stedentrip-porto-portugal

Stedentrip naar Porto vanaf Weeze Airport?

160 min.
Vliegtijd Weeze - Porto
1610 km

Vanaf Nederland

214.000+
Inwoners
stedentrip-porto-ponte-luis-i-brug

Stedentrip Porto: deze highlights mag je niet missen

Als het op highlights aankomt dan is Porto op zichzelf al een echte highlight. Het is een echt mooie stad waar voor zowel de cultuursnuivers als de gezellige reizigers veel te beleven. Vooral Rio Douro en de Ponte Luis I brug maken de stad zo mooi. Het uitzicht vanaf dit punt over de stad Porto is perfect en iets wat je gewoon met je eigen ogen gezien moet hebben.


Er zijn talloze huizen te zien in veel verschillende kleuren en de vogels vliegen kort over je heen. De smalle steegjes zijn gezellig en herbergen allerlei leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. Het is dan ook echt aan te raden zelf door de steegjes heen te wandelen en zo de stad optimaal te ontdekken.        

Klaar voor jouw stedentrip naar het zonnige Porto?

stedentrip-porto-stadhuis

Het grootste plein van Porto bewandelen

In de avond kun je door heel Porto de muziek door de straten horen. Van trommels tot violen, het een klinkt nog prachtiger dan het andere. De stad zal slechts een paar dagen nodig hebben om helemaal in je hart gesloten te worden. Er is heel veel te doen en het is daarbij leuk om voor je vertrekt alvast een lijst te maken wat je wilt bekijken.


Om echt kennis te maken met de stad kun je beginnen met een wandeling over de Avenida Dos Aliados. Aan de ene kant van dit plein vind je de Paços do Concelho, het stadhuis met daarachter dan weer de Igreja da Trindade, een prachtige kerk. Aan de andere kant vind je dan Estatua d Pedro IV en een kleine fontein.   

stedentrip-portosao-bento-station

Bezoek alle kerken in de stad en sla ook het treinstation niet over!

Porto is een stad die veel kerken rijk is. Er zijn ontzettend veel mooie, grote en kleine kerken te bezichtigen in de stad. De een heeft nog mooiere tegels dan de andere. Deze zijn vaak wit en blauw. De mooiste is de Igreja do Carmo, de Igreja dos Carmelitas en de Igreja de Sao Pedro de Miragaia. De mooiste van de kerken in Porto is toch wel de Sint Ildefonsus.


Een andere highlight van de stad is het treinstation Estação de São Bento. Je zou hier een trein richting bijvoorbeeld Lissabon kunnen pakken, maar het is ook een gebouw wat je gezien moet hebben. De ramen zijn prachtig en ook in het station vind je de blauw met witte tegels die ook in de kerken te vinden zijn.

Kaart van Porto - Waar zie jij jezelf straks genieten?

Stedentrip Porto Ponte Luis I brug

Prachtige uitzichten over de stad Porto

De Ponte Luis I brug is een heel mooi uitkijkpunt om over de prachtige stad Porto heen te kijken. De hele dag door heb je hier een mooi uitzicht, al is het met zonsondergang toch wel het allermooist. De kleurrijke huizen krijgen hierdoor een prachtige kleur, maar ook de lucht is een kleurenspektakel.


Dit is echt heel mooi en is iets wat je gezien moet hebben tijdens je stedentrip in Porto. Dit kun je voor het eten of na het eten doen en geeft een hele romantische draai aan je stedentrip. Een bijna even zo mooi uitzicht krijg je van de Torre Dos Clérigos. Dit is een toren waarbij je over de hele stad heen kunt kijken. Op de lagere verdiepingen is een museum te bezoeken.  

boogbrug-porto-eiffel-1

Wie Porto zegt denkt aan port, aan die mooie boogbrug (zoals ik hierboven al schreef), maar ook de bedrijvigheid van een handels/ en havenstad. De portpakhuizen (adegas) liggen niet in Porto zelf, maar in de voorstad Vila Nova de Gaia. Beroemde firma’s zoals Sandeman, Croft en Ferreira verzorgen ook rondleidingen. Natuurlijk zal een glaasje port dan ook niet ontbreken.


De boogbrug, de Ponte Dom luis I, van twee etages dateert van 1886 en werd ontworpen door de wereldberoemde Gustave Eiffel. Deze Franse ingenieur is bekend geworden door zijn Eiffeltoren. Het onderste deel van de boogbrug verbindt de beide rivieroevers. Het bovenste (68 meter boven water) verbindt de hogere stadsdelen. Natuurlijk ga jij deze bezoeken als je in Porto bent.

