girona-stad-spanje

Stedentrip naar Girona vanaf Weeze Airport?

120 min.
Vliegtijd Weeze Airport - Girona
1107 km

Vanaf Nederland

100.000+
Inwoners Girona
girona-spanje

Stedentrip Girona, genieten van cultuur (en klimaat)

Een stedentrip naar Girona  vanaf Weeze Airport is een echte aanrader. Binnen 120 minuten sta je in een stad vol cultuur met een zeer rijke historie. Natuurlijk geniet je ook direct van een heerlijk klimaat. Al boek je deze stedentrip maar voor een weekendje, je bent écht even helemaal weg. Vluchten vanaf Weeze Airport naar Girona zijn goedkoop. Zeker als je kiest voor een voordelige combideal. Girona Airport (IATA airport code: GRO) wordt ook wel  Barcelona Girona Airport genoemd. Barcelona ligt dus erg dichtbij. ...en vliegen vanaf Weeze is altijd een goed idee!


Girona is dé boeiende middeleeuwse stad in Catalonië die met haar 25 belegeringen eeuwenlang bezetters op afstand heeft gehouden. De oude stad werd in 1997 tot UNESCO Werelderfgoed verklaard, en ook nu nog voelt ze als een ongerept juweeltje van architectonische schoonheid en geschiedenis, genesteld aan de noordoostelijke kust van Spanje.


Met de hoog oprijzende kathedraal als middelpunt en de geplaveide straten die er hun weg naar toe kronkelen, biedt Girona een blik op verhalen van enkele van de sluwste mensen uit de geschiedenis. Ik geef je op deze pagina graag goede tips, deel verhalen met je en laat je echt even ruiken aan de stad Girona...

Klaar voor jouw stedentrip naar het prachtige Girona?

girona-game-of-thrones

Stedentrip Girona - een rijke geschiedenis

Deze kleine stad in het noordoosten van Spanje is dan ook een bestemming die zijn gewicht in goud waard is. De perfecte mengeling van geschiedenis en cultuur, middeleeuwse muren omringen dit unieke stadje dat een unieke kijk biedt op hoe het is om te leven met alleen natuurlijke windmolens als krachtbron. Vergeet zeker niet al het ongelooflijke maaltijden die je alleen in de keuken van deze streek kunt vinden.

 

De lange en tumultueuze geschiedenis van Girona is legendarisch. Van Napoleon tot de Moren 800 jaar eerder wilden veel mensen de macht over deze adembenemende stad in handen krijgen. Tegenwoordig bezit de majestueuze stenen stad een unieke Joodse wijk en ook enkele schitterende uitzichten van binnen de hoge muren die de stad nu al eeuwen omringen. Het oude ommuurde deel van Girona werd vorig jaar door de makers van Game of Thrones gebruikt.

girona-kathedraal

Kathedraal van Girona

De kathedraal van Girona, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is al minstens 900 jaar een iconisch symbool van de stad. Het beklimmen van de 217 treden vanaf de onderkant van Placa de la Catedral naar de voorgevel met zijn rijk versierde ramen en tweelingklokkentorens is elke stap naar boven waard.


De kathedraal van Girona is een gotisch meesterwerk met veel verschillende bouwstijlen. De hoofdarchitectuur heeft grote, grootse bogen en het breedste gotische middenschip ter wereld. Als je dit wonderlijke gebouw bezoekt, zie je uiteenlopende architectonische kenmerken, van Romaans tot Byzantijns, allemaal prachtig samengebracht als één geheel.

 

Het is geen geheim dat deze kathedraal een van de meest iconische gebouwen in heel Spanje is. Bezoekers aan Girona zijn altijd geboeid door haar unieke bouwstijl, en herkennen haar onmiddellijk als een hoogtepunt van de Catalaanse gotische traditie. Vanuit elke hoek worden bezoekers begroet met lieflijke aanblikken - de monumentaliteit van de bogen en steunberen langs haar buitenmuren tot haar majestueuze beuken binnenin. 

