stedentrip-athene
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
02/07/2022

Stedentrip Athene? Kies voor een toffe stedentrip in Griekenland

02/07/2022

Een stedentrip naar Athene is iets waar ik op dit moment naar snak. Tijdens het schrijven van dit artikel regent het de hele dag hier in Noord Limburg. Ik wil zon! 

De herfst en de winter lijken erg lang te duren. Of het ook echt zo is weet ik niet, maar voor mijn gevoel is het al lange tijd geleden dat we mooie dagen met wat zon hebben gehad. 

Stedentrip Athene – inhoudsopgave:

 

Athene stedentrip ervaringen

Dat dit gevoel ook voortkomt uit de typisch Nederlandse zomer die we dit jaar hebben gehad, geloof ik ook direct. De jaren ervoor werd het wel érg warm, maar hadden we ook weken achter elkaar zonnige dagen. 

Dat was afgelopen zomer wel anders. Tel daarbij op dat zowel de herfst als de winter aardig grauw zijn verlopen en je kunt bijna niet anders dan snakken naar de zon. Wellicht naar de Griekse zon? 😉 

Als je dan toch graag een reisje wilt boeken om er even uit te zijn, dan is Athene een aanrader om eens naar te kijken. De hoofdstad van Griekenland heeft namelijk een mediterraan klimaat, waardoor het er vanaf april al aangenaam toeven is. 

Natuurlijk is het er dan nog niet echt heet, maar met een gemiddelde temperatuur van zo’n vijftien graden is het daar ook zeker niet verkeerd! Kan je nog wel een maandje wachten met je trip, dan zit je in mei al op een gemiddelde van zo’n twintig graden. Heerlijk! 

Is jouw interesse in Athene al gewekt? Dan gaan we eens wat dieper in deze stad duiken om te ontdekken wat je daar zou kunnen beleven. 

Stedentrip naar Athene vanaf Eindhoven of Weeze Airport?

Een reis naar Athene maak je gemakkelijk met het vliegtuig. De vlucht duurt zo’n vier uur en zijn doorgaans niet heel erg duur. De afstand is ook wel zo groot dat de meeste mensen een rit met de auto niet zullen overwegen, tenzij je er een uitgebreide vakantie van wilt maken. 

Athene Airport is ook direct het grootste vliegveld van Griekenland. Het ligt zo’n dertig kilometer ten oosten van centraal Athene. Op het vliegveld zelf is een ruim aanbod aan winkels te vinden, maar ook een aantal restaurants, bars en cafés. 

Je kunt kiezen voor een taxi, trein, bus of tram om je verder te brengen naar de plek van je bestemming. Het is aan te raden hier wel vooraf al over na te denken zodat je bij aankomst al weet waar je naar op zoek moet. 

Een auto huren is natuurlijk ook een optie. Ik raad je altijd aan om in Nederland te reserveren. Je hebt namelijk geen idee of het een drukke periode gaat worden voor auto´s huren. Een huurauto regel ik altijd via RentCars.com 

Het is zeer voordelig om voor jouw Stedentrip naar Athene vanaf Eindhoven of Weeze Airport te vliegen. De pakketreizen, inclusief vliegtickets zijn dan goedkoper. Helaas vliegt Weeze dit jaar niet direct naar Athene. Je kunt wel kiezen voor Chania, Corfu of Thessaloniki. 

Via Eindhoven vlieg je wel direct op Athene Airport. Je kunt zelfs kiezen uit de volgende twee vliegtuigmaatschappijen: Transavia en Ryanair. Klik hier voor de ideale combireis naar Athene 

Is Athene duur?

Athene is niet duur. Het ligt er natuurlijk ook aan wat jij allemaal gaat doen en wat je gaat uitgeven. De prijzen van de producten in Nederland zijn duurder. Ook in Athene, net als de rest van Griekenland zie je een lichte stijging. 

Het leven in Athene moet ook wel goedkoper zijn, anders kunnen de inwoners zelf amper meer iets uitgeven. De gemiddelde netto maandsalaris over 2020 is slechts € 790,-. 

Het leven in Athene is dus niet duur, maar als toerist moet je wel blijven opletten. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in Griekenland. Spreek voordat je de taxi in gaat stappen een prijs af, ga niet op het terras van een zeer luxe hotel zitten en wil je per se aan de zeer luxe haven gaan zitten. Je hebt veel zelf in de hand. 

“Vergeet ook niet te genieten ;)"

Grieks en euro’s

Gelukkig kom je in Athene ver met de Engelse taal. Tenminste, in contact met de Grieken die er wonen. De meesten van hen kunnen zich prima in het Engels redden met toeristen, al zullen er altijd mensen zijn die de taal minder beheersen. 

Omdat men in Griekenland een heel ander alfabet hanteert dan wij gewend zijn, kan het wel een uitkomst zijn om dit Griekse alfabet van tevoren te leren. Ook dan is Google je beste vriend natuurlijk. Je  zult immers nog genoeg geschreven taal tegenkomen tijdens je reis. 

