Cádiz – Dé stad aan de costa de la Luz – Ontdek hier alles over Cádiz
Vakantie Spanje
Ralph Siebers
Vakantie Spanje
02/22/2021

Cádiz - Dé stad aan de costa de la Luz – Ontdek hier alles over Cádiz

02/22/2021

Cádiz is echt dé stad aan de costa de la Luz. Een rustige en authentieke stad die je gewoon moet bezoeken als je van Spanje houdt. Ontdek hieronder alles wat je wil weten over Cádiz. Jouw vakantie naar Spanje boek je voordelig via PrijsVrij.nl

Cádiz – inhoudsopgave:

Spaanse havenstad Cadiz

Het Spaanse Cádiz is een typische Spaanse havenstad gelegen in het Mediterrane zuidwesten van Spanje. De stad staat vol met historische schatten. En is bovendien een van de oudste steden van het zuidwestelijke gedeelte in Spanje.

Daarnaast is het de thuisbasis van een diverse cultuur en wordt het omgeven door een aantal indrukwekkende bergen.

Tel daarbij op dat de stad is gelegen aan de Atlantische Oceaan en een aantal heerlijke stranden heeft, en het wordt al snel duidelijk dat Cádiz een uitstekende bestemming is voor een korte vakantie of stedentrip”

Toeristen in Cádiz

Ondanks de aanwezigheid van toeristen kan over Cádiz worden gezegd dat het er nog altijd rustig, authentiek en origineel is. Vooral het oude gedeelte van de stad – dat zo’n 3 duizend jaar oud is – is nog nagenoeg helemaal in zijn originele staat te bewonderen.

Al in de tijd van de oude Romeinen was Cádiz een belangrijke havenstad. En in de moderne tijd werd het de belangrijkste handelshaven van het Spaanse koninkrijk voor zilver, goud en goederen uit Amerika.

Vandaag de dag kun je de bewogen geschiedenis van Cádiz ontdekken door middel van een aantal spannende attracties en bezienswaardigheden. Wij hebben een aantal van deze locaties voor je op een rij gezet:

De oude stad van Cádiz

De oude stad van Cádiz is zonder enige twijfel een van de meest bijzondere hoogtepunten van een bezoek. Dit gedeelte van de stad kan het beste worden beschreven als authentiek en historisch. De smalle straatjes, de oude gebouwen en de levendige inwoners maken het tot een onvergetelijke ervaring.

Naast de vele historische bezienswaardigheden zijn het vooral de kleurrijke, maar ook afbrokkelende gevels van de huizen, die het oude centrum zijn unieke sfeer geven en het tot een unieke bestemming maken.

Laat je tijdens je verblijf door de smalle straatjes leiden en ontdek de vele historische hoogtepunten. Of neem gewoon even plaats in een van de mooie cafés.

Maar ook een wandeling behoort hier tot de hoogtepunten. Zo is een wandeling langs de Calle Virgen de la Palma – gelegen in de beroemde wijk La Viña – de moeite dubbel en dwars waard.

cadiz stad

Cádiz heeft een prachtige oude binnenstad

De boulevard en de tuinen

Cádiz staat bekend om de vele historische hoogtepunten en gebouwen, maar dat betekent niet dat er geen groen in de stad te vinden is. In tegendeel: de Zuid-Spaanse stad beschikt over een aantal kleurrijke en groene omgevingen.

De met palmen omzoomde promenades ten noorden van de Plaza de España zijn ideaal voor een lange wandeling. Maar ook het pittoreske Alameda de Apodaca, een brede terrassenpromenade met prachtige palmbomen, verdient een bezoek.

“Dit brede pad is een favoriete plek voor de lokale bevolking die willen genieten van hun wandeling tijdens de avonduren”

Vanaf de promenade van Alameda Marqués de Comillas kan het prachtige landschap van de baai worden bewonderd. Beide promenades worden omgeving door tuinen met schaduwrijke bomen en goed onderhouden planten.

Openbaar park Parque Genovés

Voor het mooiste openbare park moeten we echter naar het Parque Genovés. Dit enorme gebied is voorzien van veel groen en geeft je direct een schitterend uitzicht over de zee.

“Dankzij het warme mediterrane klimaat van Cádiz, zit Parque Genovés vol met exotische bomen, waaronder verschillende palmbomen, en heldere tropische bloemen”

Grenzend aan de universiteitscampus ligt dit prachtige park aan het water met paden die gemaakt zijn van hetzelfde zand als de stierenvechtarena’s in Andalusië.