Kaart van Girona - Waar zie jij jezelf straks genieten?

cap-de-creus-game-of-thrones

Stedentrip Girona - Game of Thrones-locaties

Reizigers die gepassioneerd zijn door Game of Thrones en alle filmlocaties willen zien die door Jon Snow en zijn vrienden beroemd zijn gemaakt, zijn hier aan het juiste adres. Maak je klaar om van King's Landing met de Starks naar het besneeuwde Winterfell met Arya Stark te springen: we bezoeken historische gebouwen en vinden verborgen juweeltjes zoals de plaats waar de White Walkers voor het eerst werden ontmoet. 

 

Girona's oude centrum en kathedraal zijn perfect materiaal voor Game of Thrones, of zo lijkt het, te oordelen naar het aantal foto's waarop deze middeleeuwse stad voorkomt. Mocht je in Girona zijn en je verbeelding hebben verruimd met een GOT rondleiding, mis dan niet een van de vele traditionele voorstellingen mee te maken die hier regelmatig worden opgevoerd. Ze zijn de laatste jaren razend populair, dus er zijn altijd mogelijkheden om je smaakpapillen mee te nemen op een avontuur waarbij je je een wereld voorstelt waarin alleen draken bestaan.

Girona is een geweldige stad in Spanje. Ik heb nog nooit een stad meegemaakt met zoveel hisorie en een prachtige cultuur. Ook het vliegen vanaf Weeze naar Girona ging vlot en voordelig ;) Genieten, ik ga zeker nog eens terug.

~T.
joods-museum-girona

Museum voor Joodse Geschiedenis in Girona

Van stoffige manuscripten en oude relikwieën tot ingewikkeld geweven wandtapijten en fonkelende sieraden - het Museum voor Joodse Geschiedenis is een schatkamer voor wie dit stukje erfgoed wil onderzoeken. Dit kleine stukje middeleeuwse wijk van Girona is gewijd aan het bewaren van artefacten, documenten en kunst uit wat vroeger een van de bloeiendste Joodse gemeenschappen in Europa was. En is ook rijk aan inzichten in het leven zoals het in die tijd was. 

 

Hier vind je het bewijs dat Joden niet alleen handelaars waren, maar ook ambachtslieden; welvarende leden van de samenleving die een integrale rol speelden in alle facetten van de Europese ontwikkeling. Van textiel met Hebreeuwse symbolen dat door Moorse opzichters met de hand werd geweven tot perziken die aan amandelbomen groeien als bewijs dat de bewoners beide culturen cultiveerden.

 

Bezoekers van het Museum voor Joodse Geschiedenis kunnen meer dan 600 jaar Joodse geschiedenis verkennen op gebieden die variëren van 14de eeuws Hebreeuws houtsnijwerk en 19de eeuwse synagogen. Van persoonlijke bezittingen achtergelaten door Holocaust slachtoffers, tot een grote selectie documenten geschreven door prominente figuren uit het Jodendom, kunnen bezoekers een fascinerende ervaring verwachten.

De allerbeste deals van Weeze naar Girona?

arabische-baden

Stedentrip Girona? Bezoek de Arabische baden

De Arabische baden zijn een oud maar mooi badcomplex met Moorse en Grieks-Romeinse tradities. Ze omvatten meestal een koude kamer, warm bad en een stoombad. Het mooiste deel is het apodyterium, of de kleedkamers, waar een achthoekig zwembad is, omgeven door acht zuilen met ingewikkeld gebeeldhouwde kapitelen onder hoefijzerbogen.

 

Weggestopt van de drukte van Girona vind je Costa Banys Arabs, een klein zwembad dat al sinds de middeleeuwen in gebruik is. Het complex werd in 1418 bij Koninklijk Besluit aangelegd om de inwoners van de stad schoon bad te bieden. Genesteld net buiten de stadsmuren, vlak onder Església de Santa Maria, is deze plek echt een verborgen juweel.

 

De Arabische baden zijn een van de minder bekende attracties in Girona, maar ze zijn er niet minder mooi of ontspannend om. In steen uitgehouwen badbaden vullen zich met verwarmd water; als dat nog niet genoeg is voor ontspanning, reikt het achthoekige bad, omgeven door zuilen, tot bijna twee verdiepingen hoog.

