vakantie-marokko-woestijn

Vakantie naar Marokko vanaf Weeze Airport?

220 min.
Vliegtijd Weeze - Marokko
2.444 km

Vanaf Nederland

36.900.000+
Inwoners Marokko
vakantie-marokko-markt-in-marrakech

Vluchten van Weeze Airport naar Marokko

Vanaf Weeze Airport vliegt Ryanair dagelijks op Marokko. Vakanties en stedentrips naar Marokko zijn populair. Van Weeze kan je naar de volgende Marokkaanse steden vliegen: Agadir, Fez, Marrakech, Nador, Tangier, Oujda en Rabat.


Klik hier en bekijk hoe goedkoop de vakanties naar Marokko zijn vanaf Weeze. Ook de vertrektijden zijn erg gunstig voor jou en jouw medereizigers. Mocht het voorkomen dat je erg vroeg moet vertrekken of erg laat terugkeert uit Marokko dan heeft Weeze Airport voordelige hotels in de buurt om heerlijk te rusten.

Klaar voor jouw vakantie naar het zonnige Marokko?

Vakantie naar Marokko vanaf Weeze

Ontdek de keizerlijke steden en de Sahara tijdens een vakantie naar Marokko. Voel de oosterse magie van 1001 nachten tijdens je vakantie in Marokko.


Reis in de voetsporen van koningen in de oude koningssteden Rabat, Marrakech en Meknes. Schitterende moskeeën en paleizen van de machtige sultans maken indruk in de steden. Natuurlijk bezoek je de typische souk (een Arabische markt).

vakantie-marokko-hotel-tanger

Waarom zou je op vakantie gaan naar Marokko?

 • Marokko is zowel ideaal voor een stedentrip, rondreis of voor een strandvakantie, want je kunt er heerlijk ontspannen op uitgestrekte zandstranden en spannende avonturen beleven.
 • De drukte op de Djemaa el Fna Bazaar (een centraal plein) in Marrakech is nauwelijks onder woorden te brengen. Tussen jongleurs, vuurspuwers, muzikanten en acrobaten wordt iedereen ondergedompeld in de magie van het Oosten.
 • In Marokko worden zaken gedaan, festivals gevierd en gasten begroet met thee.  Daarom is het onbeleefd de thee te weigeren.
 • Ontdek de prachtige bergen van het Atlasgebergte en geniet van activiteiten zoals fietsen, wandelen of paardrijden.
 • Marokko staat bekend om de verscheidenheid aan oosterse kruiden. Probeer deze in een typische souk (een Arabische markt).
vakantie-marokko-slangenbezweerders-cobra

Wat je zeker moet zien en doen op vakantie in Marokko

Slangenbezweerders, verhalenvertellers, acrobaten, muzikanten en dansers: 's avonds klopt het hart van Marrakech op Djemaa el Fna. Wie in alle rust de drukte van de Oriënt wil aanschouwen, kan het beste plaatsnemen op het terras van café "Le Grand Balcon du Café Glacier". Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het Djemaa el Fna en de aangrenzende souk.


En zo ontspan je met een nus nu, de typisch Marokkaanse melkkoffie, terwijl je wacht tot het plein 's middags steeds meer volloopt en de marktdrukte zijn gang gaat. Kom zeker voor de schemering en plan wat tijd in zodat je op je gemak rond kunt kijken.

Kaart van Marokko - Waar zie jij jezelf straks genieten?

vakantie-marokko-de-hassan-ii-moskee

Jouw vakantie naar Marokko is Sprookjesachtig

Sierlijke minaretten van de moskeeën kijken uit over de oude koningssteden. Kleurrijke mozaïeken en uitgebreide ornamenten zullen je verbazen. Dompel je onder in de drukte van de soeks. De exotische geuren van kruiden hangen in de lucht.


In Casablanca kun je zelfs de hoogste minaret ter wereld bewonderen. Het behoort tot de Hassen II-moskee. Marrakech wordt beschouwd als de mooiste koninklijke stad - "de parel van het zuiden"! Wandel door de Menara tuinen tussen palmen en cipressen. Mis het hart van de stad niet - het plein van de jongleurs. Slangenbezweerders en acrobaten nemen je mee naar een andere wereld. Je kunt ontspannen in een hamam (een soort van sauna). Of ga heerlijk ontspannen op de stranden van El Jadida tijdens je zonvakantie in Marokko. Een ware belevenis is een 4x4 rit over de zandduinen van de Sahara. Je blik dwaalt over de eindeloze vlakten.

Marokko is zo divers. We hebben meerdere steden bezocht en overal waren ze even vriendelijk. Natuurlijk gaven we als toerist ook het nodige geld uit. Ik heb mezelf nergens onveilig gevoeld.

~Ann
vakantie-marokko-geiten

Vakantie Marokko - alle hoogtepunten

Marokko - het land van 1001 nachten verwelkomt je met een indrukwekkend woestijnlandschap, groene oases en exotische geuren uit de oriëntaalse stalletjes van de soeks. De gigantische moskeeën in de koningssteden en hun kleurrijke mozaïeken en ornamenten zullen je betoveren op vakantie. Pauzeer even en geniet ook van het unieke landschap.

 

Waarom Marokko? Dé hoogtepunten die het land zo speciaal maken:

 • Keizerlijke steden Fès, Marrakech, Meknes & Rabat
 • Traditionele soeks in Marokkaanse steden
 • Stranden aan de Middellandse Zee en de Atlantische kust
 • Sprookjesachtige architectuur vanaf 1001 nachten
 • Geiten als klimmers op olijfbomen
 • Oosterse thee-uren en kruiden
 • Dades-vallei: kloven, oases en kasbahs
 • Spannende woestijnsafari in de Sahara
 • Ontspanning & Ceremonies in de Hamam
 • Marokko heeft de op een na grootste filmset ter wereld 

Wat ga jij bezoeken in het unieke Marokko?

vakantie-marokko-woestijn-kameel

Wanneer is de beste tijd om te reizen naar Marokko?

