overwinteren-in-spanje
Vakantie Spanje
Ralph Siebers
Vakantie Spanje
03/15/2022

Overwinteren in Spanje? Ontdek de 5 favoriete bestemmingen (en meer tips) om te overwinteren in Spanje:

03/15/2022

Overwinteren in Spanje, we hebben het allemaal wel eens overwogen. Heerlijk de koude maanden ontvluchten en genieten van zon, zee en strand. Met je korte broek denkend aan de buren die thuis zitten te blauwlekken. Die met wanten, sjaals en mutsen de hond uit moeten laten.

Niemand wordt echt blij van onze grijze, koude en natte winters. Het weer is somber en de meeste mensen dromen in de winter al van hun zomervakantie en wachten met smart de komst van de lente af. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de Nederlandse kou in te ruilen voor de Spaanse zon en gaan overwinteren in Spanje. In dit artikel vertel ik je er veel meer over:

Overwinteren in Spanje – wat, waar en waarom:

Waarom overwinteren veel senioren in Spanje?

Veel mensen kiezen ervoor om te gaan overwinteren in Spanje vanwege het Mediterrane klimaat. De weersomstandigheden zijn daar veel milder. Zelfs in hartje winter is de temperatuur overdag nog heerlijk.

Zeker voor senioren die overwinteren in Spanje betekent het ontvluchten van de Nederlandse waterkou minder last van kwaaltjes. Voor bijvoorbeeld mensen met reuma of artrose werkt het aangename warme weer verzachtend. Het kan zelfs de pijn en symptomen verlichten. 

Er zijn dokters in Nederland die het zelfs aanraden. Vaak wordt er nog gedacht dat de zorg in Spanje achterloopt en veel minder voorstelt dan bij ons. Dit is absoluut niet waar. Het zou kunnen zijn dat je er voor kiest dat je overwintert in een klein berg dorpje. In dat geval duurt het natuurlijk veel langer voordat je in een grotere plaats medische zorg kunt ontvangen.

In Benidorm is het zelfs mogelijk om naar een Nederlandse of Vlaamse dokter of tandarts te gaan. Het word je dus steeds makkelijker gemaakt om écht de stap te maken om daadwerkelijk te gaan overwinteren in Spanje.

“Daarnaast is het voor senioren veel makkelijker om er een actieve levensstijl op na te houden in het zonnetje met 20 graden, als in het trieste en koude Nederlandse winterweer”

benidorm-vakantie-winterzonOverwinteren in Spanje is goed voor jou en jouw lichaam!

Wat kost overwinteren in Spanje per maand?

Overwinteren in Spanje kan je eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kan natuurlijk voor een geheel verzorgde vliegvakantie gaan bij TUI voor 8 dagen. Zo’n vliegvakantie kan bijvoorbeeld bij Weeze Airport starten en kost slechts 299,- bij TUI.

Maar je kan ook op zoek gaan naar een appartementje op AirBnB en gebruik maken van de langverblijf kortingen en bijvoorbeeld een studio huren in Roquetas de Mar voor €500,- per maand.

Liever een woonhuis met privézwembad? In Alcudia de Veo kost je dat zo’n €1100,- per maand. Daarnaast kan je ook altijd voor een grote en goed gewaardeerde reisaanbieder kiezen wat je meestal tussen de €2000,- en €3000,- euro zal kosten.

Wanneer je van plan bent om te gaan overwinteren in Spanje is het altijd aan te raden om goed de prijzen te vergelijken van verschillende aanbieders. Net zoals je bij een korte zonvakantie of stedentrip doet eigenlijk...

Wanneer mensen in jouw omgeving ervaring hebben met het overwinteren in Spanje kan je natuurlijk altijd om aanbevelingen, advies en raad vragen.

Let daarbij ook altijd goed op de voorzieningen van de reis. Zeker wanneer je een all-inclusive reis wil boeken om te overwinteren in Spanje. 

Waarom is overwinteren in Spanje zo in trek bij Nederlanders?

Overwinteren in Spanje is bij Nederlanders al jaren in trek. Dat komt voornamelijk door het aangename mediterrane klimaat van het land. Zelfs in de winter, wanneer we in Nederland al flink moeten stoken en ons in diverse lagen moeten hullen om enigszins comfortabel naar buiten te kunnen, is het in Spanje nog heerlijk weer.

