5 Bezienswaardigheden in Parijs
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
04/05/2022

5 Bezienswaardigheden in Parijs

04/05/2022

Parijs, de stad van de liefde waar veel mensen heen gaan voor een weekendje weg of een stedentrip van enkele dagen. Heerlijk shoppen, unieke bezienswaardigheden bekijken, lekker eten en genieten van de romantiek van de stad.

Bezienswaardigheden in Parijs, incl. persoonlijke ervaringen:

Parijs, de stad van de liefde

Het heeft de naam de stad van de liefde te zijn, maar ook alleen of met een goede vriend of vriendin is het prima toeven in Parijs. Al moet ik wel bekennen dat er ook bezienswaardigheden zijn waarbij de lat zo hoog lag door verhalen en dergelijke, dat deze in het echt een beetje tegenvielen…

Afijn, toch is Parijs een ideale stad voor een stedentrip en als je verder leest dan kom je erachter waarom ik dat vind.

De reis naar Parijs

Parijs heeft alles in zich om je het vakantiegevoel te geven door alle bijzondere bezienswaardigheden. Zo is er de Franse taal (waarvan ik altijd hoor dat men deze prachtig vindt, persoonlijk heb ik er weinig mee… sorry!) en de Franse omgeving natuurlijk.

Het is er weidser, het voelt er ruimtelijker, de Fransen weten met hun wijn en hun kazen hoe je er optimaal kunt genieten. Parijs ligt niet dicht bij huis, maar is ook weer niet zo ver dat het té ver voelt.

Als je vanuit Utrecht zou vertrekken met de auto, dan ben je ruim vijf uur onderweg om middenin Parijs uit te komen. Niet slecht en ondertussen pik je meteen wat mee van de omgeving.

Een heel goed alternatief is de trein. De Thalys gaat tien keer per dag vanaf Amsterdam via Schiphol en Rotterdam naar Parijs toe. Als je opstapt in Amsterdam zijn er tickets te koop vanaf €35 en duurt de reis minder dan drie en een half uur.

“Ondertussen kijk je uit het raam, lees je een boek of kijk je lekker naar een film of serie en geloof me, dan is die tijd zo voorbij!”

Vliegen naar Parijs

Natuurlijk kan je ook met het vliegtuig gaan, vanaf Schiphol vlieg je rechtstreeks en ben je binnen anderhalf uur in Parijs. Helaas is het niet mogelijk om vanaf Weeze Airport naar Parijs te vliegen. Vliegen naar Béziers vanaf vliegveld Weeze is wel mogelijk, maar dit ligt helemaal in het zuiden van Frankrijk.

Hoewel de vlucht korter is dan de treinreis, moet je natuurlijk wel rekening houden met de tijd voorafgaand aan de reis waarop je al wel op het vliegveld aanwezig moet zijn.

Daarnaast ben je met de trein al direct in Parijs zelf terwijl je vanaf een vliegveld nog naar het centrum toe zou moeten gaan.

Er vanuit gaande dat je aankomt op het vliegveld Charles de Gaulle zal je zo’n 26 kilometer moeten overbruggen om in het centrum te komen. Mogelijkheden hiervoor zijn het openbaar vervoer (trein of bus) of een taxi.

Het centrum van Parijs

In Parijs zelf valt natuurlijk een hele hoop te zien en te beleven. Je hebt er unieke bezienswaardigheden. Waarschijnlijk wil je sowieso de Eiffeltoren bezoeken, dat vond ik in ieder geval wel een must see alleen al omdat deze toren zo beroemd is.

Persoonlijk vond ik het toch een beetje tegenvallen, de toren was kleiner dan ik verwacht had en ik vond het toch niet heel bijzonder om te zien… Maar hey, ik kan nu wel zeggen dát ik hem gezien hebt!

Ik zal hier kort aangeven wat ik allemaal heb bezocht en heb gedaan. Mijn top 5 met bezienswaardigheden in Parijs die ik écht de moeite waard vond, vind je onderaan mijn blog.

De laantjes en parken kon ik stiekem veel meer waarderen. Champ de Mars bijvoorbeeld grenst aan het gebied waarin de Eiffeltoren staat. Dit is een heel groot park met speelgelegenheden voor kinderen, (brede) paden en veel ruimte.

Le Jardin du Luxembourg (nummer 5 in mijn top 5 bezienswaardigheden) is een park dat bij een paleis hoort. Ook hier kan je heerlijk wandelen en je zult er minder fietsers tegenkomen dan in Champ de Mars.

Het Louvre is natuurlijk ook zo’n bekende naam. Zelf ben ik er niet binnen geweest, maar ik ben wel over het plein gewandeld, langs die beroemde glazen piramide.

“In de avond is het Louvre dit net wat indrukwekkender dan overdag, dus als het even kan zou ik deze bezienswaardigheid tijdens een avondwandeling meepikken”

bezienswaardigheden-in-parijs-het-louvreBezoek de bezienswaardigheid het Louvre in de avond!