De beste reistijd voor heel Marokko is in het voor- en najaar. De maanden april, mei, oktober en november brengen aangename temperaturen. Dan is het niet te warm en niet te koud. Doordat er twee klimaatzones in Marokko zijn, zijn er ook het hele jaar door regio's die altijd  geschikt zijn voor een vakantie of stedentrip. In het noorden worden met name de zomermaanden beschouwd als de beste tijd om te reizen, daar de temperaturen tussen de 25 °C en 27 °C liggen. De maanden september tot mei zijn ideaal voor een rondreis door Marokko en het binnenland, aangezien het laaggelegen binnenland het in de zomermaanden erg warm en droog maakt. 


Als je een reis naar de Marokkaanse woestijn wilt maken, moet je deze plannen voor de wintermaanden. De warme temperaturen in de zomer maken een verblijf bijna onmogelijk. Het Atlasgebergte brengt in de winter vaak temperaturen rond het vriespunt, daarom moet een reis naar deze regio tussen maart en mei of oktober en november worden ondernomen.

Voor herhaling zeer zeker vatbaar. Geweldige vakantie gehad , leuk shoppen , bezichtiging van de stad en haven en eten in Tanger.

~Josje
vakantie-marokko-zonsondergang

Hoe is het klimaat in Marokko?

Marokko is verdeeld in twee klimaatzones: het mediterrane klimaat in het noorden/noordwesten en het landklimaat in het zuiden/zuidoosten. De zones worden gescheiden door het Hoge Atlasgebergte - hoe hoger de regio, hoe koeler en regenachtiger het is.


Het klimaat in Marokko wordt gekenmerkt door de overgang van een heet woestijnklimaat naar een milder, mediterraan klimaat. Er is een koele periode met regen en een heet, droog seizoen. In het noorden duurt de hete periode van juni tot september, in het zuiden van april tot oktober. De temperaturen aan de kust zijn vrij mild (20 - 25 °C), landinwaarts kan het 40 °C worden.

Deel deze info met jouw reisgenoot - Kleine moeite, zeer groot plezier:

vakantie-rabat-vanaf-weeze

Van Weeze naar Rabat in Marokko

Rabat is sinds 1956 de hoofdstad van Marokko met de regeringszetel en de residentie van de koning. Het ligt aan de monding van de Bou Regreg, is 60 m. hoog en heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners. Je kunt er vanuit Rabat komen via de Pont Hassan ll-brug. Rabat symboliseert de eindeloze diversiteit van Marokko. Gelegen in een rijk, amberkleurig landschap met prominente bomen, combineert het de elegantie van oude geschiedenis met moderne cultuur. Niet alleen de koninklijke zetel bevindt zich in Rabat, maar ook bijna alle bestuursorganen en ministeries van het land.


Buiten de stadsmuren is de eerste grote attractie van Rabat: de Romeinse ruïnes van Chellah. De eens zo bruisende stad dateert uit de 12e eeuw en werd in de 18e eeuw herbouwd na een zware aardbeving. Het hart van de ruïne is de oude poort bij de ingang. Veel elementen uit de Merinid-architectuur zijn hier te vinden. Via de boog kom je dan in een prachtig aangelegde tuin. Ook zijn hier de graven gevonden van belangrijke Marokkanen: die van sultan Abou el Hassan en zijn vrouw.

vakantie-rabat-marokko

Vliegen vanaf Airport Weeze naar Rabat

Een paar kilometer van de ruïnes van Chellah ligt de 44 meter hoge Hassan-toren. Het stelt de onvoltooide minaret van de Grote Moskee van Rabat voor. De toren is ontworpen in de typische stijl van de Maghreb-minaretten: Het onderste deel is niet versierd, er zijn blinde bogen in het midden en het bovenste deel wordt gekenmerkt door een uniform ruitpatroon.


Wie op zoek is naar rust, moet een bezoek brengen aan de Oudayas-tuin in Rabat - een oase van talrijke bomen en bloemen. De tuin heeft een Andalusisch tintje en ligt achter een hoge muur. De tuinen liggen aan de rivier de Bou-Regreg. Niet ver van de Hassan-toren ligt het indrukwekkende mausoleum van Mohammed V. De begraafplaats van de Marokkaanse koning Mohammed V triomfeert in wit marmer in de buurt van de onvolledige Grote Moskee. Het gebouw combineert de klassieke Arabisch-Andalusische stijl. Sinds 2012 staat het mausoleum van Mohammed V op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De allerbeste deals naar het zonnige Marokko?

Markten in Marokko

Typische bazaars in Marokko staan bekend als souks. Marrakech heeft niet alleen de grootste van het land, maar ook van het hele continent.


De kraampjes van de lokale bevolking en handelaren uit de regio strekken zich uit door de oude stad, Medina genaamd in Marokko. Hier vind je alles wat je maar kunt wensen: van souvenirs en lederwaren tot eetstalletjes met culinaire lekkernijen
marrakech-vanaf-weeze-airport-markt

Van Weeze naar Marrakech

De op vier na grootste stad van het land met ongeveer 929.000 inwoners ligt op een hoogte van 450 m in de vruchtbare Haouz-vlakte. Marrakech staat bekend als "Rode Stad", "Ochre Stad" of "Parel van het Zuiden". Het ligt in het zuidwesten van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur.


