stedentrip-nantes
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
04/27/2022

Stedentrip Nantes - 7 Tips, ervaringen en meer | WeezeAirport.nl

04/27/2022

Een stedentrip naar Nantes wordt minder vaak gekozen. Waar je bij de woorden ‘stedentrip’ en ‘Frankrijk’ waarschijnlijk al snel aan Parijs denkt, zijn er nog veel meer mooie en gezellige steden om te bezoeken in het Franse land.

Neem nu bijvoorbeeld Nantes, een stad in de buurt van de kust. Een stad waar de Loire dwars doorheen stroomt en een stad met een heleboel charme. Ik neem je dan ook graag mee in mijn tips voor een stedentrip naar Nantes:

Stedentrip naar Nantes in Frankrijk:

Hoe kom je in Nantes?

Om in Nantes te komen ben je met de auto vanuit Utrecht zo’n acht uur en twintig minuten onderweg. In ruil hiervoor zie je wel heel wat van België en Frankrijk, waar je dwars doorheen rijdt.

Mocht je meer tijd hebben voor je trip, is Nantes mede hierdoor ook goed te combineren met een bezoek aan andere plekken in deze landen.

Met het vliegtuig naar Nantes

Mocht je juist slim om moeten gaan met je tijd omdat je niet zo heel lang weg kunt, dan is het handiger om het vliegtuig te pakken. Vanaf Schiphol kan je al een rechtstreeks vlucht boeken welke net iets langer duurt dan anderhalf uur. Helaas wordt er dit seizoen niet vanaf Weeze Airport naar Nantes gevolgen.

“Eenmaal op het vliegveld van Nantes zit je maar zo’n twaalf kilometer van de stad af"

Het is mogelijk om de speciale bus, Navette Aéroport of Tan Air, van het vliegveld naar het station, het cultureel centrum van Nantes of het stadscentrum te pakken. Afhankelijk van je bestemming duurt deze busreis tussen de twintig en dertig minuten en het kost je €9.

Je kunt ook gebruikmaken van het reguliere openbaar vervoer en hoewel dit iets goedkoper is, is het ook enigszins omslachtiger met een overstap. Ik raad je aan om de speciale bus te pakken of een auto te huren. Ideaal voor de tripjes van Nantes naar het strand.

Waarom kies je voor een stedentrip Nantes?

Nantes is geen enorme stad, niet ontzettend beroemd, waarom zou je er dan voor kiezen? 

Persoonlijk vind ik eerder genoemde punten juist voordelen. Ik kan het heerlijk vinden om op te gaan in een grote, bekende stad en daar mijn ogen uit te kijken. Barcelona, Rome en Madrid zijn hier goede voorbeelden van.

Toch vind ik het misschien nog wel meer bijzonder om een stad te ontdekken waar ik nog veel minder van weet. En ervaar ik een bepaalde rust wanneer het niet zo massaal is. (Ik weet het; ik word oud 😉)

Ik heb al eerder geschreven over Milaan, Porto en Beziers bijvoorbeeld. Prachtige en kleinere steden…

Van Nantes naar de kust

Daar bovenop heeft Nantes een hele fijne en charmante sfeer, heb ik allerlei mooie kunstobjecten voorbij zien komen en is deze stad een goede optie om te combineren met een uitstapje richting de kust.

Nantes ligt aan de Atlantische oceaan. Via Port San Pere en Chaumes en Retz (de D751 weg) ben je zo op het strand. Een auto huren in Nantes is dus een goede optie. Ook is het indrukwekkend om Lac de Grand-Lieu te bezoeken.

Nantes is dus een echte havenstad en ligt in het westen van Frankrijk. Aan de zuidrand van Bretagne de rivieren Erdre en Sèvre uitmonden in de Loire. De Loire gaat ook dwars door Nantes heen, wat weer mooie plaatjes oplevert. Denk aan je fotocamera.

Stedentrip Nantes – 7 bezienswaardigheden die je niet wil missen:

  1. Les Machines de L’Île - Le Grand Élephant
  2. Eten en Franse wijnen 😉
  3. Les Jardins des Plantes – voor de rust
  4. Fietsen (ook e-bike) langs de Loire
  5. Het bruisende centrum
  6. Winkelpassage Pommery
  7. Le Lieu Unique - oude koekjesfabriek van LU

Île-de-Nantes - het grote eiland in de Loire

Op een eiland middenin de Loire hebben ze een nieuwe stadswijk gebouwd op een voormalig industrieterrein. Hier werd ik verrast door verschillende van deze kunstobjecten zoals een gigantische olifant (van wel twaalf meter hoog!), maar ook door een hoop cafés en restaurants die juist aan de westkant te vinden zijn.