De rivier de Seine loopt dwars door de stad heen, iets wat ik heel charmant vind. Verder zijn er daardoor ook verschillende bruggen waarover je naar de overkant kunt komen.

De grotere, indrukwekkende bruggen zoals Pont Alexandre-III, de grotere simpele bruggen zoals Pont de l’Alma en moderne bruggen zoals Pont Charles-de-Gaulle.

De Pont d’léna is trouwens ook een aanrader, via deze brug loop je zo op de Eiffeltoren toe, ondanks de kleine teleurstelling wat betreft deze toren vond ik dat aanzicht wel heel mooi en bijzonder.

Shoppen in Parijs

In Parijs vind je genoeg chique winkels. Merken als Chanel, Dior, Prada en Gucci zijn daar verre van onbekend. Als je het budget hebt om iets van zo’n merk te kunnen komen of de droom om tenminste eens rond te lopen in zo’n winkel, ga dan zeker naar de Champs-Élysées, Avenue Montaigne en Avenue Georges V.

Gelukkig kan je ook in deze stad shoppen als je budget iets minder toe laat dan Louis Vuitton en consorten. Ook H&M, Mango, Nike en GAP zijn gewoon te vinden.

“Rondom Centre Pompidou vind je juist de kleinere boetiekjes, ook een aanrader als je juist dingen zoekt die minder massaal zijn geproduceerd”

Centre Pompidou staat dan ook niet voor niets op nummer 2 in mijn top 5 bezienswaardigheden in Parijs! Mijn vriendin kon hier uren rondhangen, maar de druk om ook iets anders en meer te zien was groot.

Wine & dine

Natuurlijk moet je tussendoor ook wat kunnen eten, er moet goed voor de innerlijke mens gezorgd worden. Een grote verrassing vond ik Rue de Buci, een straat meet veel kleine winkeltjes en lokale ondernemers. Geen eten van grote ketens dus, maar des te meer keuze uit kleinere restaurantjes met verschillende versnaperingen op de kaart.

Wat je trouwens vaak ziet tijdens het mooie weer is mensen die gaan picknicken in het park. En ik kan hen geen ongelijk geven! Heerlijk een stokbroodje, croissantjes, een flesje wijn en een kleed mee en je waant je als een God(in) in Frankrijk.

bezienswaardigheden-in-parijs-eiffeltoren-en-wijnIk vond bezienswaardigheid nummer 1 van Parijs tegenvallen

Zeg bonjour en ouwehoer 😉

Waar Fransen veel waarde aan hechten is een begroeting. Voor een goede indruk en wellicht een net wat betere service is het dus goed om ‘bonjour’ te zeggen wanneer je ergens binnen stapt.

Gelukkig is dit voor (bijna) niemand een onbekend woord dus zelfs als Frans niet je beste taal is, moet dit nog wel lukken. Je komt trouwens ver met Engels in Frankrijk, maar de Fransen zijn toch echt wel trots en zelfs in de grote stad zul je mensen tegenkomen die niet van harte overstappen op deze wereldtaal.

“Je scoort meer punten wanneer je je best doet om Frans te spreken, ook al gaat dit niet heel erg goed, dan wanneer je foutloos Engels spreekt”

Helaas voor de Fransen beheers ik deze taal gewoon niet waardoor ik heus wel minpunten opliep hier en daar. Gelukkig voor mij waren de Fransen die ik tegenkwam wel vergevingsgezind en enigszins gevoelig voor mijn verontschuldigende glimlach…

Let op de straatverkopers in Parijs

Als laatste wil ik je nog meegeven dat er een hoop straatverkopers rondlopen in Parijs. Ik moest hier wel aan wennen en heb dan ook wel een keer iets gekocht.

Ik kan toch moeilijk “nee” zeggen wanneer ik verrast word door een verkoper (leerpuntje!). Toch is het goed om hier dus al wel op voorbereid zijn. Anders ben je straks een hoop geld armer en veel nutteloze souvenirs rijker… Mijn top 5 bezienswaardigheden in Parijs vind je hieronder:

Natuurlijk wil je één keer in je lever de Eiffeltoren en het Louvre zien, maar er zijn nog zo veel bezienswaardigheden die je eigenlijk een keer zou moeten zijn maar veel minder bekend zijn. Hieronder zijn er een aantal beschreven, veel plezier ermee in Parijs!

1.   Catacomben van Parijs

Toen de begraafplaatsen in Parijs in de 18e eeuw volledig vol lagen maar er uiteraard mensen bleven doodgaan waren er nog steeds lichamen die begraven moesten worden.

“Er werd besloten de graven te ruimen en de botten onder te brengen in de oude kalksteengroeven die onder de stad lagen”

De gangen hebben een totale lengte van ruim 290km. Een deel hiervan werd inderdaad gebruikt voor de opslag van beenderen van overleden personen. De beenderen werden netjes opgestapeld en met bordjes wordt aangegeven van welke begraafplaats ze afkomstig zijn. Naar schatting liggen hier botten van ruim 6 miljoen personen.