Het woord "Haouz" verwees oorspronkelijk naar het gebied rond de hoofdstad dat eigendom was van de sultan, maar verwijst tegenwoordig alleen naar de regio van de koninklijke stad waaraan het land zijn naam dankt. Klik hier als je meer weten over Marrakech<<

De allerbeste deals naar het zonnige Marokko?

marrakech-plein-nacht

Jemaa el Fna -plein in Marrakech

De populairste bestemming van de stad is het Jemaa el Fna -plein. Dit het grootste marktplein in de oude binnenstad van Marrakech. Het plein dankt zijn naam aan de vele kermismannen en jongleurs die het plein in het verleden sierden en nu nog steeds doen.


Vooral 's avonds is Djemaa el Fna een hoogtepunt: als het donker wordt, staan er eetstalletjes met een grote verscheidenheid aan gerechten en verlevendigen ze het kleurrijke plein. Vanaf het Grand Balkon van de Brasserie du Glacier heb je een uniek zicht op de drukte. Voor een kleine prijs stap je op het balkon en heb je een prachtig uitzicht over het plein van de jongleurs.

vakantie-marrakech-moskee

Het grootste architecturale monument van Marokko bevindt zich midden in Marrakech: de Koutoubia moskee. Niet ver van het plein van de jongleurs staat het pompeuze gebouw, dat wordt gecompleteerd door de minaret. De moskee zelf is niet toegankelijk voor toeristen, maar het uitzicht van buitenaf en de talrijke tuinen eromheen is een bezienswaardigheid op zich.


Een paar kilometer van de Koutoubia-moskee ligt een ander hoogtepunt van de stad: het Bahiapaleis.  Het heeft een totale oppervlakte van 8.000 m² en meer dan 160 kamers. Voor een rondleiding door het paleis moet je enkele uren uittrekken - maar zelfs dan is het onmogelijk om het enorme gebouw volledig te verkennen. Laat je ook betoveren door de Andalusische stijl, de sierlijke marmeren versieringen en de koninklijke, goudkleurige details.

Van Weeze naar Casablanca

De naam Casablanca komt uit het Spaans en betekent "wit huis", in het Arabisch "Dar el Beida". Het werd aan de stad toegekend door de Spaanse en Portugese zeelieden die daar stopten voordat Casablanca werd gebouwd.


Casablanca is het belangrijkste commerciële en industriële centrum van Marokko. De stad heeft de grootste haven van Noord-Afrika en met ongeveer 3,4 miljoen inwoners ook de grootste stad van Marokko.

vakantie-casablanca-vanaf-weeze-moskee-zee

Vliegen vanaf Weeze naar Casablanca

De meest bekende en bezienswaardige plek in de stad is de Hassan II-moskee. De vijfde grootste moskee ter wereld biedt plaats aan 25.000 mensen en ligt aan de westkust van Marokko boven de Atlantische Oceaan. Het werd gemaakt ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de oude koning Hassan II. gebouwd. De moskee is van groot belang voor Casablanca, niet alleen religieus maar ook cultureel: op de plaats van het gebedshuis bevinden zich onder meer een hamam, een zwembad, een medersa (school voor islamitische studies) en een museum.


Je krijgt een vleugje Frankrijk als je de Sacré-Coeur-kathedraal ziet.  De structuur werd gebouwd in 1930, toen Marokko nog onder Franse heerschappij stond. Vooral de witte kleur springt in het oog en maakt van de kathedraal een bijzonder fotomotief. Tegen een kleine vergoeding kun je de trappen van de kerk naar de top beklimmen voor een spectaculair uitzicht over Casablanca.

vakantie-casablanca-vanaf-weeze-moskee-zee

Niet ver van de kathedraal en in het centrum ligt het Mohammed V-plein, dat de moeite van het bekijken waard is. Het is het bekendste en mooiste plein van Casablanca. Hier zijn enkele van de bezienswaardigheden van de stad: het stadhuis met klokkentoren, het justitiepaleis, een theater en de staatsbank. De prachtige fontein in het midden van het plein zorgt voor een bijzondere idylle.


De oude medina, het oude centrum van Casablanca, nodigt uit tot wandelen en dromen. Bij elk bezoek is er iets nieuws te ontdekken: textiel met patronen, kleurrijke keramische werken en traditionele kunst sieren de smalle straatjes van de stad.

vakantie-fez-morocco-vanaf-weeze-markt

Vliegen vanaf Weeze naar Fès

Met ongeveer 1,1 miljoen inwoners is Fès de derde stad van Marokko. Het is de oudste en kunsthistorisch belangrijkste van de vier koningssteden en ligt midden in de vruchtbare Sais-vlakte. Fès is de hoofdstad van de regio Fès-Meknès en maakt deel uit van het spirituele en spirituele centrum van Marokko.


Gigantische poorten leiden je door de metershoge muren naar de middeleeuwse medina. De bekende Nejjarine-fontein op het gelijknamige plein heeft bijzonder mooie ornamenten en houtsnijwerk. De gunstige ligging op het kruispunt van belangrijke handelsroutes zorgde ervoor dat de stad snel groeide.

Kaart van Fès - Waar zie jij jezelf straks genieten?

vakantie-naar-fez-medina

Fès en haar UNESCO-werelderfgoed

Een rondleiding door de stad Fès begint meestal bij de Bab Boujloud, de blauwe poort. Daarachter ligt de medina van Fez. De poort toont de typische Marokkaanse stijl: blauwe mozaïekdecoraties, die als kristallen schitteren in het zonlicht, roepen het gevoel op van 1001 nachten. Duik in de drukte van de stad.