Le Grand Élephant Nantes

Dé attractie van Nantes is Le Grand Élephant. Een houten olifant van 12 meter hoog, 8 meter breed en 22 meter lang. Deze indrukwekkende olifanten kan ook écht bewegen en loopt gewoon vooruit… Om 10:00 uur kan je in de Olifant plaatsnemen tegen een klein bedrag… tenminste als je durft!

stedentrip-nantes-le-grand-lephantStedentrip Nantes? Le grand lephante mag je niet missen!

Les Machines de L’Île

Omdat ik er was met mooi weer zal ik het wellicht ook net getroffen hebben. Het was namelijk heerlijk om hier te vertoeven met de zon op mijn gezicht en de wind door mijn haren.

Ik beschouw mezelf absoluut niet tot de hippe mensen… Toen ik dit eiland net ontdekte was ik door de hippe sfeer die hier hangt ook een beetje bang volledig uit toon te vallen.

Gelukkig was dit gevoel volledig overbodig. De mensen hier zijn vriendelijk en heetten me hartelijk welkom. Ik heb me daarna geen moment meer ongemakkelijk gevoeld.

Stedentrip Nantes? Musée d’Arts de Nantes!

Naast alle kunstwerken die je door de stad heen vindt en de speciale kunstroute die ieder jaar weer opgezet wordt, is er ook nog het Musée d’Arts de Nantes waar je als kunstliefhebber goed terecht kan.

Het museum zelf heeft een hele geschiedenis, maar is ook erg met de tijd meegegaan. Je vindt hier verschillende meesterwerken dus het is zeker het overwegen van een bezoekje waard.

Jardin des Plantes in Nantes

Middenin de stad Nantes vind je de botanische tuin Jardin des Plantes. De ideale plek om een dosis natuur op te snuiven. Er staan hier ontzettend veel verschillende bomen en planten, maar ook hier weer zijn er kunstwerken te vinden. Al zijn ze wel wat kleiner dan degenen die je in de stad zelf tegenkomt.

“Door alle kunst heb je vaak het gevoel dat je in een moderne stad rondloopt. Dat ís ook wel zo, maar tegelijk eren ze in Nantes ook hun historie”

Zo heb je bij het voormalig eiland Feydeau prachtige oude huizen die nog uit de 18e eeuw stammen. Wat dacht je anders van het vestingpaleis? De vestingmuren zijn nog altijd indrukwekkend en in de straatjes van Bouffay, rond de slotgrachten, maak je heerlijke wandelingen. Ik heb mijn ogen hier uitgekeken.

Overdekte passage - Pommeraye

Daarnaast heb je in Nantes ook een prachtige overdekte passage, Pommeraye. Met stenen zuilen, glazen overkappingen en verschillende verdiepingen om te ontdekken ben je hier ook niet zo weg.

De Pommeraye is een winkelpassage die in 1843 voor het eerst de deuren opende. Dit is ook echt een blikvanger van de stad en is een bezoekje zeker waard.

Ik denk dat dit soort dingen de stad Nantes zo bijzonder maken. Oud en nieuw vindt elkaar hier op zo’n manier dat het past. Je voelt de historie maar ziet tegelijkertijd ook de moderne inslag en de creatieve manier waarop men omgaat met bijvoorbeeld voormalige pakhuizen.

stedentrip-nantes-winkelpassage-pommeryDe Pommeraye - winkelpassage uit 1843!

Nantes en haar omgeving

Ik vond een bezoek aan Nantes ook een ideale mogelijkheid om deze te combineren met een trip naar de kust van Frankrijk.

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om deze uitstap te maken naar Saint-Nazaire, een plaats waar de Loire over gaat in de Golf van Biskaje. Het is vanuit Nantes ongeveer een uur rijden, maar absoluut de moeite waard!

Saint-Nazaire heeft een heerlijk strand, maar daarnaast ook nog een hele hoop andere mooie natuur. Alleen al de trip naar deze plek was schitterend, maar het werd dus nóg beter.

Stedentrip Nantes? Mijn mening:

De stad Nantes bleek bruisender te zijn dan ik had verwacht (bekender ook dus, dan ik wist). Met een hoop leuke winkels, stranden, markten en kleurrijke huizen. Ik kan me bij deze plek wel voorstellen dat mooi weer wel een must is.

Ik heb heerlijk geslenterd langs de winkels, her en der wat gekocht en mezelf op iets lekkers getrakteerd en natuurlijk ook op het strand gezeten. Het bezorgde me een absoluut vakantiegevoel.

Mocht je dit zonnige weer hebben tijdens je trip, dan zou ik zeker langer dan een dag in deze stad vertoeven. Tref je echter wat minder weer, dan zou ik aan één dag wel genoeg hebben om deze plek een beetje te verkennen.

Reacties