Spaanse costa´s: Heerlijk genieten van jouw vakantie in Spanje
Vakantie Spanje
Ralph Siebers
Vakantie Spanje
07/20/2020

Spaanse costa´s: Heerlijk genieten van jouw vakantie in Spanje

07/20/2020

De Spaanse costa’s zijn sinds jaar en dag één van ’s werelds populairste vakantiebestemmingen. Dit is niet in het minst het gevolg van het feit dat het Zuid-Europese land beschikt over een maar liefst 4964 kilometer lange kustlijn. Een leuke en goedkope vakantie in Spanje vind je via deze link

Spaanse costa’s – inhoudsopgave

17 Verschillende costa’s

Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook in de winter kiezen heel wat mensen er voor om naar de populaire Spaanse costa’s af te reizen.

Uiteraard klinken namen zoals de Costa Brava, de Costa Blanca en de Costa del Sol het bekendst in de oren, maar Spanje telt in totaal maar liefst 17 verschillende costa’s.

Wil jij ook graag ontdekken wat deze verschillende kustgebieden allemaal voor moois voor jou in petto hebben? Wij nemen je op deze pagina graag mee op ontdekkingstocht langs de mooiste costa’s van Spanje!

De Costa Brava, de meest noordelijke kuststreek van Spanje

Van alle Spaanse costa’s die langs de Middellandse Zee zijn gelegen is de Costa Brava de meest noordelijke. De streek is gelegen in Catalonië en loopt van Portbou tot aan de grens met Frankrijk.

In totaliteit beschikt deze kuststrook over een lengte van ruim 200 kilometer. Ze kenmerkt zich door de aanwezigheid van uitgestrekte rotsformaties waarvan enkele exemplaren soms tot in de zee lopen.

“De Costa Brava staat in het bijzonder bekend om de aanwezigheid van verschillende, prachtige natuurgebieden”

Veel van deze gebieden zijn terug te vinden in de schaduw van de Sierra de la Albera, één van de uitlopers van de Pyreneeën. Ongeveer één derde van de volledige Costa Brava is beschermd gebied. Niet in het minst is de ‘Cap de Creus’ hét natuurgebied aldaar. Het is een ware topper met spectaculaire rotswanden.

De costa brava is dus prachtig om te bezoeken. Verwacht echter niet een heerlijk zandstrand en een mooie boulevard op te paraderen. De echte natuurliefhebber kunnen natuurlijk wel hun hart ophalen aan de costa brava.

De Costa de Ponent of Costa Barcelona

Eigenlijk is de Costa de Ponent (ook wel bekend als Costa Barcelona) een verzameling van drie kleinere costa’s.

Er wordt naar bepaalde delen van de Costa de Ponent vaak verwezen als ‘de groentetuin van Spanje’. Dit is het gevolg van het feit dat er in deze regio niet alleen kersen, maar ook aardbeien, tomaten en bonen worden gekweekt.

Ook op toeristisch vlak heeft dit gebied heel wat moois voor haar bezoekers in petto. Je treft er namelijk twee natuurreservaten aan die het ontdekken meer dan waard zijn.

Het gaat hierbij niet alleen om het Parc Natural de la Serra de Collserola, maar ook om het natuurreservaat Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Deze laatste staat er om bekend een regio te zijn met één van de grootste populaties vleermuizen op deze planeet.

De Costa Dorada of de ‘Gouden Kust’

Ongetwijfeld één van de bekendste kustregio’s van Spanje is de Costa Dorada. Er wordt naar dit gebied ook vaak verwezen als zijnde de ‘gouden kust’. Dorada kun je dan ook vertalen naar gouden.

“De Costa Dorada heeft een 216 kilometer langgerekte kuststreek”

Deze loopt van Villanova i la Geltrú tot aan de monding van de Ebro. Deze laatste bevindt zich in het Parque Natural del Delta del Ebro.

Sinds jaar en dag staat deze locatie bekend als één van de beste van Spanje om de meest prachtige vogels te bekijken. Dat is ook niet zo vreemd, want zomaar even 250 verschillende soorten vogels komen hier hun eieren uitbroeden.

Ondanks het feit dat de Costa Dorada nog enigszins in de schaduw staat (niet letterlijk) van de Costa Brava. Moet het toch gezegd worden dat hier de breedste stranden van heel Catalonië zijn terug te vinden. Met name de badplaatsen Salou Cambrils en l’Ampolla zijn een ware aanrader om je vakantie door te brengen.

Costa del Azahar

Lang niet iedereen die op vakantie gaat naar Spanje wil geconfronteerd worden met de hectiek van bijvoorbeeld de Costa Dorada of de Costa del Sol.

Het lijkt in eerste instantie een behoorlijke uitdaging te zijn om een rustige kustplaats te vinden… maar in de praktijk valt dat gelukkig wel mee.

Neem nu bijvoorbeeld de kustlijn van de Costa del Azahar. Deze regio staat in het bijzonder bekend omwille van de vele sinaasappel kwekerijen die zijn terug te vinden langs de kust.

Bovendien tref je hier ook heel wat prachtige zandstranden aan welke worden omkaderd door de meest spectaculaire rotsformaties.

Op vlak van schoonheid hoef je hier dus helemaal niet in te boeten, maar het is er wel een stukje rustiger in vergelijking met de populairste costa’s van het zonnige Spanje.

Costa Blanca - Benidorm strand

Costa Blanca – Benidorm strand

De Costa Blanca, een paradijs voor natuurliefhebbers

Eén van de bekendste costa’s van Spanje luistert naar de naam ‘Costa Blanca’.

Er zijn heel wat factoren die in het voordeel spreken van deze costa. Zo liggen de temperaturen er bijvoorbeeld ook tijdens de winter nog gemiddeld tussen de 13 en 23 graden.

De Costa Blanca heeft maar liefst 74 stranden. De plaatsen Benidorm en Alicante zijn het bekendste. Het is mogelijk om een vanaf Weeze Airport een voordelige vlucht te boeken naar Alicante. Vanuit Alicante is het nog maar 50 minuten met de bus om in Benidorm te komen.

Zelf vind ik de kleinere plaatsjes Albir en Altea leuker en aantrekkelijker om te bezoeken. Deze zijn minder bekend en hebben nog niet het echte massatoerisme van Benidorm. Ook in deze omgeving vind je veel prachtige air bnb’s.

Een ander voordeel van de Costa Blanca is terug te vinden in het feit dat het een waar paradijs is voor natuurliefhebbers.

De regio telt dan ook maar liefst 5 verschillende natuurparken. De bekendste en vaakst bezochte parken zijn het Parque Natural Salinas de Santa Pola en de Lagunas de la Mata y Torrevieja.

Vooral de zoutmeren die hier zijn terug te vinden vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bewoners.

Tot op moment van schrijven wordt er hier overigens nog altijd aan zoutwinning gedaan. Ook het meer van Torrevieja met haar volgens locals helende werking is uiteraard een bezoekje waard.

Reacties