Hier bevindt zich ook een UNESCO-werelderfgoed: de Madrasa Bū ʿInānīya van Fès. Het islamitische college wordt beschouwd als een van de machtigste gebouwen van de Marokkaanse dynastie van de Meriniden. Bewonder de oosterse stijl in al zijn glorie in het gebouw.

vakantie-fez-looierij

Naast het UNESCO-werelderfgoed is er nog een moskee in de medina van Fez: De Qarawīyīn-moskee. Het is de historisch en politiek belangrijkste moskee van het hele land. Ook hier triomfeert de stijl van Marokko: Vloeren gemaakt van gekleurde mozaïekstenen, de combinatie van wit en goud en oosterse decoraties zover het oog reikt.


Veel van de lederen bazaars van de stad bevatten handgemaakte artikelen in de drie leerlooierijen van Fez. De grootste en oudste is de leerlooierij van Chouara. Het bestaat al bijna 1000 jaar. De leerambachten bestaan uit talloze tanks die zijn gevuld met een verscheidenheid aan verschillende kleuren en vloeistoffen. De volledige productie van de waardevolle lederwaren gebeurt met de hand.

stedentrip-agadir-vanaf-weeze-moskee

Van Weeze naar Agadir

Agadir is een havenstad aan de Atlantische Oceaan in het zuiden van Marokko, ongeveer 500 km van Casablanca. Het is de hoofdstad van de prefectuur Agadir-Ida ou Tanane en de regio Souss-Massa. Hier heerst het hele jaar door een mild klimaat, 320 dagen zon, een dagelijks gemiddelde van 25 °C in de zomer en 18 °C in de winter.


Agadir ligt tegenover de Canarische Eilanden (even zwaaien naar Gran Canaria) en deelt hetzelfde zeeklimaat. Het 10 km lange zandstrand nodigt uit tot lange wandelingen, ontspanning en allerlei watersporten. Het warme klimaat, eersteklas hotels en talrijke vrijetijdsmogelijkheden maken Agadir in elk jaargetijde tot een ideale vakantiebestemming. Ook de culturele bezienswaardigheden van de stad zijn in dit klimaat bijzonder aangenaam om naar te kijken.

stedentrip-agadir-vanaf-weeze-moskee

Op het hoogste punt van Agadir bevinden zich de Kasbah-ruïnes, ook wel Agadir Oufella genoemd. Zogenaamde Kasbahs zijn Marokkaanse kastelen, binnen of buiten een stad. De beschermende muur werd meer dan vier eeuwen geleden gebouwd om de stad te beschermen tegen Portugese indringers van land en zee.


Tegenwoordig zijn alleen ruïnes van de muur te zien. 10 km ten zuiden van de Agadir Oufella ligt de medina, die bijzonder de moeite waard is.

vakantie-agadir-haven-marokko

Vakantie Agadir? Magische momenten!

Als je de oosterse magie van de ruïnes hebt gemist, dan is dit de plek voor jou: een droom van 1001 nachten voldoet aan alle verwachtingen van de Marokkaanse stad. Klik hier voor een voordelige vakantie naar Agadir<<


De historische oude binnenstad van Agadir werd in 1960 door een aardbeving getroffen. Hierbij werden alle overblijfselen vernietigd en niets meer aan die tijd herinnert. Coco Polizzi, een man uit Sicilië, had het idee om de oude stad trouw aan het origineel te herscheppen en een paar kilometer verderop creëerde de nieuwe medina, die nu het vlaggenschip van de stad is

vakantie-ouarzazate-sneeuw

Vakantie naar Ouarzazate in Marokko

Ouarzazate is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Drâa-Tafilalet in het zuiden van Marokko en heeft zo'n 80.000 inwoners. Het ligt 1.150 m boven de zeespiegel tussen de Hoge Atlas en de Anti-Atlas bergketens. De afstand tot Marrakech is ongeveer 200 km (reisafstand). In de buurt van de stad ligt het El Mansour Eddahbi-reservoir, dat zijn water in de Wadi Draa uitmondt.


De Draa stroomt naar het zuiden in een indrukwekkende kloof door de pittoreske Draa-vallei, omzoomd met dadelpalmbossen en kleine gecultiveerde gebieden, en sijpelt de Sahara in. Aan de oostelijke rand van Ouarzazate ligt de eerste speciale attractie van de stad: Kasbah Taourirt. De residentie is een van de grootste lemen kastelen van het land.

vakantie-marokko-woestijn

Rondom de stad zijn tal van filmstudio's met bekende motieven, de zogenaamde Atlas Corporation Studios. Bekende Bijbelse en monumentale films als ''Paus Joan'' en ''Gladiator'' zijn hier gemaakt. De Fint-oase is ook een filmset die het bekijken waard is in het land. Net buiten de stad ligt het wandelparadijs van de regio. Hier kun je de unieke natuur en uitgestrekte velden bewonderen.


De stad Ouarzazate wordt door veel bezoekers gezien als startpunt voor bijzondere plekken in Marokko. Dit geldt ook voor de afwikkeling van Aït Ben Haddou.  Het bestaat alleen uit lemen gebouwen die meer dan 400 jaar geleden zijn gebouwd. De plaats is verdeeld in twee delen: een oud dorp en een nieuw deel. Het oude gedeelte staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en doet meer denken aan een gigantisch zandkasteel dan aan een bewoonbare nederzetting.

kaart-vlag-marokko

Vakantie naar Meknès in Marokko

Meknès, ook wel de stad van de honderd minaretten genoemd, is een van de vier keizerlijke steden van Marokko. Het heeft ongeveer 520.000 inwoners en ligt in de regio Fès-Meknès aan de voet van het Midden-Atlasgebergte. Meknes, dat bestaat uit twee stedelijke centra, gescheiden door de rivier de Boufekrane, ligt op een plateau op 550 m boven de zeespiegel.