Sterker nog, je zal blij zijn als je je korte broek meeneemt voor een winter aan de Middellandse kust, want daar kan het nog heerlijk 20 graden worden overdag. Gedurende de nacht daalt de temperatuur wat terug naar een graad of 10.

Ook zullen hele lange avonden op het terras eerder aflopen, omdat de temperatuur snel afkoelt. Zeker als je een plekje in de schaduw had. Maar als dit nou het enige is… overdag is toch heerlijk weer? Geniet!

“Het goede weer brengt meer voordelen met zich mee waardoor overwinteren in Spanje zo aantrekkelijk is”

In Nederland hebben veel mensen gedurende de winter last van winterdepressies en tekort aan vitamine D. Als grapje vertel ik wel eens dat je gewoon vitamine Cee nodig hebt! Nu kan je supplementen slikken en regelmatig onder de zonnebank, maar je koffer pakken is veel leuker.

Het warme weer helpt ook tegen de pijnklachten voor mensen met reuma en artrose. Zeker wanneer dat gepaard gaat met een regelmatige duik in het zwembad of de zee. Ook dit is in de wintermaanden gewoon mogelijk. Je moet er alleen ‘even doorheen’.

Daarnaast is het feit dat Spanje goed te bereiken is met de eigen auto, camper of een georganiseerde busreis. Let wel op dat een busreis naar Zuid Spanje écht lang duurt. 

Wanneer je kiest voor Benidorm, Altea, Albir, Alicante of Calpe is het heel normaal dat je 24 uur in een bus moet doorbrengen. Dit heb ik 2 keer gedaan, maar zal ik persoonlijk nooit meer doen. ik vond het afzien.

Het vliegtuig pakken op Weeze Airport en daarna een auto huren is nu voor mij (voor ons) de beste optie. Kies en probeer vooral zelf jouw beste manier om naar de Spaanse kust te reizen en te starten met overwinteren.

Is overwinteren met een hond aan te raden?

Ervan uitgaande dat je geen pool ras hebt zoals een Husky of een Alaska Malamute is het gewoon mogelijk. De hond kan prima mee wanneer je gaat overwinteren in Spanje. Zeker wanneer je met de auto naar Spanje afreist om te overwinteren.

Voor busreizen kun je het beste informeren bij de betreffende busmaatschappij of en hoe de hond eventueel mee mag. Met het vliegtuig kan de hond ook mee, maar dat kan iets lastiger worden.

Heb je een klein hondje welke minder dan 8 kilo weegt en comfortabel in een honden- of kattenmand past dan mag deze mee het vliegtuig in en onder de stoel gezet worden.

Kan dat niet dan mag de hond bij veel vliegmaatschappijen wel mee in een speciaal stuk van het ruim welke verwarmd is en waar de druk gereguleerd wordt. Hiervoor heb je een grote kennel nodig waar de hond in moet kunnen staan, zitten en draaien. Deze zijn ook te huur.


"Informeer vooral zelf even bij jouw favoriete vliegtuigmaatschappij. Er zijn meer zaken mogelijk dan je nu denkt"


Maar wanneer de hond dit niet gewend is kan dit erg veel stress met zich meebrengen. Wellicht is het dan verstandiger de hond een tijdje te laten logeren bij kinderen, kleinkinderen, andere familie of buren.

Overwinteren in Zuid-Spanje met appartement

Overwinteren in Zuid-Spanje met een appartement geeft je de vrijheid om lekker te gaan en staan waar je zelf wil en zelf te koken. Zo ben je met een appartement niet afhankelijk van een buffet of andere eetvoorzieningen. Je kan ook lekker de plaatselijke restaurantjes gaan ervaren.

Let er dan wel op dat je gaat overwinteren in Zuid-Spanje met een appartement in een plaats waar ook ‘s winters veel bezoekers zijn. Sommige populairs bestemmingen zijn alleen gedurende de zomer maanden open, veel restaurants en winkels zijn gedurende de winter dan dicht.

Misschien volgt nu wel dé belangrijkste tip. Bij het boeken van een appartement is het zeer verstandig om te kijken waar en hoe de zon staat. Je wil natuurlijk niet overdag de schaduw van die heerlijke Spaande zon vangen.