In Griekenland betalen ze, net als in Nederland, met de Euro. Qua valuta is het dus niet heel ingewikkeld in Athene 😉 

Stedentrip Athene tips

Athene leent zich prima voor een stedentrip, maar ook tijdens een langer bezoek zal je je er goed kunnen vermaken. Zo is de stad rijk aan historie waardoor je de meest indrukwekkende plekken kunt bezoeken. 


“Neem bijvoorbeeld de Akropolis, de bekendste ruïne en het symbool van Athene”


Ook zijn er verschillende tempels te vinden. Het Parthenon mag je zeker niet missen. Het staat bovenop Akropolis, naast bekende ruïne en symbool van Athene is dit ook nog eens een hoge berg welke je vanuit heel Athene kunt zien. Deze berg is 156 meter hoog en er staan hier verschillende tempels waarvan het Parthenon dus letterlijk de hoogste plek heeft. 

Wil je ook wat anders bekijken dan tempels, dan kan je ook op zoek gaan naar het gouden ivoren beeld van godin Athene dat wel tien meter hoog is. 

Of bezoek Plaka, een prachtige en opvallende buurt waar je echt eens gelopen wilt hebben. De opvallende huizen, souvenirwinkeltjes en eetgelegenheden zijn samen met de legende over het Orakel van Delphi een ware trekpleister. Het is wel aan te raden om een kaart aan te schaffen want verdwalen is er makkelijk dankzij de smalle steegjes en straatjes!

 stedentrip-athene-overnachten-in-plakaStedentrip Athene? Bezoek de wijk Plaka (of overnacht in de wijk)

Welke wijk moet je bezoeken in Athene?

Misschien nog wel overweldigender vond ik de wijk Monastiráki op een zondag. Vele handelaren kwamen daar om hun spullen aan de man (of vrouw) te brengen en vele anderen kwamen naar deze wijk om deze vlooienmarkt eens te bekijken. 

Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het hier tegen. Hoewel ik achteraf blij was dat ik dit mee mocht maken, was ik op het moment zelf  wat overdonderd omdat ik geen weet had van deze markt. 


“Als je toe bent aan wat meer rust, iets dat ik persoonlijk af en toe wel nodig had tijdens mijn reis, dan kan je op zoek gaan naar het stadspark Ethnikós Kípos"


Je vindt dit park achter het parlementsgebouw en het loopt door tot het Oude Olympische Stadion. Genoeg te zien dus! Naast prachtige bomen, kleurrijke bloemen en ruime grasvelden vind je er ook verschillende borstbeelden van prominente figuren en de metershoge Poort van Hadrianus

Er is ook nog rekening gehouden met kinderen want al deze bezienswaardigheden worden afgewisseld met speeltuinen en een kinderboerderij

Hoeveel dagen heb je nodig voor Athene?

Omdat ik maar drie dagen in Athene verbleef, had ik meer dan genoeg te zien en te beleven in de stad zelf. Mocht je echt in de zomerperiode gaan, dan is het natuurlijk ook nog heerlijk om het strand op te zoeken. 

Hoewel dit ook een aanrader kan zijn wanneer het nog niet zo warm is, heb ik er niet voor gekozen omdat ik nu al bepaalde keuzes heb gemaakt en niet alles heb kunnen zien wat ik had willen zien. 

Waar kan je verblijven in Athene?

Voor een geslaagde stedentrip naar Athene heb je ook een goede verblijfplaats nodig. Vaak wordt er gekozen voor een hotel of hostel. Een prima keuze. Er zijn er genoeg in Athene en ik verwacht dat je niet veel op je kamer zult zijn. Puur en alleen om te slapen, bij te komen van alle indrukken en te genieten van een heerlijke airco. 


“Plaka is een van de betere buurten in Athene. Het staat bekend als ‘de buurt van de Goden’”


Je zult in de wijk Plaka veel meer toeristen tegenkomen. Toch blijft het zijn charmes behouden vanwege de kleine en unieke winkeltjes, de buurtbewoners en de nauwe straatjes. 

De sfeer in Plaka is dus goed en het is heerlijk vertoeven. Je komt er weinig auto’s tegen. Een groot deel van Plaka is er alleen voor de voetgangers. Klik hier voor mooie aanbiedingen naar Plaka in Athene 

Van Athene naar het eiland Salamina

Nog een andere tip die ik mee wil geven, ondanks dat ik dit zelf niet meer heb kunnen doen, is een trip naar het eiland Salamina, ook wel bekend onder de naam Salamis. 

Het is geen klein eiland waardoor ook daar volgens mij nog genoeg te ontdekken valt en die boottocht ernaartoe lijkt me wonderschoon. Deze trip staat dus zeker nog op mijn eigen lijstje voor in de toekomst!

Reacties