Er zijn ook veel kleine details, zoals de grotten en watervallen, en een meer met dinosaurussculpturen. Het hele park is een grote botanische tuin, met bomen en planten afkomstig uit verschillende locaties: esdoorns, populieren en dennenbomen. 

Kathedraal van Cádiz

Van alle gebouwen in de stad is de kathedraal misschien wel de meest historische en het meest bijzonder om te bezoeken. Deze rooms-katholieke kerk werd gebouwd in de 18e eeuw en de bouw heeft in totaal ruim honderd jaar geduurd. Het eindresultaat is echter prachtig te noemen.

Een wandeling door de stad brengt je naar deze indrukwekkende kathedraal. De kathedraal valt dankzij de hoge toren al van honderden meters afstand op en is hierdoor ook direct het letterlijke hoogtepunt van Cádiz.

Van barok tot aan neoklassiek, je ziet veel elementen die aan de verschillende tijdperken kunnen worden toegeschreven. Tijdens het bezoek is het ook zeker een aanrader om de hoogte op te zoeken door de toren te beklimmen.

Een bezoek aan het gebouw is de gehele dag door de moeite waard, maar voor wie echt het maximale uit een bezichtiging wilt halen is het een aanrader om de kathedraal in de avonduren op te zoeken.

“Dankzij de schitterende ligging aan de zee en de uitgebreide verlichting lijkt de kathedraal tijdens de donkere uren van de dag haast wel op een heel ander gebouw”

Kasteel San Sebastián

De volgende bezienswaardigheid is gelegen buiten de stad. Het kasteel San Sebastián ligt namelijk aan het einde van een lange stenen weg die vanaf het noordwestelijke gedeelte van de Cádiz loopt. Deze weg leidt je naar het 18-eeuwse gebouw, dat eigenlijk in niets lijkt op hoe we de meeste Europese kastelen kennen.

De gebouwen van het fort dateren uit het begin van de 18e eeuw, en de vuurtoren is hier van islamitische afkomst.

“Vanwege de afstand tot het vasteland werd het kasteel van San Sebastián een groot deel van zijn bestaan gebruikt als gevangenis. Vandaag de dag worden er tentoonstellingen en concerten gehouden”

Overigens is de route naar het kasteel zelf al de moeite waard. Tijdens de wandeling word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de stad en de nabijgelegen oceaan.

Het strand van Cádiz

Naast de vele historische gebouwen en de haven staat Cádiz ook bekend om een aantal heerlijke stranden. Playa de la Caleta is er hier absoluut een van en wordt gezien als hét strand van de stad Cádiz.

Het is daarnaast ook een van de mooiste stranden van de zuidwestelijke regio in Spanje.

“Vooral het zachte witte zand en de prachtig blauwe zee zorgen voor een geweldig aanzicht”

Bovendien is de zee ideaal om in de zomermaanden in af te koelen. Direct achter het strand ligt de strandpromenade en de historische oude stad met zijn smalle straatjes en verborgen pleinen. Het is zeker de moeite waard om een uitstapje te maken naar een van de vele cafés of de levendige promenade op te zoeken.

In de zomer is Playa de la Caleta vrij druk te noemen, maar het is nog altijd niet te vergelijken met veel andere bekende Spaanse stranden – die vaak worden overspoeld door toeristen. Met name tijdens de avonduren is het aanzienlijk rustiger op het strand en kun je genieten van de ontspannen sfeer.

cadiz-strand-zee

Cádiz aan de costa de la Luz – hier vind je nog geen massatoerisme

Torre Tavira

Cádiz is een stad die de beschikking heeft over een groot aantal wachttorens. De wachttorens zijn grotendeels afkomstig uit de 18e eeuw, toen de stad van groot commercieel belang was. Het is bijna niet te geloven, maar Cádiz heeft in totaal bijna 130 wachttorens.

In het centrum van Cádiz is de Torre Tavira het hoogste punt van de oude stad. Op bijna 50 meter boven de zeespiegel biedt de toren een geweldig uitzicht op de kustlijn en de Atlantische Oceaan. De Torre Tavira werd regelmatig gebruikt om schepen te ontvangen die terugkwamen met goederen uit Amerika.

