Stedentrip Porto - Mijn ervaringen, tips en meer - WeezeAirport.nl
14 maart 2022 

Stedentrip Porto - Mijn ervaringen, tips en meer - WeezeAirport.nl

Een stedentrip naar Porto is de moeite waard! Bij Portugal denken de meeste mensen direct aan de hoofdstad: Lissabon. Toch heeft het land veel meer in huis dan enkel deze bekende, grote stad. Wat bedacht je bijvoorbeeld van die ándere grote stad, Porto!  

Porto staat bekend om de wijn, maar ook interessant voor degenen die geen wijn drinken. Deze kleurrijke stad staat bol van de kleine straatjes en historische plekken. En als je wél een wijnliefhebber bent dan ben je helemaal op de goede plek… 

Stedentrip naar Porto – inhoudsopgave:

 

Vliegen van Weeze Airport naar Porto

Vanuit het midden van ons land, Utrecht, duurt het ruim twintig uur om naar Porto te rijden. Technisch gezien is het ook mogelijk om via het openbaar vervoer in Porto te komen, maar dat is erg omslachtig. Er zijn meerdere overstappen nodig en je doet er meer dan een dag over om op de plaats van bestemming te komen. 

De beste optie wanneer je niet met de auto reist, is naar mijn mening dan ook het vliegtuig. De tickets vanaf Weeze Airport naar Porto zijn redelijk goedkoop te verkrijgen.

“Binnen ongeveer 160 min. vlieg je van Weeze naar Porto af"

Taxi regelen op Airport Weeze

Reis je met het vliegtuig, dan kan je vanaf het vliegveld het beste met een taxi of het openbaar vervoer naar het centrum reizen. Met die laatste duurt deze reis iets minder dan een half uur en betaal je maar twee euro per persoon

Een taxi is iets sneller, je doet er dan zo’n twintig minuten over, maar is ook wat duurder, namelijk zo’n dertig euro. Je kunt de taxi online al regelen, maar op de luchthaven van Weeze is dat ook mogelijk. 

Vervoer in de stad Porto

Het is verstandig om goede schoenen mee te nemen wanneer je naar Porto gaat, want je kunt heel veel te voet doen. Daarnaast is het daar allemaal niet zo vlak als in Nederland waardoor praktisch hier toch echt boven mooi gaat als je moet kiezen… 

Inmiddels niet meer verrassend ook denk ik, maar persoonlijk houd ik er ook het meest van om al lopend de plek waar ik ben te ontdekken. Toch is het wel fijn dat er een redelijk modern metronetwerk is in Porto, dat maakt het wel gemakkelijker om ook de buitenwijken te bezoeken. 

Busvervoer in Porto

Verder kan je ook gebruik maken van de bus. In Porto heb je bussen van het busbedrijf STCP en bussen van privébedrijven. Waarschijnlijk gebruik je enkel bussen van STCP tijdens je verblijf, als je al gebruik maakt van de bus, maar het is ook handig om te weten van het bestaan van deze privébedrijven. 

Wel goed om te weten trouwens, mocht je op pad zijn in de avonduren of in het weekend, vertrouw dan niet helemaal op de bussen. Ze willen nog weleens afwijken van de planning en dan sta je voor niets te wachten. 

Porto Andante-kaart

Om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Porto gebruik je een Andante-kaart. Deze kaart lijkt wel een beetje op de voor ons bekende OV-chipkaart. 

Voor de metro heb je ook aparte tickets, maar kijk dan goed welk kaartje je nodig hebt. Dit is afhankelijk van het aantal zones waar je doorheen komt.

“Vergeet daarnaast ook niet om je ticket te valideren bij een scanmachine, anders kan je alsnog een boete krijgen tijdens een controle”

Een ander voordeel van Porto is de valuta die men hier gebruikt. Net als in Nederland betaal je hier gewoon met de euro, geen gedoe met wisselen van valuta dus.

Bezienswaardigheden in Porto

Centrum van Porto

In het centrum van Porto kan je heerlijk rondstruinen. Er zijn genoeg winkeltjes te vinden en door al die straatjes her en der blijf je je ogen uitkijken. 

Houd er wel rekening mee dat winkels in de middag tijdelijk gesloten kunnen zijn voor de lunch. Natuurlijk zou je deze tijd zelf ook voor deze bezigheid kunnen gebruiken en op zoek kunnen gaan naar een plekje om ook de innerlijke mens even goed te verwennen. 

Het kan alleen wel lastig zijn als je vegetarisch wilt eten. In Porto is het toch nog heel gebruikelijk om vlees of andere dierlijke producten te eten en is de keuze op vegetarisch of veganistisch gebied nog niet echt ruim te noemen. 

