stedentrip-sofia-centrum
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
02/22/2022

Stedentrip Sofia? Goedkope en unieke stedentrip in Bulgarije!

02/22/2022

Een stedentrip naar Sofia is misschien een minder voor de hand liggende stad om eens naartoe te gaan. De stad is wel degelijk de moeite om te bezoeken! 

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. Sofia is de grootste stad van het land en ligt in het westen. Over welke onderwerpen wil je meer weten? 

Stedentrip Sofia – inhoudsopgave:

Zelfs tijdens een stedentrip naar Sofia zal je een echt vakantiegevoel ervaren omdat het er toch behoorlijk anders is dan in Nederland. Neem alleen al de (geschreven) taal! Voor mij waren het volledig onbekende tekens, maar op een gegeven moment ga je wel dingen herkennen, wat weer extra leuk is. 

Gelukkig kan je je in Sofia gewoon redden met de Engelse taal, heb je er naast de voor ons onbekende winkels ook de bekende ketens zitten en zijn er genoeg goede restaurantjes te vinden. Kijk gauw verder, want ik deel graag mijn ervaringen met je…

Stedentrip Sofia ervaringen met vliegtuig

In iets meer dan tweeëneenhalf uur ben je met het vliegtuig vanuit Weeze of Eindhoven in Sofia. Je kunt ook vanaf Schiphol vertrekken, dan doe je er doorgaans wat langer over en heb je doorgaans minder kans op een rechtstreekse vlucht. 

Eenmaal op Sofia Airport (SOF) is het gemakkelijk om in de stad aan te komen. Sinds 2015 heb je naast de bus ook de mogelijkheid om met de metro van en naar de stad te reizen. 


“De M2 Blue Line is de lijn die mensen vanaf het vliegveld naar de stad brengt”


Halte Serdika is een knooppunt, let goed op of een overstap (bij deze halte of een andere) nodig is om bij je bestemming uit te komen. 

Hoewel veel prima lopend te doen is in het centrum, kan het soms toch een eindje lopen zijn wat niet altijd praktisch is met bagage. Op het metrostation kan je terecht bij een ticketautomaat of ticketdesk om een kaartje te kopen. 

Kom je aan in Terminal 2, dan is het metrostation lopend te bereiken. Vanaf Terminal 1 rijdt er ieder kwartier (behalve ’s nachts) een shuttlebus. Deze is gratis. 

Je kunt ook kiezen voor een busrit naar de stad. Dit is vooral aan te raden wanneer je vanaf Terminal 1 komt. Een buskaartje is te koop bij de buschauffeur of bij de kiosk.

stedentrip-sofia-tramsDe tram is een goedkoop vervoersmiddel in Sofia

Stedentrip Sofia via TUI boeken

Een stedentrip naar Sofia is niet altijd via TUI te boeken. Het kan zijn dat je op dit moment op de website van deze reisorganisaties niets aantreft. Via Prijsvrij.nl is het wél mogelijk een stedentrip naar Sofia te boeken. Bekijk de verschillende sites van alle reisorganisaties maar eens.

Ik schrijf deze tekst begin 2022. Misschien is het nu wel mogelijk om overal te boeken. Je kan hier ook uit afleiden dat een stedentrip naar Sofia niet bij veel mensen populair is. Ik vind dit persoonlijke erg lekker. Voor mij hoeft het massale van een Londen, Parijs of Barcelona namelijk niet altijd. Ontdekken van steden die niet iedereen bezoekt, vind ik geweldig.

Van euro’s naar Bulgaarse Lev

Bulgarije valt buiten de eurozone, ze betalen er met de Bulgaarse Lev (afgekort BGN). Je pinpas hoef je dus niet op wereldstand te zetten, maar het is wel handig om te checken hoeveel je maximaal met je pas kunt pinnen. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan een pintransactie. 

Omdat je wel binnen de Europese Unie blijft zit er geen limiet aan de hoeveelheid contant geld dat je in of uit mag voeren. 

Hoewel fooi geven natuurlijk niet verplicht is, wordt dit vaak wel verwacht in een restaurant of hotel. Mocht je tevreden zijn, dan is dit dus wel aan te raden. Op het moment van schrijven is €1 ongeveer 1,95 BGN waard. 

Wat is er te doen in Sofia?

Sofia heeft verschillende opties om eropuit te trekken. Je kunt je prima vermaken met door de stad wandelen en verschillende winkels bezoeken. Her en der een ijsje kopen, een kopje koffie drinken of misschien zelfs een plek om te lunchen, mogelijkheden genoeg. 

Ik heb dit keer geen heel specifieke tips voor winkels of straatjes waar je geweest moet zijn. Zelf vond ik het in Sofia gewoon leuk om rond te dwalen door de straten en te zien waar je uitkomt. 


