vakantie-istanbul-vanaf-airport-weeze-luchtfoto-istanbul
Vakantie Turkije
Ralph Siebers
Vakantie Turkije
08/23/2022

Vakantie Istanbul vanaf Airport Weeze – Istanbul is genieten in een totaal andere wereld

08/23/2022

Een vakantie naar Istanbul is uniek om mee te maken. Je weet niet wat je meemaakt als je in deze totaal andere wereld terecht komt. Bekijk hier verschillende pakketreizen naar Turkije.

Oosterse minaretten en westerse mode, geuren en kleuren, en mensen, overal mensen. Istanbul is een kakofonie van geluiden en een gekrioel van mensen en auto's.

Istanbul is geen stad om even lekker te ontspannen, maar wel een plek waar je veel indrukken opdoet en waarbij jij je écht in het buitenland zult voelen. Bekijk de onderstaande inhoudsopgave om meer te weten te komen over jouw vakantie naar Istanbul:

Vakantie Istanbul - inhoudsopgave:


Aanbiedingen vakantie naar Istanbul?

Vliegtickets naar Turkije zijn goedkoop, best vreemd als je beseft dat je toch wel een aantal uren in het vliegtuig doorbrengt. Een stedentrip of langere vakantie naar Istanbul is dus goedkoper dan je denkt. Bekijk hier de huidige prijzen naar Istanbul van dit seizoen…

Jammer genoeg wordt er vanaf Airport Weeze (NRN) dit jaar niet gevlogen naar Istanbul. Er zijn genoeg andere mogelijkheden. Kijk maar eens bij bestemming vanaf Weeze. Het is wel mogelijk om een vakantie naar Antalya te boeken!
Kies voor Düsseldorf Airport (DUS)

Het is mogelijk om rechtstreeks naar Istanbul te vliegen als je kiest voor Düsseldorf Airport. Kies dan voor luchthavencode DUS. Via de website van PrijsVrij vind ik zelfs 162 mogelijkheden tot overnachten in Istanbul. Maar wat een verschil in prijzen.

Het duurste hotel (inclusief pakketreis) is op dit meer dan 2000 euro p.p. en de goedkoopste manier om te overnachten (inclusief pakketreis) is al voor 230 euro mogelijk. Kies hier jouw pakketreis naar Istanbul die bij jou past!

Bereid jezelf voor op drukte en massa’s mensen

Istanbul overdondert. Niet alleen door de uitgestrektheid en de meer dan 15 miljoen inwoners (geteld in 2020), maar ook vanwege de hoeveelheid cultuurschatten die de stad te bieden heeft.

En de hectiek. Wat een drukte en indrukken! Iets wat wij totaal niet kennen in Nederland. Zeker niet als je uit een dorpje komt zoals ik.

Ontzettend veel mensen en allerlei kramen bezetten het trottoir. Op straat vind je een zeer chaotische stroom van auto’s en taxi's die voortdurend naar de voetgangers toeteren voor een rit. Ter hoogte van de bazaar klampen kleine jochies je aan om van alles te verkopen.

Relatieve rust in Istanbul

Er zijn ook kleine oases tijdens jouw stedentrip in Istanbul. Aan het eind van de Divan Yolu, aan weerszijden van een park, staan twee gigantische moskeeën.

10 Minaretten priemen trots de lucht in, als sprookjesachtig herinnering dat je in het oosten bent. Het is écht een unieke stad om een paar dagen in te verblijven. Je kunt de stad ook niet vergelijken met een Antalya of Bodrum bijvoorbeeld.

Hoe is het weer in Istanbul tijdens mijn vakantie?

Het weer in Istanbul is een uitdaging voor stedentrippers en vakantiegangers tijdens de zomermaanden. De maand augustus is eigenlijk de slechtste voor het weer in Istanbul.

Dit komt omdat de stad zware zomerhitte ervaart en de luchtvochtigheid stijgt. Dit maakt het buiten zijn veel moeilijker en voor sommige zelfs onaangenaam.

Bovendien worden de zomers in Istanbul ook geteisterd door luchtvervuiling door dieselvoertuigen is veel comfortabeler om in de lente of herfst in Istanbul te bezoeken.

“Let op! Sommige delen van de stad zijn vatbaar voor plotselinge overstromingen als gevolg van hevige regenval tijdens de zomer in Istanbul”

Helaas is het rioleringssysteem niet zo up-to-date als in Nederland. Het duurt even voordat al het regenwater weer verdwenen is. Toch kan zo’n flinke regenbui ook even heerlijk zijn om af te koelen in de hete zomermaanden.

Mooie moskeeën en musea in Istanbul

Het voormalige godshuis de Aya Sofya en de Blauwe Moskee liggen ideaal om een één bezoek te combineren. Je vindt er oude mozaïeken en reusachtige schilden met Islamitische opschriften: eerst als Byzantijnse kerk, na de komst van sultan Mehmet als moskee. Nu is het een museum.

Pal ertegenover overtreft de Blauwe Moskee met zijn zes minaretten de Aya Sofya in helderheid. Gebrandschilderde ramen zetten de sierlijk met tulpen, rozen en lelies gedecoreerde tegels in een kleurrijk licht.

Je voelt je pottenkijker, wanneer het personeel een plastic tasje aanreikt waar jij je schoenen in moet doen. Vrouwen krijgen een hoofddoek uitgedeeld.