Het is mogelijk om onder begeleiding 1,7km van het gangenstelsel te bekijken. Je ziet hier een zeer indrukwekkende collectie van de overblijfselen van vele personen.

In totaal mogen er maar 200 personen in de gangen aanwezig zijn en daardoor kan er soms een behoorlijke wachtrij ontstaan. Van te voren online reserveren kan daarom handig zijn. Een beetje een vreemde bezienswaardigheid in Parijs, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

2.   Centre Pompidou

Een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld het Louvre. En ook echt helemaal niet met elkaar te vergelijken… Maar Centre Pompidou is naar onze mening minstens zo de moeite waard om te bezoeken. Centre Pompidou is een kunstcentrum in Parijs waar met name moderne kunst te zien is.

Het bekende Musée National d’art moderne is gevestigd in Centre Pompidou, het museum heeft een collectie van ruim 50.000 werken vanaf 1905 tot nu. Dit valt in de kunstwereld allemaal onder de moderne kunst.

Het pand ziet er aan de buitenzijde heel bijzonder uit. Je hebt allerlei gekleurde buizen waarvan iedere kleur een eigen betekenis heeft.

Op de verschillende verdiepingen van het centrum kom je een verzameling tegen van zang, dans en kunst. Als je nog even van een prachtig uitzicht wilt genieten moet je zeker even naar het dak gaan. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de stad.

3.   Fietstour Parijs

Toeristen willen een stad tegenwoordig op een andere manier beleven dan dat ze dat 10 jaar geleden wilden doen. Ze willen de stad voelen, proeven en ruiken. Dat gaat niet vanuit een luxe touringcar of taxi.

Men wil weer terug naar basic en gewoon op de normale fiets door de stad gaan. Je kunt stoppen waar je maar wilt, hoeft nooit op zoek naar een parkeerplek en het is nog eens lekker goedkoop ook!

Parijs heeft de afgelopen jaren behoorlijk veel geïnvesteerd in fietsers en bijbehorende fietspaden. Er ligt inmiddels zo rond de 1500km aan fietspaden in Parijs. Dit is de veiligheid van het fietsen door de stad zeker ten goede gekomen en steeds maar inwoners van Parijs kopen een fiets.

Er zijn diverse bedrijven die fietsen verhuren in de stad. Bij de één kan je alleen een fiets huren terwijl je bij de andere er ook een mooie excursie bij kunt boeken zodat je onder begeleiding van een ervaren gids de stad leert kennen. De keuze is aan jou!

4.   Rondvaart over de Seine

Al dat slenteren door een stad maakt je moe. Ongemerkt maak je een flinke hoeveelheid kilometer tijdens je stedentrip Parijs.

Het is dan ook heerlijk om de benen even rust te geven en een tijdje lekker te zitten. Dit kan je op een terrasje doen maar je kunt ook een uurtje met een boot over de Seine varen. Het varen over de Seine is een hele aparte en bijzondere manier van Parijs verkennen.

De meest gemaakte boottocht is het varen op een grote boot. Hou er rekening mee dat hoe groter de boot is hoe minder de boot zal schommelen, dit kan belangrijk zijn als je snel last hebt van zeeziekte!

Je vaart langs een groot aantal hoogtepunten van Parijs, denk hierbij o.a. de Eiffeltoren, Notre Dame, het Louvre en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Op de achtergrond kan je luisteren naar informatie over deze toeristische hotspots. Vergeet zeker niet je fotocamera mee te nemen tijdens je trip, er zullen diverse plekken zijn waar je mooie plaatjes kunt schieten.

Recht tegenover de Eiffeltoren zit een rederij, deze is populair en goed. Een beetje een logische bezienswaardigheid in Parijs, maar zeker de moeite waard om te bezoeken.

rondvaart-over-de-seine-boottocht

Rondvaart over de Seine – altijd een goed idee

5.   Jardin du Luxembourg

Met ruim 20 hectare is Jardinière du Luxembourg een enorm groot stadspark midden in het centrum van het drukke Parijs.

Als je even tot rust wilt komen van alle drukte en hectiek van de stad is het een goed idee om naar het park te gaan. Samen met andere toeristen en vele Parijzenaren is het hier altijd gezellig.

Mensen komen voornamelijk in het park om te ontspannen, dit kan op vele manieren. Lekker wandelen, jeu de boules spelen met de lokale bevolking, schaken op grote schaakborden, kunst bekijken in de vorm van beelden die door het hele park staan, etc. Midden in het park staat het Grand Bassin, dit is een grote vijver die veel bekijks trekt.

Het park is het gehele jaar gratis geopend vanaf 7:30 uur in de ochtend tot het moment dat de zon weer ondergaat. In de zomer dus een stuk later dan in de winter. Veel plezier in Parijs!

Reacties