In de Torre Tavira bevindt zich ook een museum gewijd aan de geschiedenis van Cádiz, met tentoonstellingen over de handel in de 18e en 19e eeuw. Tijdens een bezoek aan de toren kan er ook gebruik worden gemaakt van de Camera Obscura, die een 360-graden panoramisch uitzicht op de monumenten van de stad biedt.

Gran Teatro Falla

In de Zuid-Spaanse havenstad vind je verschillende bezienswaardigheden die je direct zullen betoveren. Een van hen is zonder twijfel het Gran Teatro Falla. Dit in 1884 gebouwde theater is een van architecturale hoogtepunten van Cádiz te noemen. Het theater is gelegen aan de Plaza Fragela, grenzend aan de Universiteit van Cádiz.

Het gebouw is voorzien van vele oosterse invloeden en is gebouwd met rode bakstenen. Het wordt dan ook niet voor niets vaak gezien als de culturele schatkist van de stad. Elk jaar zijn er vele mogelijkheden om concerten bij te wonen en geweldige producties te bewonderen.

In het algemeen wordt Cádiz beschouwd als de culturele hoofdstad van Andalusië. Vooral tijdens het Carnaval van Cádiz schittert niet alleen het Gran Teatro Falla, maar ook de hele stad met een haast ongelooflijke sfeer. Dit jaarlijkse hoogtepunt duurt bijna twee weken en wordt begeleid door kleurrijke muziek en unieke kostuums.

Mocht je de mogelijkheid hebben om Cádiz te bezoeken tijdens deze elf dagen in het jaar, dan is het absoluut een aanrader om het festival met eigen ogen te ervaren.

Mercado

Net als in veel andere Spaanse steden is een bezoek aan de centrale markt zonder twijfel de beste plaats om verse producten te kopen. Maar dankzij de geweldige sfeer en de kleurrijke omgeving is het eigenlijk meer dan alleen een locatie waar je producten kunt kopen.

Een bezoek aan de markt van Cádiz mag dan ook niet ontbreken in de lijst van belangrijkste locaties om te bezoeken in de stad. Vooral de zeevruchten zijn hier van een hoog niveau. De belangrijkste verklaring is dat de stad door haar ligging aan de Atlantische Oceaan de meest verse vis en zeevruchten van Spanje heeft.

“Al vroeg in de ochtend is er de mogelijkheid om krabben, oesters, garnalen, kreeften, tonijn en inktvis te proeven en aan te schaffen. Er is ook een gastronomische hoek waar je vers gekookte garnalen en oesters kunt kopen”

Maar ook de gebruikelijke tapasbars mogen natuurlijk niet ontbreken.

Bereikbaarheid Cádiz

Cádiz ligt op ongeveer 2.200 kilometer afstand van Nederland. De reis is hierdoor aanzienlijk langer dan naar een aantal andere bezienswaardige steden, zoals Barcelona of Valencia.

De afstand is vergelijkbaar met een bezoek aan het Zuid-Spaanse Málaga. Dankzij deze ligging is het vliegtuig de beste optie voor een bezoek aan Cádiz. Jouw vakantie naar Spanje boek je voordelig via PrijsVrij.nl

De stad beschikt zelf niet over een luchthaven, maar is vanaf de luchthavens van Sevilla en Jerez goed te bereiken met de taxi, openbaar vervoer of de huurauto.

Vooral de huurauto is een goede optie als je van plan bent om voor of na je bezoek aan Cádiz nog meer van de omgeving te ontdekken. En ook de omgeving van Cádiz is meer dan de moeite waard om langere tijd te bezoeken.

Beste reistijd Cádiz

Cádiz heeft een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de temperaturen in de zomermaanden over het algemeen vrij hoog liggen. In de wintermaanden kan het flink afkoelen, maar blijven de temperaturen meestal nog altijd op een aangenaam niveau.

Dankzij dit alles is een bezoek aan Cádiz eigenlijk het hele jaar door de moeite waard, al zijn er zeker een aantal maanden die de voorkeur genieten.

“De beste tijd om Cádiz in Spanje te bezoeken is namelijk van mei tot oktober. Tijdens deze maanden is de kans op regen minimaal en is er vaak sprake van hoge en aangename temperaturen”

In augustus ligt de temperatuur gemiddeld rond de 28 graden. De weersomstandigheden zijn van de lente tot aan de herfst dan ook ideaal voor een korte vakantie of een stedentrip! Jouw vakantie naar Spanje boek je voordelig via PrijsVrij.nl

Reacties