Hoe lekker is het dat je in je tuin en/ of jouw balkon overdag de zon hebt staan?” – onbetaalbaar 😉


Deze ‘fout’ wordt nog wel eens gemaakt door ‘eerste keer overwinteraars’. Je bent té gefocust op de prijs voor zo’n lange periode of dat alle voorzieningen in de buurt moeten zijn. En wat minder op ‘hoe de zon overdag staat’.

Geef alsjeblieft iets meer geld uit om ook hier optimaal van te genieten. Je wil graag overwinteren in Spanje voor de zon, inclusief de heerlijke temperaturen.

overwinteren-in-spanje-terrasOverwinteren in Spanje? Let op de stand van de zon -  voor je terrasbezoek én verblijf!

Overwinteren in Spanje aan zee – top 5 aanraders:

Natuurlijk laat ik je niet gaan zonder mijn top 5 aan favoriete bestemmingen om te overwinteren in Spanje mee te geven. Ik ben nog niet van de generatie van het overwinteren en/ of pensioneren, maar ik heb veel ervaring met Benidorm.

Mijn ouders hebben hier jarenlang overwintert. Samen met mijn zusje en later mijn vriendin heb ik ze elk jaar een week opgezocht in de wintermaand December. Daar heb ik veel gesproken met Nederlanders en Vlamingen die elk jaar weer genoten van de Spaanse zon.

1. Benidorm

Benidorm is de bekendste Spaanse stad om te overwinteren. Alle vliegvelden in Nederland, maar ook Weeze Airport in Duitsland vliegen bijna dagelijkse op Alicante. De vliegtickets zijn voordelig. Benidorm zelf heeft trouwens geen vliegveld.

Van de Airport in Alicante is het ongeveer 45 min. met de bus om in Benidorm te komen. Een retourticket Airport Alicante – Benidorm is rond de 20,- Je kan hebt natuurlijk divers opties om te overnachten. Je kan een kiezen voor een hotel, een appartement, een camping of een airBnB.

Mijn ouders stonden altijd met de camper op de camping Raco ( vroeger El Raco). Ook daar werd er gelet op de stand van de zon en werd de schaduwkant gemeden. Camping Raco heeft ook vaste huisjes te huur en heeft verder alle voorzieningen die je nodig hebt als je gaat overwinteren in Spanje.

De camping ligt dicht in de buurt van Benidorm Palace. Dit is een groots opgezet dinershow met dans en meer. De moeite waard om een keer heen te gaan.

Zelf heb ik (of wij hoor ik te zeggen) meerdere hotels en appartementen gehad. Mijn mooiste verblijf qua locatie was altijd aan de boulevard en strand bij Vera Cruz. Een aanrader als je van gezelligheid, zon en strand houdt. Klik hier als je meer wil ontdekken over Benidorm.

“Mail mij gerust als je meer wil weten over Benidorm en omgeving, ik vind het leuk om ervaringen te delen”

benidorm-strand-ligbedGeniet van de Spaanse winterzon in december - en denk af en toe aan Nederland ;)

2. Fuerteventura

Wellicht een van de warmste plaatsen om te overwinteren in Spanje is Fuerteventura. Gemiddeld blijft het hier zo’n 21 graden gedurende de winter. Het eiland heeft prachtige zandstranden en mooie baaien. Daarnaast kun je genieten van idyllische dorpjes en prachtige natuurparken op het eiland. Klik hier als je meer wil ontdekken over Fuerteventura.
 

3. Lanzarote

Op Lanzarote blijft het de hele winter een graad of 20. Lekker warm dus. Lanzarote is minder toeristisch dan bijvoorbeeld Gran Canaria, Ibiza of Mallorca. Het eiland zit boordevol vulkanen wat voor woeste en prachtige natuur zorgt. Een wandeling op een van de zwarte stranden van dit eiland is onvergetelijk! Klik hier als je meer wil ontdekken over Lanzarote.
 

4. Madeira

Ietsjes kouder als gemiddeld maar Madeira biedt nog steeds een heerlijke gemiddelde temperatuur van 18 graden in de winter. Ook Madeira is een vulkanisch eiland vol met bijzondere natuur met bergen, rotsen, kliffen en gezellige dorpjes.

5. Tenerife

Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 20 graden kan je langs de prachtige stranden van Tenerife nog heerlijk aan het strand zitten gedurende de winter. Zeker voor wandelliefhebbers is Tenerife een geweldig eiland met de mooiste wandelroutes van het land. Klik hier als je meer wil ontdekken over Tenerife.

Reacties