De stad ligt in een van de rijkste landbouwgebieden met het hele jaar door een gezond, mild klimaat. De naam is afgeleid van de Miknasa Berber-stam, die zich oorspronkelijk op de plaats vestigde. Bijzonder de moeite waard is de hele oude binnenstad van Meknes, die in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

vakantie-marokko-woestijn-kameel

De grens van het stadscentrum is vandaag de dag nog goed zichtbaar: een 40 km lange muur scheidt het stadscentrum van de omliggende gebieden. De grensmuur toont typische oosterse ornamenten: blauwe mozaïeken bij de Bab Mansour (stadspoort) laten je de magie van Meknes voelen. De stad is de thuisbasis van een van de drie begrafenismoskeeën van het land: het Mausoleum van Moulay Ismail.  Als onderdeel van de historische oude binnenstad staat het gebouw ook op de UNECSO Werelderfgoedlijst. In tegenstelling tot andere religieuze gebouwen, kan het mausoleum ook worden betreden door mensen van andere religies.


Meknes is ook een goed startpunt voor een bezoek aan de ruïnes van Volubilis. Ongeveer 27 km ten noorden van de stad ligt de Romeinse archeologische vindplaats, die sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Veel monumenten uit de Romeinse oudheid zijn vandaag de dag nog goed bewaard gebleven, zoals de basiliek (rechtszaal), vier thermale baden, een triomfboog en de toegangspoort uit de 3e eeuw.

vakantie-agadir-marokko

Waar zijn de 4 mooiste stranden van Marokko?

1. Saidia
Saïdia, de blauwe parel van Marokko. Het strand strekt zich 14 km uit langs de Middellandse Zee. Het ligt in het noordoosten van Marokko en bied je een stukje paradijs. Naast de weelderige zonneschijn het hele jaar door en het fijne zand kun je hier vooral genieten van vele recreatieve activiteiten.

2. Agadir
Het strand van Agadir ligt ook aan de Atlantische kust en strekt zich uit over 9 km. Het zuidelijke deel van het strand wordt door grote hotels gebruikt als privéstrand. Op het noordelijke deel is er een moderne promenade onder palmbomen, die toegankelijk is voor toeristen.


Ook gezinnen voelen zich thuis op het goudgele strand: De golven lopen plat en laten aangenaam kustwater achter. Het reuzenrad op het strand biedt bij zonsondergang trouwens een onvoorstelbaar magisch uitzicht op de baai van Agadir.

3. Strand van Legzira
Welkom bij de rotspoorten van Afrika. In het zuiden van het land, ook aan de Atlantische kust, ligt waarschijnlijk het meest spectaculaire strand van Marokko: Plage de Legzira. De beste manier om bij het natuurverschijnsel te komen is vanuit het kleine stadje Sidi Ifni. Of toch liever een strandwandeling?


Na 7 km door het zand en langs kliffen rijzen de rotspoorten van Legzira op. Doordat het strandgedeelte wat meer afgelegen ligt, is het aantal bezoekers hier beheersbaar. In eenzame stilte kun je luisteren naar het geluid van de zee en je overgeven aan gedachten.

4. Oualidia
Aan de Atlantische kust ligt het uitgestrekte, waarschijnlijk het mooiste strand van Marokko. Achter de natuurlijke luchtlagune ligt het strandgedeelte beschut tegen de golven van de zee. Het bijzondere: Midden op het strand steken rotsen in het water, wat een prachtig gezicht oproept.


Vooral kitesurfers maken gebruik van de uitstekende windcondities - maar ook vissers vinden hier hun paradijs: hier worden vaak oesters, krabben en kreeften aangevoerd.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-marokko-atlasgebergte

Atlasgebergte in Marokko

Het Atlasgebergte heeft een oppervlakte van 775.340 km² en is in het zuiden van Marokko maximaal 4.167 m. De uitlopers van het gebergte liggen niet alleen in Marokko, maar ook in Algerije en Tunesië. Door de onrendabele Sahara bij het Atlasgebergte hebben zich tal van dorpen en steden aan de voet van de bergen gevestigd - waaronder Marrakech.


Het Atlasgebergte vormt symbolisch de scheidslijn tussen twee verschillende klimaatzones: de extreem droge Sahara en het vochtige noorden van de Maghreb. Het gebergte is verdeeld in de Midden-Atlas in het midden van het land en de Hoge Atlas in het zuiden van Marokko. Vanuit Marrakech heb je een prachtig uitzicht op het hoogste punt van de rotsformaties. Het Atlasgebergte is niet alleen belangrijk voor het klimaat: het gebied is ook een succesvolle drager van verschillende grondstoffen zoals zilver, koper, erts en steenkool.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-naar-marokko-dades-vallei

Dades-vallei in Marokko

De Dades-vallei ligt in het Atlasgebergte. Vooral de weg van Marrakech naar Ouarzazate, over de Tizi-n-Tichka-pas, staat hierom bekend. Hier kronkelt een smal pad door de kale bergketen, net voorbij zanderige kliffen en steile hellingen.


De vallei werd beroemd door de naam ''Street of 1,000 Kasbahs''. Veel oude kleikastelen staan hier opgesteld en vormen een compleet plaatje met kleine dorpjes. Berbers bouwden in dit gebied kastelen om zich tegen vijanden te beschermen. Ook vandaag nog zijn de overblijfselen van de oude gebouwen bijzonder de moeite waard. Daarnaast zorgen de rode kleur van de gebouwen en de Atlasgebergten op de achtergrond voor een memorabel beeld.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-naar-marokko-sahara

Zandduinen van de Sahara in Marokko

De Westelijke Sahara strekt zich uit ten zuiden van Marokko en is goed voor 18% van het land, met 266.000 km². Reizen naar het gebied is echter niet mogelijk. Naast de Westelijke Sahara zijn er nog andere zandwoestijnen ten zuiden van het Atlasgebergte in de Sahara.