“Ongetwijfeld proberen vriendelijke Turken je bij de uitgang naar het aangrenzende tapijtenmuseum te lokken, omdat een familielid er een van de vele tapijtwinkeltjes runt”

Maar bij mooi weer is het fijner om buiten te blijven en de resten van de naastgelegen Hippodroom te bekijken. Dit is een romeins stadion waar paardenraces in werden gehouden.


Rust in Istanbul is mogelijk

In de parkachtige omgeving tussen de Aya Sofya en de Blauwe Moskee heerst een heerlijk ontspannen sfeer. Bankjes nodigen uit om te rusten.

Met een bekertje zoete Çay (Turkse thee) bijvoorbeeld, die straatverkopers voor een klein bedrag uit een enorme thermosfles schenken.

Een tip van mij naar jou is ook echt om deze rust in te plannen. Je hebt zoveel prikkels te verwerken tijdens een stedentrip aan Istanbul.

Paleis en Harem

Hoewel het Topkapi-paleis op loopafstand ligt van Aya Sofya en de Blauwe Moskee, verdient dit weelderige complex met vier ommuurde binnenplaatsen een bezoek op een apart dagdeel.

vakantie-istanbul-vanaf-airport-weeze-topkapi-paleisHet Topkapi paleis is een must-see tijdens jouw vakantie naar Istanbul!

Er zijn 3 dingen te bezoeken in deze omgeving. Elk met een eigen toegangsprijs natuurlijk en deze kunnen per seizoen verschillen:

  1. Het paleis zelf
  2. Het museum
  3. De harem

In het museum (de Treasury) ben je uren zoet. Diverse collecties, zoals fantastische gewaden van feestjurken tot pyjama's, geven een indruk van het hofleven van de sultan en zijn familie.

De legendarische harem heeft natuurlijk een bijzondere aantrekkingskracht. Deze kan alleen worden bezocht onder leiding van een gids.

In een half uur loop je via de leefruimte van de vrouwen - vaak blanke slavinnen- en eunuchen (bewakers van de harem) naar de ontvangstzaal, waar de  sultan zijn geliefde voor de nacht uitkoos.

Wie niet veel tijd heeft en toch graag de sfeer van de paleisglorie wil proeven, zou alleen de harem kunnen bezoeken.

“Kom in ieder geval vroeg, want het paleis trekt altijd massa’s toeristen en neem voldoende water mee”

Afdingen en kopen op de Turkse bazaars

De eeuwoude Grote Bazaar is een populaire publiekstrekker, zowel voor toeristen als stadsbewoners. Minder toeristisch is de Egyptische kruidenbazaar bij eindpunt Eminönü van de tram. Eminönü is een van de oudste gebieden van Istanbul.

Bij de ene Bazaar overheerst de geur van verse kruiden zoals kummel, paprika en hennapoeder. Kummel is een andere naam voor karwijzaad.

Bij de andere klinkt continu de lokroep van grijnzende handelaren die binnen 1 seconde de nationaliteit van de voorbijgang hebben gescand.

Ook zonder iets te kopen is deze traditionele markt, met zijn bonte verzameling artikelen en bezoekers, een ware belevenis.

vakantie-istanbul-vanaf-airport-weeze-bazaar-istanbulTijdens je vakantie Istanbul ga je ook een echte Turkse Bazaar bezoeken!

Aanbod in de Grote Bazaar

Sieraden, leren jassen, glazen theesetjes, aardewerk en de onvermijdelijk tapijtjes: het aanbod in de Grote Bazaar herhaalt zich in maar liefst 4.000 winkeltjes.

Continu aangesproken worden kan knap irritant zijn, toch is even terug groeten en gewoon doorlopen beter dan proberen de verkoper te negeren. Helaas voor alle vrouwen met lang blond haar, jullie worden nóg vaker aangesproken.

“In het spel van afdingen geldt: vergelijk de prijzen bij diverse winkeltjes en begin met een bod dat onder de prijs ligt die je voor het artikel over zou hebben”

Het hippe en moderne Istanbul

Aan de overkant van de Gouden Hoorn liggen de (mode)winkels van de wijk Beyoglu. Ook dit meer Europese deel van de stad mag je niet missen.

Lopend over de Galata-brug ervaar je een stukje puur stadsleven. Achter Eminönü, waar het een gekkenhuis is van mensen, marktkramen, verkeer, veerboten en vissers die vanaf hun bootjes broodjes gebakken vis verkopen, verrijst de Yeni-moskee als laatste baken van het oude stadsdeel.

Langs de reling van de Galata-brug verdringen de vissers elkaar. Onder hen lijken de boten op het brede water speelgoedbootjes uit Madurodam.


Tünelmetro

Aan de overkant brengt de oude Tünelmetro - de eerste ondergrondse in Europa - jou in ruim 1 minuut 200 meter hoger. Pal tegenover de uitgang biedt de Tünel Cecidi, een verscholen steegje, een aantal smaakvolle en hippie cafés voor een koffiepauze.

Daarna gaat de rit verder per antieke tram, die omhoog klimt over de Istikal Caddesi. Deze autovrije straat was in het tijdperk van de sultans de duurste winkelstraat van de stad.

Nu hebben in de statige panden vooral moderne zaken hun intrek genomen: van boek- en modewinkels tot fastfoodketens. Met een voornamelijk jong, hip en modern gekleed publiek, dat hier in groten getale flaneert.

Ook zin om Istanbul te ontdekken? Ontdek hier voordelige pakketreizen naar Istanbul.

Reacties