santa-barbara-kasteel-alicante
Vakantie Spanje
Ralph Siebers
Vakantie Spanje
12/07/2021

Top bezienswaardigheden in Alicante en omgeving

12/07/2021

Op zoek naar leuke bezienswaardigheden in Alicante en omgeving? Dan heb je het juiste artikel gevonden. Bekijk hieronder mijn top 5 van toffe bezienswaardigheden in Alicante: 

Bezienswaardigheden in Alicante:

 

Een bezoek aan Alicante is de moeite waard!

Alicante wordt mede door de aanwezigheid van de internationale luchthaven vaak omschreven als zijnde de toegangspoort tot de Costa Blanca

Voor heel wat mensen vormt Alicante dan ook de eerste kennismaking met deze zeer uitnodigende regio. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat heel wat reizigers er voor kiezen om deze plaats meteen achter zich te laten en door te reizen 😉 

Ondanks het feit dat er in de omgeving van Alicante natuurlijk ongelofelijk veel te ontdekken valt geldt dit in zekere zin ook voor deze stad zelf. Ben je van plan om een stedentrip naar Alicante te boeken? Klik dan hier 

Wil jij ook graag ontdekken met welke absolute top bezienswaardigheden je hier kennis kan maken? Lees dan snel verder! Voor algemene info over Alicante verwijs ik je graag naar deze pagina

1.) Het Castillo de Santa Bárbara

Op de berg die de naam 'Benacantil' draagt bevindt zich hoog boven Alicante het zogenaamde 'Castillo de Santa Bárbara'

De plaats voor dit fort werd uiteraard zeer doelbewust gekozen. Haar hoogte van 166 meter zorgt er namelijk voor dat het fort in het verleden uitstekend dienst deed ter bescherming van de stad. Onverwachte bezoekers konden tijdig worden gespot waardoor men meteen actie kon ondernemen. 

Over de herkomst van het kasteel bestaat de nodige verwarring en discussie. Zo zijn er bijvoorbeeld sterke aanwijzingen die wijzen op een herkomst uit de negende eeuw. Het merendeel van het kasteel zou echter dateren uit de zestiende eeuw. Dat is nogal een verschil. 

Het kasteel werd in ieder geval voor het eerst opengesteld voor bezoekers in het jaar 1963. Het was ook in dat jaar dat er twee liften zijn geplaatst. De ingang van deze liften is terug te vinden in de berg die je kan bereiken via de wandeltunnel welke zich bevindt aan de Calle Jovellanos

Wil je liever gewoon te voet naar het kasteel wandelen? Dan is ook dat uiteraard perfect mogelijk. Klik hier voor een wandeling in Alicante om nooit meer te vergeten

2.) De Explanada de España

Wil je graag een leuke wandeling maken in Alicante? Dan zal je kunnen vaststellen dat de Explanada de España zich daar uitstekend toe leent. Op deze prachtige promenade heerst eigenlijk altijd wel een gezellige drukte. Je kan er wandelen vanaf de haven helemaal tot aan het zogenaamde Canalejas Park.

“Haar ligging aan de zee zorgt er in de praktijk voor dat je hier altijd kan rekenen op een verkoelend zeebriesje, zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar” 

Verspreid over deze promenade zal je bovendien ook kunnen vaststellen dat er behoorlijk wat mensen zitten te schaken. Op één van de vele bankjes en stoeltjes die er staan opgesteld worden ook vaak flinke gesprekken gevoerd. 

Dat deze promenade over een gigantische populariteit beschikt is door de jaren heen extra duidelijk geworden. Tegenwoordig vormt ze dan ook eigenlijk het absolute symbool van de stad Alicante. Zeker de moeite waard om te ontdekken dus! 

3.) Plaza del Ayuntamiento

Het Plaza del Ayuntamiento is ongetwijfeld het mooiste plein van heel Alicante. Het plein beschikt over een ongelofelijk statige uitstraling. 

In eerste instantie merk je hier het prachtige barokke stadhuis op. Dit indrukwekkende gebouw werd gerealiseerd door de bekende architect Lorenzo Chápuli

Voor alle gebouwen die zich bevinden aan dit plein geldt dat ze steeds uitstekend onderhouden worden. Dit zorgt er voor dat de waardevolle kenmerken uit het verleden ten allen tijde goed bewaard blijven 

Aan de ingang van het stadhuis bevindt er zich nog een andere bezienswaardigheid. Het gaat hierbij om het punt dat de naam 'Cota Cero' draagt. Vanuit dit punt wordt voor verschillende Spaanse plaatsen de hoogte boven de zeespiegel gemeten. 

Je treft hier bovendien ook een interessante tentoonstelling aan welke een groot aantal archeologische bevindingen bevat.

4.) Casco Antiguo

Casco Antiguo staat eigenlijk voor het oude, historische deel van de stad Alicante. Je treft hier een groot aantal interessante en waardevolle bezienswaardigheden aan. Voor de cultuurliefhebber is dit wellicht het meest interessante gedeelte van de stad. 

Dit gebied strekt zich uit tussen de zogenaamde Rambla Méndez Núñez, de berg Monte Benacantil en het strand dat zich hier bevindt. De verschillende bezienswaardigheden die je in dit gedeelte van de stad kan aantreffen zijn onder meer: 

  • De Basílica Santa Bárbara;
  • Het Palacio Maisonnave;
  • Het Teatro Principal;
  • Plaza Ayuntamiento;
“De beste manier om kennis te maken met al deze pareltjes uit het verleden is het maken van een wandeling doorheen het oude stadsgedeelte”

Je zal tijdens die wandeling ongetwijfeld op verschillende momenten worden verrast door de vele kleine pleintjes, de smalle straten en de authentieke gebouwen die je hier aantreft.

alicante-centrum-1

5.) Het Paseíto Ramiro

Tijdens een bezoek aan Alicante zal je kunnen vaststellen dat er ook nog enkele interessante resten uit de geschiedenis te bespeuren zijn

Het gaat hierbij onder meer om een gedeelte van de verdedigingsmuren. Deze zijn bewaard gebleven bij de plaats Paseíto Ramiro. Dit gedeelte van de stad is terug te vinden tussen de straten Calle Jorge Juan en Calle Juan Bautista Lafora. Deze bevinden zich vlakbij het strand. 

Het plein met de naam Ramiro Paseíto welke eveneens bekend staat onder de naam Paseo Ramiro of Mirror Ramiro kon in het verleden rekenen op heel wat aanzien. Ze werd toen veelal aangekleed als een romantische tuin.

Reacties