Kathedraal de Sé do Porto

Er zijn verscheidene kerken in Porto die je kunt bezoeken. Zo heb je bijvoorbeeld kathedraal de Sé do Porto en daar in de buurt nog een fontein, museum en allerlei steegjes en trappen zodat je overal waar je loopt mooie dingen ziet. 

Ook zijn er verscheidene kerken met prachtige beschilderingen waardoor ze nog meer opvallen! 

Boekwinkel Lello

Wanneer je boekwinkel Lello gaat bekijken, snap je wel waarom J.K Rowling hier kwam om inspiratie op te doen voor Harry Potter. Deze boekwinkel is niet te vergelijken met andere boekwinkels.

stedentrip-porto-boekwinkel-lelloStedentrip naar Porto? Bezoek boekwinkel Lello!
Hoewel ik dol ben op boeken, bezoek ik toch lang niet altijd boekwinkels in het buitenland omdat ik de boeken daar meestal toch niet kan lezen. Toch vond ik deze plek heerlijk om te bezichtigen.

“Vanwege de populariteit wordt er drie euro entree gevraagd, maar deze krijg je weer terug als je iets in de winkel koopt"

Porto en de Douro

De Doura loopt dwars door de stad. Bij Vila Nova de Gaia, tegenover de wijk Ribeira, zijn alle grote porthuizen vertegenwoordigd. Hier leer je van alles over port en na al die kennis te hebben opgedaan, sluit je natuurlijk af met een heerlijk glaasje. 

Stedentrip Porto Ponte Luis I brugEng! ...maar de moeite waard - dé boogbrug van Eiffel in Porto

Iets wat ik stiekem heel eng vond, maar ook niet had willen missen, was een wandeling over de Ponte Dom Luís. Deze grote brug is gebouwd door een medewerker van meneer Eiffel en geeft je een prachtig uitzicht over Porto en de Douro. 

“Het bovenste niveau is alleen voor wandelaars, fietsers en de metro waardoor je daar, op de hoogte na, vrij rustig loopt”

In de omgeving van Porto

Mocht je langer dan een weekend in Porto verblijven, dan is het ook de moeite waard om te bedenken of je nog een dagje weggaat in de omgeving. Ik heb daar zelf geen tijd voor gehad, maar anders had ik het zeker gedaan. 

Toch biedt Porto zelf je ook alles wat je zoekt in een weekendje weg. Een prachtige omgeving, met een beetje geluk aangenaam weer en vriendelijke mensen. Een stedentrip naar Porto is de moeite waard. Ook zijn de prijzen nog niet zo gigantisch als een Rome, Barcelona of Madrid

Hotels in Porto

De stad Porto heeft genoeg mogelijkheden om goed te overnachten. Een reis naar de tweede stad van Portugal is perfect voor de toerist die niet gelijk de hoofdprijs wil betalen. Hieronder heb ik 3 hotels voor jou bekeken die de moeite waard zijn. 

1. Ibis Porto São João

Dit hotel ligt in de wijk Paranhos, op 10 minuten met het openbaar vervoer van het stadscentrum. Het is een ideale keuze voor wie de bezienswaardigheden van de stad wil ontdekken. Er is een terras en een bar, evenals een gevarieerd ontbijtbuffet met regionale lekkernijen. Klik hier en ontdek dit hotel en meer...

2. Vice-Rei Hotel

Het Vice-Rei Hotel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het beroemde concertgebouw Casa da Música en op 15 minuten lopen van het stadscentrum. 

Het ligt in de wijk Lordelo do Ouro e Massarelos, een van de meest populaire gebieden voor reizigers. Je kan genieten van de nabijheid van de oude binnenstad, het nachtleven of de Toren van de Clerici. Klik hier en ontdek dit hotel en meer...

3. Universal Hotel centrum

Een trendy designinrichting wacht op jou in het Universal Hotel. Je vindt dit hotel in het centrum van Porto. Gebruik deze locatie om bij de Trindade kerk en de beroemde Mercado do Bolhão te komen. 

Als je een dagje de stad uit wil, ben je vlakbij het treinstation van São Bento. Zodra de avond valt, is dit een van de ideale plaatsen voor een avond met je reisgenoot of reisgenoten. Klik hier en ontdek dit hotel en meer...

Over de schrijver
Ik woon om de hoek bij Weeze Airport, ben fan van reizen en schrijf graag. Een zeer handige combi ;) Graag vertel ik je over de unieke stedentrips en prachtige zonvakantie die er mogelijk zijn vanaf Weeze Airport (NRN). Het is altijd voordelig vliegen vanaf deze kleine en moderne luchthaven!