Deze zijn onderverdeeld in twee secties: Erg Chebbi en Erg Chegaga. Erg Chebbi is de grootste zandduin van Marokko met een hoogte van 300 m. Erg Chegaga daarentegen is slechts 150-200 m hoog maar niet minder de moeite waard. Beide zandduinen bieden quadtochten en 4x4-tochten naar oases. Het klimaat in beide woestijnen is meestal heet. De gemiddelde temperatuur ligt hier boven de 34°C.

vakantie-marokko-woestijn

Slechts 20% van de Sahara bestaat uit zogenaamde ergs (duinzeeën). Alle andere delen zijn samengesteld uit zanderige canyons en rotsachtige landschappen.


Elk jaar na 1 mei wordt het Rozenfestival gevierd in de stad Kelaa M'Gouna, de toegangsweg naar de Rozenvallei. Natuurlijk mogen muziek, dans en traditionele rozenproducten niet ontbreken. Het hoogtepunt van het festival is de verkiezing van de Rozenkoningin. Jonge vrouwen uit omliggende dorpen strijden tegen elkaar in de schoonheidswedstrijd en hopen tot winnaar gekroond te worden.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-naar-marokko-boom

Flora & fauna in Marokko

In het noorden, dat wordt gevormd door de Middellandse Zee, staan vooral struiken zoals jeneverbes en hazelaargras. In de vlaktes en in de regenachtige gebieden zijn er restanten van eiken-, kurkeik-, ceder- en dennenbossen. Vooral Macchie- en dwergpalmen groeien op plaatsen waar de oorspronkelijke vegetatie is verdrongen door voortdurende ontbossing. In het gebied van de zuidelijke Atlantische kust groeien ijzerhoutbomen en jujubes. Boven de boomgrens (op 3.100 m) groeien vooral kussenplanten. Voorbij het Atlasgebergte overheerst droge vegetatie met polgrassen en doornstruiken; winterhard halfa gras groeit in de noordoostelijke hoge steppen. In de weinige oases worden dadelpalmen gekweekt.


Veel van de wilde dieren hebben zich teruggetrokken in de dunbevolkte gebieden. Sommige soorten, zoals de woestijnlynx, worden met uitsterven bedreigd. Berberapen, gazellen, hyena's, jakhalzen, woestijnvossen en reptielen zoals hagedissen, kameleons, schildpadden en slangen zijn nog relatief talrijk. Er zijn ook tal van vogelsoorten zoals ooievaars, dwergarenden, gieren, buizerds of wouwen.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-marokko-dirham

Welke valuta kun je gebruiken in Marokko?

In Marokko wordt de Marokkaanse dirham (MAD) gebruikt om mee te betalen. Dit is verdeeld in 100 centimes. Op de luchthaven kun je in Marokko contant geld wisselen. De beste manier om te betalen in toeristische centra, hotels en restaurants is met een creditcard. In kleinere steden of kleine winkels moet je informeren of creditcards worden geaccepteerd. Anders is het een goed idee om contant geld op te nemen met een creditcard en ter plaatse met dirhams te betalen. Informeer bij de bank welke kosten er kunnen ontstaan bij het opnemen van contant geld in het buitenland.


Wat is het voltage in Marokko?
Het voltage in Marokko is 220 V, voor een reis naar Marokko heb je geen extra stekkeradapter nodig.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-marokko-markt-souk

Welke taal wordt er gesproken in Marokko?

De officiële taal in Marokko is Arabisch. Frans is de voertaal bij bedrijven, in het noorden wordt Spaans gesproken. Engels is bekend bij een zeer grote meerderheid van de mensen en wordt bijna altijd gesproken in de toeristische steden.


In Marokko worden verschillende Marokkaans-Arabische dialecten gesproken. Waarbij de stedelijke dialecten sterk verschillen van de landelijke. Ongeveer de helft van de bevolking is Berber, hoewel ze niet allemaal hun moedertaal spreken. Kortom, de Berbertalen die gesproken worden zijn Tarifit in het noorden, Taschenlhit in het zuiden en Tamazight in het zuidoosten. De meeste Berbers zijn tegenwoordig meertalig in het Berbers, Marokkaans Arabisch, Standaard Arabisch, Frans of Spaans. De algemene schrijftaal is Standaard Arabisch.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-casablanca-vanaf-weeze-moskee-zee

Welke religies zijn er in Marokko?

De staatsgodsdienst in Marokko is de islam. Ongeveer 98,7% van de bevolking is moslim, van wie 90% soennieten zijn. Koning Mohammed VI wordt beschouwd als de heerser van de gelovigen en dus de beschermer van de islam. Ongeveer 0,1% van de inwoners belijdt het christendom en is meestal katholiek. Een nog kleiner percentage, ongeveer 2.000 inwoners, belijdt het jodendom.


In Marokko zijn er nauwelijks andere gebedshuizen dan moskeeën. Synagogen en kerken zijn niet herkenbaar als grote gebouwen in het stadsbeeld. Het christelijk en joods geloof wordt dan ook veelal beoefend in kleine groepen of binnen het gezin. Bekeerlingen onder moslims in Marokko is officieel verboden en strafbaar. Dit omvat ook de verspreiding van christelijke literatuur - vooral in het Arabisch.

Welke gebeurtenissen bepalen de geschiedenis van het land?

2000 v. Chr BC: Marokko wordt bewoond door Berbers.

700 AD: Arabieren komen naar Marokko.

789 AD: De Idri's stichtten de Idrisid-dynastie en worden beschouwd als de grondleggers van de onafhankelijke staat Marokko.

985 AD - 1666: Het land beleefde 5 verschillende dynastieën.

sinds 1666: Marokko wordt geregeerd door de Alawid-dynastie.