Porto is inderdaad een mooie kleurrijke stad met veel te zien. Leuke terrassen langs de Douro, een boottocht op de Douro en een bezoek aan een van de porthuizen incl. proeven is zeer de moeite waard. TIP: wij deden een “proeftocht” waarbij we onder begeleiding een wandeltocht door Porto maakten en onderweg veel lokale lekkernijen konden proeven: dit was écht super

~Desi
stedentrip-porto-livraria-lello-boekwinkel

Het historische centrum en de mooiste boekwinkel van de wereld

Voor een stukje geschiedenis van Porto moet je in Rebeira zijn. Dit is het historische centrum en hier zijn heel veel kleine steegjes te vinden. Hier kun je de echte Portugese sfeer proeven en overdag lekker rondstruinen. In de avond is dit ook echt de wijk waar je heerlijk kunt eten. Zo kun je hier echte Portugese gerechten proberen die nog op traditionele wijze bereid zijn.


Ben je Harry Potter fan? Dan zit je in Porto ook goed. In de wereldberoemde Livraria Lello boekwinkel is waar J.K. Rowling de inspiratie vond voor haar boekenreeks. Het is de oudste boekenwinkel van Porto. Je moet ook niet raar opkijken als je studenten in Harry Potter-achtige gewaden ziet lopen. Dit zijn echte studenten van de Universiteit. Bekijk hier mijn persoonlijke ervaringen met Porto.  

Wanneer vertrek jij naar het prachtige Porto?

stedentrip-porto-port-wijn

Heerlijke port en Portugese gerechten bestellen

Wanneer je in Porto bent, mag je natuurlijk een goed glas Port niet overslaan. Het is de stad waar de drank vandaan komt en er zijn vele wijnkelders te vinden waar je de lekkerste Port kunt proberen. Een van de aanraders als het op wijnkelders aankomt is Ferreira. De lokale bevolking drinkt port ook als mix met bijvoorbeeld tonic.


Qua eten is het natuurlijk ook een land vol heerlijke smaken en gerechten. Om heerlijke tapas te eten zou je naar Armazem moeten gaan en zorg dat je nog wat ruimte over houdt voor een heerlijk ijsje van Fargi! Houd je van lasagna? Dan moet je naar Picota, want deze is volgens velen echt de allerlekkerste lasagne en is ook nog eens lekker betaalbaar geprijsd.

port-uit-porto

Port (alcoholpercentage 18 à 20%) werd in eerste instantie gemaakt voor en door Engelsen. Port ontstond per ongeluk lijkt het wel. Tijdens het transport van de Portugese wijn naar Engeland in de 17de eeuw werd voor de houdbaarheid brandewijn toegevoegd. …en nog steeds is de werkwijze hetzelfde gebleven. Na de oogst (september/ oktober) en het pletten wordt de most in een gesloten vat bewaard tot de helft van de natuurlijke suikers is vergist. Op dat moment wordt een zuivere wijnalcohol toegevoegd. Het gisten stopt en de zoete aroma blijft gehandhaafd.


In de lente wordt de jonge wijn verscheept naar Vila Nova de Gaia voor rijping in eikenhouten fusten. Er bestaan verschillende soorten port. De meesten zijn mengwijnen. Trouwens de ideale temperatuur voor port is 16 graden ideaal. Nog een feitje: De lekkerste port drink je niet in het vliegtuig van Weeze naar Porto, maar gewoon in de stad zelf. Geniet!

Porto is een hele mooie en veelzijdige stad. Je hebt er leuke winkelstraatjes, een mooi oud centrum en leuke restaurantjes aan de rivier. Tip: bezoek een van de port cellars en beklim de Porto Bridge (als je geen last hebt van hoogtevrees).

~Liek
stedentrip-porto-tram

Lopend, met de fiets of het openbaar vervoer door Porto

Het fijne aan Porto is dat alles op loopafstand is. Je kunt de highlights van de stad makkelijk te voet bekijken. Wil je liever fietsen? Ook geen probleem! Je kunt op verschillende plaatsen in de stad een fiets huren en zo een fietstour door de stad doen.


Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon met het openbaar vervoer te reizen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld voor een hop on hop off-bus kiezen of voor een Porto Tram City Tour. Het is dan maar net wat zelf je voorkeur heeft en wat binnen je budget past.   

De allerbeste deals naar het adembenemende Porto?