De allerbeste deals naar het adembenemende Girona?

cathedral-girona-kunst

Girona Kunstmuseum

Toeristen kennen Girona om zijn schitterende Romeinse en middeleeuwse architectuur, maar de kunstscène van de stad mag niet over het hoofd gezien worden. Het Museu d'Art de Girona herbergt een enorme collectie romaanse en gotische kunst. Wees voorbereid op oude afbeeldingen zoals madonnaschilderijen en eenvoudige sculpturale meesterwerken!


Een bezoek aan het kunstmuseum van Girona mag dan ook zeker niet ontbreken als je op stedentrip gaat. De meesten toeristen bezoeken dit prachtig museum als ze in Girona zijn. De recensies zijn zeer lovend en een bezoek duurt gemiddeld anderhalf uur.

De allerbeste deals naar het adembenemende Girona?

girona-onyar

Rambla de la Llibertat - Girona

Deze voetgangerspromenade is een breed en elegant pad dat zich parallel aan de Onyar rivier uitstrekt. Je kunt hier ook winkelen, met mooie boetiekjes langs de straat. Met onder meer enkele van de top-tien meest romantische cafés van Spanje, is het gemakkelijk te zien waarom deze plek overal op de reisblogs wordt genoemd. Kom voor een kopje koffie of kom op zaterdag langs om van Girona's bloemenmarkt te genieten!

 

De Rambla de la Llibertat is de grote boulevard in de vorm van een lint omzoomd met bloemen en fonteinen. Snuif wat frisse lucht op, slenter over deze lange voetgangersboulevard om te winkelen, van koffie te nippen of op zaterdagochtend een stop bij de markt te maken.

De allerbeste deals naar het cultuurrijke Girona?

film-museum-girona

Film Museum Girona

Het Girona Filmmuseum toont niet alleen enkele van de meest iconische werken van de filmindustrie, maar ook de ongelooflijke geschiedenis en evolutie ervan door de eeuwen heen tot nu toe. Het omvat vier belangrijke ruimtes - een deel kunstgalerie, een deel onderzoekscentrum overdag/filmcinema 's nachts - om een meeslepende ervaring te creëren die een verhaal vertelt over bewegende beelden van hun oorsprong tot de moderne tijd, waarin de magie op het scherm die deel ging uitmaken van de populaire cultuur wordt opgetekend.

 

Het filmmuseum is gehuisvest in een spectaculair voorbeeld van hedendaagse Catalaanse architectuur en heeft een permanente collectie met onder meer een reuzenscherm en meer dan 3500 filmstills uit Hollywood studio's in de jaren 1930.

 

De tentoonstellingen bestrijken hoofdzakelijk 1950-2000, waarbij de nadruk ligt op de specifieke stilistische veranderingen van de filmkunst in verschillende perioden en de technologische veranderingen in elk decennium worden geanalyseerd. Het filmmuseum van Girona presenteert deze geschiedenis aan ons met vernieuwende technologie zoals virtual reality.

120 min.
Vliegtijd Weeze Airport - Girona
1107 km

Vanaf Nederland

100.000+
Inwoners Girona
banyoles-meer-girona

Banyoles-meer in Girona

Het meer van Banyoles is het grootste zoetwatermeer van Catalonië. Wandel naar de oever of spring op een openbare boot voor een middagexcursie in zijn prachtige water, dat gebruikt wordt door zowel Olympiërs als wereldkampioenen. De mooie meren schitteren met groene tinten tegen zonsondergang, en weerspiegelen de beroemde bergtoppen die verder in de bergen aan weerszijden van dit prachtige waterlichaam liggen.

 

Het grootste zoetwatermeer van Catalonië ligt op slechts 45 minuten van het centrum van Girona. Neem je zwembroek mee want je kunt er 's zomers een duik nemen als de zitplaatsen buiten bij de bars zich vullen met vluchtende zonaanbidders. Trotseer zijn wateren over behendige stromingen of blijf dicht bij de kust en bewonder de schoonheid te voet via een 8 mijl lang aangelegd voetpad.

 

Prachtig ongerept water wacht op je bij het meer van Banyoles. Met beschikbare boottochten zullen waterliefhebbers dit serene waterlichaam met volle teugen willen verkennen. Voor boottochten die op het droge plaatsvinden en voor wie buiten een vaartuig van de schoonheid wil genieten, bezoek deze oevers en geniet van wat je te wachten staat!