“Wel kan het zo zijn dat je dan ook op de plekken komt waar armoede beter zichtbaar wordt, dat kan soms best confronterend zijn”


Bezienswaardigheden stedentrip Sofia

Ik heb dit keer geen lijst van bezienswaardigheden, hoewel de Alexander Nevsky Kathedraal wel iets is om te gaan bekijken. Deze kathedraal valt op door zijn enorme gouden koepels en onderweg kom je nog veel meer oude, religieuze en/of gouden bezienswaardigheden tegen.

stedentrip-sofia-alexander-nevsky-kathedraal 

Wat ik misschien nog wel speciale vond waren de ruïnes van het oude Serdica. Bijna weggestopt en zeker ingebouwd vind je een kerkje en de plek waar je deze ruïnes kunt bekijken. Onvoorstelbaar hoe lang dit al bestaat. 

De combinatie met de nieuwere wereld die deze plek bijna opslokt maakt het tot een onrealistische bezienswaardigheid. Zin om te bezoeken? Klik en boek je stedentrip naar Sofia. 

Parken in Sofia

Er zijn verschillende parken in en om de stad te vinden. Zo is er het kleine, onlangs gerenoveerde, West Park, het Borisova Gradina Park en het Vartopo Park dat je kunt bezoeken. 

Het West Park is een van de grote parken van Sofia, maar door zijn ligging is het niet erg bekend bij de toeristen. Het park is groot en ruim en het heeft zelfs een naam gegeven aan een nabijgelegen wijk (Zapaden park wat West Park als je het vertaald). 

Wat je waarschijlijk al kon raden; er is ook een zuidelijk park en een noordelijk park. Het oostelijke park is eigenlijk Borisova gradina (de tuin van Boris als je het vertaald). 


“Wat meer aan de rand van de stad bevinden zich wat meer natuurgebieden, sommigen met klooster"


Een trip naar zo’n natuurgebied kan je het beste met bijvoorbeeld de bus doen. Zo’n trip is eventueel ook te combineren met een bezoek aan een winkelcentrum, want naast het gewone stadscentrum zijn deze winkelcentra erg populair in Sofia! 

Groot, glimmend en modern, dat is hoe de winkelcentra waar ik zelf ben geweest eruit zagen. Iets te massaal voor mijn persoonlijke smaak, maar wel een leuke ervaring voor een keer. 

Je vindt er volop winkels en eetgelegenheden, maar nog meer dan dat kijk je vooral je ogen uit. Bulgaria Mall, Paradise Center en de Mall of Sofia zijn tips mocht je zelf eens zo’n winkelcentrum willen bekijken. Je vindt bij deze winkelcentra ook veel hotels. Boek hier jouw verblijfplaats in Sofia, Bulgarije!

Is Sofia een leuke stad om te eten en drinken?

Dat ligt natuurlijk ook een beetje aan je smaak. Over smaak valt namelijk niet te twisten. Ik ben erg fan van een goed stuk vlees. Bijna elk restaurant in Sofia serveert vlees en het is vaak lastig om je bordje helemaal leeg te eten. Je krijgt namelijk erg veel en dit alles voor een zeer aantrekkelijk prijs. 

Aan restaurants dus geen gebrek in deze grote stad. Zelf ben ik eigenlijk alleen in het stadscentrum van Sofia gaan eten en heb ik mij in de winkelcentra beperkt tot een broodje, ijsje en iets te drinken. 

Je kunt er voor kiezen om rond te lopen en zo je restaurant te kiezen, maar zelf ben ik op safe gegaan en heb Google ook bij mijn zoektocht gebruikt. Je kunt dan ook het aantal sterren en alle reviews bekijken. Wel even ‘meest recente reviews’ aanklikken bij het zoeken. 

Zo ontdekte ik een klein restaurantje genaamd CAVA waar niet eens heel erg veel op het menu stond, maar wat ze er hadden was heerlijk! 

CAVA heeft op het moment van schrijven maar liefst 859 reviews in Google en 4,4 sterren. Ik raad het restaurant ook aan 😉 Ook kan je heerlijk Aziatisch eten in Sofia, bijvoorbeeld bij Solo by Lili Pham. 

Sofia is de moeite waard

Sofia is geen hype, niet mega populair of bekend als bestemming voor een stedentrip. Dat alles maakte de stad voor mij alleen maar aantrekkelijker. 

Hoewel je er ook, of juist als, toerist niets tekort komt, is het ook allemaal niet zo opgepoetst en toeristisch als de bekendere steden. 

Omdat ik niet met een speciaal doel voor ogen naartoe ging, heb ik me echt kunnen laten verrassen door en genoten van een bijzondere stad. Klik hier als je ook zin heb in een stedentrip naar Sofia.

Reacties