1859 - 1860: Spaans-Marokkaanse oorlog. Spanje wil meer invloed krijgen op Marokko.

1905: 1e Marokkaanse Crisis - Marokko wordt verzwakt door de oorlog en Frankrijk breidt zijn invloed uit naar Marokko.

1911: Tweede Marokkaanse Crisis - Duitsland lanceert offensief voor territoriale belangen.

1912: Marokko erkent het Franse protectoraat.

1930: Berbers worden voor de Franse rechtbanken gebracht en er ontstaat een onafhankelijkheidsbeweging.

1947: Sultan Mohammed V spreekt zich voor het eerst uit over de onafhankelijkheid van Marokko.

1953: Fransen zetten Sultan af omdat ze hem als een onruststoker zien. Hij werd verbannen naar Madagaskar.

1956: Een jaar nadat de sultan terugkeerde naar Marokko, werd Marokko onafhankelijk.

1957: Mohammed V wordt koning van Marokko.

1961: Na de dood van de koning wordt zijn zoon Hassan ll. kroonprins.

1963: Algerijns-Marokkaanse oorlog. Geschil over de grens tussen de twee landen.

1971 - 1972: De oprichting van een republiek mislukt.

1965: conflict in de Westelijke Sahara tussen Marokko en de ondergrondse organisatie Polisario. Marokko beschouwt delen van de Westelijke Sahara als nationaal grondgebied, maar Polisario wil dat de regio onafhankelijk wordt. Het conflict is tot op de dag van vandaag niet opgelost.

1999: Hasan II. sterft en Mohammed Vl. neemt de troon.

vakantie-marrakech-moskee

Welke kunst & cultuur vind je in Marokko?

Bijna elke grote stad in het land heeft de cultureel unieke bazaars, de zogenaamde souks. Talloze kraampjes staan opgesteld en bieden artikelen te koop aan voor dagelijks gebruik. Dus ook kleding, specerijen en stoffen. Maar vooral het handwerk, dat volop wordt aangeboden in de soeks, is een bijzondere blikvanger. Of het nu gaat om oosterse stoffen, handgemaakte tassen en manden of lantaarns die de stands in de schemering verlichten. Maar niet alleen de kleurrijke mozaïeken van de lampen betoveren de markt, ook de verschillende kruiden en gerechten die in de soeks worden aangeboden creëren het gevoel van 1001 nachten.


Door het toenemende aantal toeristen zijn er soeks ontstaan die zich richten op toeristen. Deze bevinden zich meestal in het centrum van Marokkaanse steden. Ga dus naar een markt aan de rand van de stad voor de beste prijzen en het gevoel van een traditionele souk.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-marokko-de-hassan-ii-moskee

Architectuur Marokko

De architectuur in Marokko weerspiegelt niet alleen de religie van het land, maar ook brede delen van de cultuur. De meeste gebouwen in Marokko zijn gemaakt van natuurlijke materialen en hebben de typische bruin-beige kleur.


De speelse patronen geven een oriëntaals tintje aan de huizen: Kleurrijke mozaïeken in de vorm van sterren en cirkels of als een achthoekig patroon, vooral in de kleuren blauw, wit en goud, laten de gebouwen stralen. Zelfs de ventilatiegaten in de plafonds van traditionele gebouwen worden gekenmerkt door sierlijke patronen, die de ruimte verlevendigen. Krabbels op de plafonds en toegangsdeuren maken het plaatje compleet.

Fotograferen Marokko
In Marokko geldt een verbod op het fotograferen van mensen. Daarom worden mozaïeken vooral gebruikt om natuurbeelden weer te geven. Niet alleen decoraties op huismuren, maar ook tafels in Marokkaanse stijl worden vaak verfraaid met afbeeldingen van de natuur.

golfvakantie-naar-marokko

Golf in Marokko

Het Koninkrijk Marokko is een waar paradijs voor golfers. Zowel landinwaarts als aan de kust zijn er talloze golfbanen, die het hele jaar door in een mild klimaat worden gespeeld. Golf is hier een traditie. Al in de jaren twintig liet het toenmalige Pascha de eerste golfbanen aanleggen.


De sport werd ook bijzonder aangemoedigd door koning Hassan II. Verschillende leden van de koninklijke familie spelen nog steeds hartstochtelijk golf. Daarom wordt er elk jaar uitgekeken naar een groot invitatietoernooi. Hier strijden de beste spelers van over de hele wereld tegen elkaar. In veel steden in Marokko staan inmiddels zelfs hele golfhotels. Die vakantiegangers aantrekken die even willen uitrusten in oosterse golfoases en tegelijkertijd willen genieten van het Marokkaanse klimaat. 

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-fez-looierij

Marokkaans Leer

Ook vandaag de dag zijn de leerlooierijen in Marokko, vooral in de stad Fès, van groot belang. Net als eeuwen geleden is het maken van echt leer een staaltje kracht en duurt het ongeveer 12 maanden. Jaarlijks wordt hier bijna 2 miljard m² leer geproduceerd en wereldwijd verkocht. Dag na dag verwerken talrijke arbeiders van alle leeftijden de dierlijke producten met hun blote handen en zonder beschermende kleding. De bekende leerlooierij Chouara in Fès werkt nog steeds met oude en traditionele ingrediënten.


Modernere leerlooierijen in het land geven daarentegen de voorkeur aan chemicaliën. Kleurrijke containers met verschillende verwerkingsvloeistoffen zorgen voor een kleurrijk beeld. De leerproductie is in ieder geval te zien - maar de geur die hierdoor ontstaat is meer dan onaangenaam voor bezoekers. Veel toeristen nemen alleen het fotomotief en gaan dan verder.

kaart-vlag-marokko

Belangrijkste feestdagen in Marokko?