De allerbeste deals van Weeze naar Girona?

antoni-gaudi

Masó-huis in Girona

Casa Masó is een markant gebouw in Modernista stijl, gebouwd door Girona's meest geliefde architect Rafael Masó. Zijn prachtige ontwerp toont zijn waardering voor het traditionele Catalaanse laat-modernisme dat door Antoni Gaudí werd gepionierd.


In de wijk Espanya waar Casa Masó ligt, staan allerlei gebouwen die in dezelfde stijl ontworpen zijn, zoals het theater Llotja de la Vall d'Hebron en het natuurpark Pedra, met prachtige geologie zoals granieten rotsen en enkele grotten van wereldklasse. 

Van Weeze Airport naar Girona voor een goedkope stedentrip - Kaart van Girona

girona-beeld

Kerk van Sant Feliu

Sant Feliu is een van de interessantste kerken in Barcelona omdat ze een romaanse opzet combineert met een gotische vormgeving. De gotische toren uit de latere tijd valt vooral op als je de Onyar oversteekt op de Pont de Sant Feliu, want hij culmineert met een vlakke rand in plaats van een punt. Je kunt deze bezienswaardigheid het best bekijken tijdens rondleidingen, waar je kunt zien hoe veel verschillende bouwstijlen met elkaar versmolten zijn tot een onvergetelijke ervaring.

 

Struikel je over deze middeleeuwse kerk, gebouwd in de 9de eeuw, dan word je meegevoerd naar een tijd van weleer. De acht Romeinse en vroegchristelijke sarcofagen binnen dateren van tussen 200 en 400 n.Chr., waarbij er een zelfs het tijdperk van het martelaarschap belichaamt tijdens het bewind van keizer Diocletianus van 284-305 n.Chr. De Kerk van Sant Feliu blijft onaangeroerd door de geschiedenis om er zeker van te zijn dat haar rituelen zuiver blijven.

 

Lang geleden gebouwd, bezit deze kerk naast haar gotische vormgeving nog steeds veel romaanse elementen. De meest opvallende aspecten zijn de gotische toren en de originele stenen voetstukken uit de middeleeuwen. Behalve dat de kerk eeuwenlang bezoekers trok, kwam ze in de jaren 900 dicht bij het worden van Barcelona’s kathedraal.

girona-muur

Muurwandeling - Girona

Laat de geschiedenis en schoonheid van 1100 jaar op je inwerken terwijl je een ontspannen wandeling maakt langs de bovenste omtrek van Girona's middeleeuwse stad. Deze tocht is perfect voor wie een meer ontspannen tempo en hogere uitzichtpunten zoekt dan de vele andere beschikbare tochten die misschien te inspannend zijn.

 

Het maken van deze muurwandeling is een fantastische manier om de heerlijke muren van Girona te verkennen. Hij laat je kennismaken met de boeiende geschiedenis van de stad en leidt je dwars door het centrum. De ladders kunnen het echter een beetje uitdagend maken voor mensen met hoogtevrees – daarom is de tocht niet aan te raden voor claustrofoben of mensen die aan hoogtevrees lijden. Je wordt daarentegen wel beloond met bijzondere uitzichten over de stad terwijl je boven de stedelijke drukte beneden loopt.

gaudi-park-barcelona

Dagtocht van Girona naar Barcelona

Spanje is een land dat rijk is aan cultuur en traditie, maar als je daar even tussenuit wilt, stap dan op de trein en bezoek Barcelona. Ontdek verbazingwekkende kunst in de musea van wereldklasse terwijl je een rondleiding maakt door Gaudí's architectonische meesterwerk - Sagrada Familia. Bezoek onafhankelijke boetiekjes voor unieke plaatselijke waren of neem de tijd om gewoon de prachtige stad Barcelona te verkennen vanaf een van de vele schilderachtige uitkijkpunten - er zijn zoveel manieren om je in deze bruisende stad te vermaken.

