Bagage in het vliegtuig: de regels op een rij

Het is altijd weer even denken hoe het ook alweer zat met de bagage in het vliegtuig. Welke afmetingen mag je handbagage zijn? Wat mag wel en niet in je handbagage en hoeveel kilo mocht je grote koffer die in het ruim gaat ook al weer zijn?

Bagage in het vliegtuig inhoudsopgave:

Het kan per vliegmaatschappij verschillen welke regels er gelden. Hieronder zie je in iedere geval de meest algemene regels.

Het beste is gewoon voor je vertrek even bij de luchtvaartmaatschappij te checken welke regels zij precies hanteren. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit en niet voor verrassingen komt te staan op het vliegveld.

Regels voor handbagage

Als het op vloeistoffen, crèmes en spuitbussen aankomt, mag je hiervan maar kleine hoeveelheden in je handbagage hebben. Dit houdt in dat je tot 100 ml van deze artikelen mee mag nemen.

Daarbij zul je deze producten dan in een doorzichtig plastic zakje moeten plaatsen en mag je er maar 1 per persoon in je handbagage hebben.

Heb je medicijnen, babyvoeding of volg je een speciaal dieet waar je producten voor bij je hebt, dan hoef je dit niet in een plastic zakje mee te nemen. Daarnaast moeten de taxfree producten zoals parfums en alcohol afgesloten zijn met een zegel en ook verpakt zijn. Als je buiten de EU drank of parfum koopt, dan kun je dit het beste bij je ruimbagage stoppen.

Verboden voorwerpen

De handbagage kun je eenvoudig boven je hoofd in de speciale vakken plaatsen. Het is bij sommige vluchten ook mogelijk om deze onder de stoel voor je te schuiven.

“Er zijn ook een aantal artikelen die verboden zijn mee te nemen in zowel je hand- als je ruimbagage”

Hierbij moet je denken aan scherpe voorwerpen, gevaarlijke vloeistoffen en natuurlijk mogen vuurwapens ook niet meegenomen worden.

Voor je vertrekt, is het altijd verstandig om de lijst met verboden goederen van de EU even door te kijken. Zo kom je op het vliegveld niet voor verrassingen te staan en hoeven er geen artikelen in beslag genomen te worden.

Ruimbagage regels

Als het om ruimbagage gaat, zijn er ook een aantal vaste regels die alle luchtvaartmaatschappijen hanteren. Zo kan het zijn dat je een vlucht boekt waarbij je extra moet betalen als je ruimbagage mee wilt nemen, maar dit kan ook al bij de vluchtprijs inzitten.

Wanneer je vervolgens nog een extra koffer wilt meenemen, zul je hiervoor hoogstwaarschijnlijk nog extra voor moeten betalen.

Hoeveel dit is, hangt af van de luchtvaartmaatschappij. Het kan zijn dat ze op gewicht of per stuk regelen. Informeer hier goed na voor je vertrekt, dan weet je precies waar je aan toe bent. 

Gevaarlijke lading

Mocht je gevaarlijke stoffen in je ruimbagage hebben, dan zul je dit bij de vliegmaatschappij moeten melden voor vertrek.

De maatschappij zorgt er dan namelijk voor dat je bagage als gevaarlijke lading vervoerd wordt. Je bagage krijgt dan de juiste documenten, wordt goed verpakt en er worden speciale etiketten opgeplakt.

Zo weet je zeker dat het voor alles en iedereen veilig is om deze stoffen mee te nemen in het vliegtuig. Het kan zijn dat je een toeslag moet betalen voor je ruimbagage. Er zijn verschillende maatschappijen die dit hanteren en deze toeslag zal je af moeten rekenen tijdens het inchecken van je bagage. Zo kan jouw bagage in het vliegtuig wel erg duur uitpakken. Let op.

Toeslag voor handbagage

Eerder was het bij de budget vliegmaatschappijen zo dat je geen toeslag hoefde te betalen voor de handbagage, maar dat is aangepast.

Je mocht dan eerder gratis een trolley koffer meenemen, maar aangezien iedereen hier voor koos en daardoor het aantal koffers aan boord toenamen, werd dit afgeschaft.

Je betaalt nu zo’n 10 à 15 euro om een koffer mee te nemen als handbagage. Hoeveel dit is, hangt af van hoe groot deze is en hoeveel deze weegt.

Bagage in het vliegtuig

Aantal kg verschilt

Als het op ruimbagage aankomt, kan het per maatschappij verschillen hoeveel kilo je mee mag nemen. Bij KLM is dit bijvoorbeeld 23 kg en voor Ryanair geldt een limiet van 20 kg.

“Je kunt vaak tijdens het boeken van je tickets al zien hoeveel kg je mee mag nemen in het vliegtuig”

Zorg ook dat je je hier aan houdt, want als je over het limiet gaat, zul je extra bij moeten betalen. Het kan dan ook weer afhangen van welk type ticket je hebt. Als je business class vliegt, kun je zomaar meer mee mogen nemen dan met Economy. Kijk daarom altijd even bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Veel reisplezier!