 • 1 januari            Nieuwjaar
 • 11 januari          Manifest van onafhankelijkheid
 • 1 mei                 Dag van de Arbeid
 • Mei juni             het vasten verbreken
 • 30 juli                  nationale feestdag
 • juli/augustus      Islamitisch Offerfeest
 • 21 augustus       De verjaardag van koning Mohammed IV
 • 14 augustus       Integratiedag Westelijke Sahara
 • 20 augustus       dag van de revolutie
 • 21 augustus       Jeugddag
 • aug./sept.           Islamitisch nieuwjaar
 • 6 november      Groene Mars
 • 18 november    Onafhankelijkheidsdag
vakantie-marokko-markt-souk

Eten en drinken in Marokko

De Marokkaanse keuken kan gedurfd en subtiel, eenvoudig en uitgebreid zijn. Gerechten variëren van gekookte geitenkop, gegeten met zout en komijn, tot vleesspiesjes, gegrilde zwaardvis en koolballetjes gevuld met gehakt.


Als voorgerecht of bij het hoofdgerecht is er een salade, als toetje kan er rijstpudding met suiker en kaneel zijn of gewoon fruit. Nationale gerechten zijn tajines en couscous. Tajine bestaat uit vis, schapenvlees of rundvlees, misschien zoetzuur met pruimen of helemaal vegetarisch met groenten. De tajine is het lekkerst als hij wordt bereid in traditioneel aardewerk op houtskool en een uur lang in zijn eigen sap sist. Couscous is de typische vrijdagmaaltijd. Zoals zo vaak in Marokko wordt het met de rechterhand gegeten. Bij deze meer officiële gelegenheden wordt de linkerhand als onrein beschouwd.

vakantie-marokko-slangenbezweerders-cobra

In de zomer zijn er op veel stranden kleine eetstalletjes met vers gegrilde sardines - met uien en fijngehakte koriander een absolute must. Ze zijn open van 12.00 uur tot laat in de avond en bereiden op verzoek ook verschillende salades.


Marokkaanse wijnen zijn erg goed en passen bij elke gelegenheid. Vooral aanbevolen zijn Cabernet President Rouge of een ijskoude Ksar Rosé in de zomerse hitte van Marokko. De lokale bieren Flag en Storck lijken erg op Duitse bieren en zijn zeer drinkbaar. Als mineraalwater zijn er Oulmes met, Sidi Ali en Sidi Herazem nog steeds. Een belangrijke drank is thé à la menthe, die gedronken wordt bij de maaltijden of in de talrijke cafés. Groene thee met munt is de nationale drank van Marokko.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

paspoort-weezeairport-nl

Waar moet je op letten als je Marokko binnenkomt?

Je kunt Marokko binnenkomen met een (tijdelijk) paspoort. Alleen toegang met een identiteitskaart is niet mogelijk. Er is geen visum vereist voor toeristische en zakelijke doeleinden tot 90 dagen.


Welke vaccinaties heb je nodig voor een reis naar Marokko?
Er zijn geen specifieke vaccinaties vereist voor Marokko, maar het is toch een goed idee om voordat je op reis gaat te controleren of er uitbraken van ziekten zijn waarvoor vaccinatie vereist is. In het algemeen moet een tetanus- en hepatitis A-vaccinatie actueel zijn, evenals een vaccinatie tegen mazelen. Ook qua covid mag je even kijken wat de huidige maatregelen van Marokko zijn.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vlucht-vertraagd-koffer

Waar moet je op letten als het gaat om douaneregelgeving?

Alcohol en tabak zijn gereguleerd volgens internationale formaliteiten. Het bezit van drugs in Marokko wordt bestraft met gevangenisstraffen tot tien jaar en zware boetes en douanerechten. Zelfs het bezit van de kleinste bedragen is strafbaar. In principe mogen maximaal 2.000 dirhams worden in- en uitgevoerd. Het is trouwens verboden drones mee te nemen.


Wat is de dresscode in Marokko?
Vooral vrouwen, maar ook toeristen in het algemeen dienen zich conservatief en gesloten te kleden. Schrale kleding moet buiten het strand worden vermeden. Schouders en knieën moeten bedekt zijn. Vanwege de hitte is het raadzaam om lange mouwen en een luchtige, wijde broek te dragen.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?

vakantie-marokko-markt-in-marrakech

Hoe is de hygiëne in Marokko?

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het consumeren van eten en drinken:

 1. Fruit of groenten die niet zijn geschild, mogen niet rauw worden gegeten.
 2. Voedsel dat niet vers wordt bereid (bijv. buffet) moet worden vermeden.
 3. Er moet voor worden gezorgd dat het voedsel goed gaar is.
 4. Water drink je alleen uit flessen en niet uit de kraan en je moet ijsblokjes vermijden.

Hoe is de veiligheid in Marokko?
Zoals eigenlijk bij elke reis, moet je altijd donkere steegjes vermijden, indien mogelijk in groepen of als koppel reizen, geld en identiteitsbewijs in een veilige binnenzak of in de hotelkluis bewaren, altijd rugzakken en tassen bij je hebben en ervoor zorgen dat er niets belangrijks zit in de buitenzakken.


Er zijn ook crisisgebieden in Marokko die om veiligheidsredenen streng worden ontmoedigd:

 1. Westelijke Sahara. Het geschil tussen Marokko en de Polisario-organisatie staat reizen naar het hele grondgebied niet toe.
 2. Rifgebergte.
 3. Cannabis wordt gekweekt in het noordoosten van Marokko, dus reis niet alleen en laat je niet verleiden om drugs te kopen. Het bezit zal zwaar worden vervolgd in Marokko.

De allerbeste deals naar het mooie Marrakech?