 

De treinreis naar Barcelona duurt iets minder dan twee uur en verbindt een van Europa's meest bruisende steden. De bruisende metropool biedt een keur aan dingen om te doen- van de Gaudí architectuur die van Casa Batlló en Park Güell enkele van de beroemdste gebouwen ter wereld maakt, tot historische plaatsen als het Camp Nou. Vergeet niet te winkelen langs de met bomen omzoomde Passeig de Gracia of in een van de vele kleine boetiekjes in deze stad die bekend staat om haar stijl.

De allerbeste deals van Weeze naar Girona?

girona-strand

Costa Brava - noordoostelijke strook van de Catalaanse kust

De Costa Brava is de noordoostelijke strook van de Catalaanse kust, die zich uitstrekt van Figueres aan de westkust tot Blanes op het meest oostelijke punt. Je vindt er enkele vrij kleine stranden met schitterend water voor verkwikkende zwempartijen. De streek zou vooral gunstig zijn voor wie wat rust wil in plaats van het drukke badplaatsleven. Al deze gebieden liggen op rijafstand (45 minuten) ten noordoosten van Girona; maar er zijn nog veel meer mooie plekjes als je noordwaarts gaat in de buurt van Palamos.

 

De Costa Brava is de perfecte plaats voor mensen die op vakantie willen, weg van de drukte van andere Spaanse streken. De badplaatsen variëren in grootte, maar allemaal garanderen ze je ontspanning met hun verleidelijk blauwe water en pijnbomen die krioelen op het witte zand. Deze streek is ook beroemd om zijn smakelijke zeevruchten!

De allerbeste deals van Weeze naar Girona?

klooster-girona

Klooster Sint-Daniël Girona

Er is zoveel te zien in Girona, maar een van de favorieten is het klooster van St. Daniel. Van oude ruïnes tot middeleeuwse schatten, er is er geen te missen! Echt een must-visit voor elke liefhebber van kunst en geschiedenis!

 

Er is zoveel te zien in Girona omdat het al meer dan 2500 jaar bewoond wordt - dat geeft je redenen te over om steeds weer terug te komen. Een bestemming die het hele jaar door opvalt is het klooster van St.Daniel, een oud stenen gebouw met sterke romaanse roots. Mis zeker niet de verkenning van de kloostergangen van deze plek met eeuwen geleden met de hand gemaakte muren. Het maakt je bezoek hier elke keer weer de moeite waard.

klooster-girona-bloemen

Sant Domènec-klooster Girona

Het Sant Domènec klooster is de perfecte plaats om iets te leren over oude architectuur. Het klooster werd gesticht in 1253 en doet nu dienst als universitaire faculteit. Met een geschiedenis die zoveel eeuwen omspant, vind je hier bouwstijlen die variëren van gotiek tot renaissance tot barok. 

 

Elke met de hand beschilderde kapel geeft een ander inzicht in het middeleeuwse leven. Tot het uiteindelijk plaats maakt voor het 17de eeuwse tijdperk van zelfontdekking, classicisme en evenwicht. Met evenredige symmetrie gedemonstreerd door volumetrie die geleidelijk de ovale vorm aanneemt door het gebruik van gebouwen die eerder gebogen dan lineair zijn. Alles doorsneden door uitgewerkte geometrieën die elementen van de natuur in het ontwerp mengen.

De allerbeste deals van Weeze naar Girona?

romeinse-brug-girona

Eiffelbrug Girona

Met haar moderne vormgeving is de Eiffelbrug een prachtig staaltje ingenieurskunst. Hoewel andere bruggen in Girona indrukwekkend zijn om te zien, is het de elegantie en tijdloze charme die deze brug onderscheidt. Met zijn uniek gemengd kleurenpalet voel je je verfrist na het bekijken van dit meesterwerk, terwijl je alles verkent wat andere bezienswaardigheden te bieden hebben. Bekijk ook enkele van de andere bruggen als je er toch bent.

 

De Eiffelbrug in Girona is een prachtig bouwwerk met een boeiende geschiedenis. De zachte rondingen van het ontwerp staan voor zowel kracht als schoonheid, waarbij voor de bouw staaldraad werd gebruikt in plaats van ijzer. Met uitzichten vanaf deze brug die tot de verbeelding spreken, biedt de hoogte die dit meesterwerk biedt iets anders dan de meeste andere Europese bruggen!

De allerbeste deals van Weeze Airport naar Girona?