Last van vliegangst? 5 tips voor een ontspannen vlucht
Weeze Airport
Ralph Siebers
Weeze Airport
09/05/2020

Last van vliegangst? 5 tips voor een ontspannen vlucht

09/05/2020

Vliegangst, heel wat reizigers hebben er last van, maar stappen toch iedere keer weer het vliegtuig in. En dat kan ook bijna niet anders als je wat van de wereld wil zien.

Een slechte nachtrust in de nacht voordat je het vliegtuig in stapt, ontelbaar vaak naar de wc vanwege zenuw plasjes, klamme handen en trillende benen. Het is vaak een hele aanslag op je lichaam; het maken van een vliegreis terwijl je vliegangst hebt. Om toch ontspannen het vliegtuig in te kunnen stappen, komen hier 5 tips voor een ontspannen vlucht met vliegangst.

Tips tegen vliegangst inhoudsopgave:

1. Het vliegtuig is een veilig transportmiddel

Vliegen is één van de meest veilig manieren van reizen. Na de lift, is het vliegtuig het veiligste transportmiddel ter wereld.

In het jaar 2017 viel er geen enkel dodelijk slachtoffer bij een ongeluk met een passagiersvliegtuig en uit onderzoek blijkt zelfs dat er één slachtoffer van of naar Amsterdam Schiphol per 18 jaar verongelukt.

Als je dit vergelijkt met (dodelijke) ongelukken met auto’s dan zal dit aantal, helaas, schrikbarend hoog zijn. Bedenk je altijd als je het vliegtuig in stapt: oké hoeveel vliegtuigen zijn er nu in de lucht? En hoeveel daarvan landen allemaal veilig op hun aankomst bestemming. Allemaal!

“Bedenk je dat als er een vliegtuig neerstort of er een ongeluk is met een passagiersvliegtuig dit altijd groot in het nieuws komt. En daar is natuurlijk een reden voor: het gebeurt zelden”

2. Verdiep je in het vliegen

Erg belangrijk bij vliegangst is om je te verdiepen in het vliegtuig. Bijna iedereen vraagt zich weleens af: hoe kan het nou zo zijn dat zo’n zwaar vliegtuig met zoveel mensen de lucht in kan? Hoe kan het dat de vleugel niet omklapt bij het maken van een scherpe bocht?

Als je je hierin verdiept, krijg je antwoord op je vraag en krijg je ook meer inzicht in de technieken van een vliegtuig waardoor jij misschien iets meer controle voelt en je daardoor meer kan ontspannen.

3. Turbulentie is niet erg

Turbulentie is zelden gevaarlijk: het is één van de minst erge dingen die tijdens het vliegen kan gebeuren. Turbulentie kan door verschillende omstandigheden ontstaan: luchtstromen, bergen, wind en stijgende lucht.

Vlak voor het opstijgen bestuderen de piloten de weerkaart. Hieruit kunnen zij opmaken of er onderweg kans is op turbulentie. Bestaat die kans er? Dan proberen zij die altijd te vermijden.

Ook staan zij altijd in contact met de luchtverkeersleiding om eventueel af te wijken van de route vanwege mogelijke turbulentie. Ontstaat er alsnog onverwacht turbulentie dan is dit niet erg. De piloten geven aan dat zij turbulentie verwachten en in de meeste gevallen, moet je je veiligheidsriem weer om doen.

Zie jij tijdens het vliegen de vleugels heen en weer gaan of hoor je het vliegtuig piepen en kraken? Een vliegtuig is behoorlijk flexibel en kan tegen een behoorlijke weersverandering. Het is juist goed dat het vliegtuig meebeweegt met de turbulentie, maar toch blijven we erbij: turbulentie blijft niet prettig.

vliegangst-overwinnen

Vliegangst overwinnen is mogelijk

4. Concentreer je op je ademhaling

Door je te focussen op je ademhaling zijn je gedachten ergens anders en kunnen jouw gedachten je angsten niet beïnvloeden. Angst is een emotie en kun je dus uitschakelen. Met een bewuste en geconcentreerde ademhaling raak je meer ontspannen.

Merk je dat je weer gespannen bent? Focus je dan opnieuw op je ademhaling. Vind je het lastig je op je ademhaling te concentreren? Zorg dan voor een puzzelboekje, tijdschrift of leesboek.

Of maak je nuttig tijdens de vliegreis en verwijder oude foto’s van je telefoon en plaats ze in de juiste mappen.

“Zorg er in ieder geval voor dat je gedachten niet bij je angst zijn dus zorg voor afleiding”

5. Neem geen cafeïne en chocola

Cafeïne en chocolade kunnen je angsten verergeren. Zorg er dus voor dat je geen koffie, thee of cola drinkt en geen chocolade eet vlak voor of tijdens je vlucht.

Door cafeïne krijg je een snellere hartslag waardoor je een nerveus gevoel kunt krijgen. En hierdoor voel je je vaak nóg angstiger. Je kunt eventueel een wijntje of een biertje drinken voor of tijdens de vlucht om je wat meer te laten ontspannen, mocht je erg gespannen zijn.

Bonustip van een piloot (korte video):

Klik en bestel hier je boek ‘overwin je vliegangst’

Reacties