stedentrip-dublin-1
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
01/10/2022

Stedentrip Dublin - mijn ervaringen tijdens een weekendje Dublin:

01/10/2022

Stedentrip Dublin inclusief vlucht

Een weekend naar Dublin is ideaal als je houdt van een prachtige omgeving, winkelen en uitgaan. In en om Dublin vind je alles wat je zoekt in een stedentrip.

Daarnaast is het, afhankelijk van het vliegveld van waar je vertrekt, erg kort vliegen. Je hangt maar 90 minuten in de lucht. Je legt ongeveer 750 kilometer af. Je bent er dus zo! Dat maakt Dublin uitermate geschikt voor een uitstapje van maar enkele dagen.

Het is trouwens niet mogelijk om naar Dublin te vliegen vanuit Weeze Airport. Een stedentrip Dublin vanaf Eindhoven Airport wordt vaak geboekt.

Weekendje Dublin – inhoudsopgave:

Stedentrip Dublin ervaringen

Dublin in de hoofdstad van Ierland. Een prachtig eiland met zijn vele kliffen, oude gebouwen en gezellige pubs. Het land is een stuk groter dan Nederland. Het aantal inwoners is er een stuk lager, dat merk je vooral buiten de grote stad. Zoek je rust en ruimte, dan zal je deze absoluut kunnen vinden!

In een stad zoals Dublin zal je meer reuring en gezelligheid tegenkomen. Toffe winkeltjes in de winkelstraten, uitgaanspubliek rondom de vele pubs en het openbaar vervoer dat je brengt waar je heen wilt.

Toch zijn de steden in Ierland niet heel massaal, te voet kan je op vele plekken komen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je veel van de stad ziet. Dit geldt ook voor Dublin en omdat deze stad een echte aanrader is, deel ik mijn tips graag met jullie. 

Stop je stevige wandelschoenen maar alvast in je koffer, of doe ze direct aan en voorkom ruimteverlies in je koffer 😉. Mijn ervaringen als Dublin als stedentrip vind je hieronder.

Hoe kan van Dublin Airport naar het centrum komen?

Dublin Airport ligt op zo’n twaalf kilometer van het centrum van de stad af. Niet zo ver dus. Er zijn verschillende manieren om deze route af te leggen. Natuurlijk zou je een auto kunnen huren.

“De ervaring leert dat je tijdens een stedentrip nauwelijks een auto gebruikt waardoor dit niet per se aan te raden is. Ook voor Dublin zou ik geen auto huren”

Ook zijn er natuurlijk taxi’s waar je gebruik van kan maken, dit kan echter wel prijzig uitvallen.

Je kunt er ook voor kiezen om Airlink, een express bus van het vliegveld naar de stad te nemen. Een voordeel is dat deze bus zeker voldoende ruimte heeft voor bagage en iedere tien á vijftien minuten vertrekt er zo’n bus vanaf het vliegveld. Een nadeel is dat deze rit een paar Euro duurder is dan een rit met de gewone busdienst.

“Aangezien de rit met deze reguliere buslijn bijna net zo snel verloopt en je ook op deze bussen niet heel lang hoeft te wachten, had dit mijn voorkeur”

Je moet deze rit wel met muntgeld bij de chauffeur betalen of gebruik een Leapcard. Dit is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart en bij gebruik van deze Leapcard is je ticket weer net wat goedkoper.

Dit soort kaarten zijn er ook voor tijdelijk gebruik en het geld dat je er na je bezoek nog op hebt staan, is makkelijk weer terug te vragen. Het is dus zeker aan te raden om te bekijken of dit ook iets voor jou kan zijn!

Stedentrip Dublin Tips - centrum

Dublin is een ontzettend gezellige stad. Door het midden van het centrum stroomt de rivier Liffey en daaroverheen zijn weer schattige bruggetjes gebouwd (zoals de Ha’penny bridge) maar ook wat meer statige bruggen (de O’Connell Bridge is niet te missen).

Ben je op zoek naar de horeca, dan moet je vooral ten zuiden van de rivier zijn in het Temple Bar District (vernoemd naar de rode kroeg, de Temple Bar).

Zodra je een brug over bent loop je dat gebied al binnen, en anders zou je het moeten herkennen aan de vele muziek en het uitgaanspubliek dat je er tegenkomt.

Vele kroegen hebben minimaal één avond per week live muziek en ook doordeweeks zal je niet snel een stille kroeg tegenkomen, voor de Ieren is het heel gewoon om na het werk nog even de kroeg in te duiken.


Stedentrip Dublin: vol met gezellige winkelstraatje

Hoewel er rondom het Temple Bar District wel veel art galeries en kleurrijke winkeltjes met meubels en woonaccessoires zijn, is het om te winkelen aan te raden om juist ten noorden van de Liffey te gaan kijken.

Zo heb je daar Grafton Street, een bekende straat waarin je bekende winkels vindt zoals de H&M, Topshop, Primark (die in Ierland Penney’s heet!), Zara, Hugo Boss en Only.

“Hoewel het leuk is om eens door deze straat te lopen, vond ik het aantrekkelijker om de kleine zijstraatjes aan te doen”
De kleine boetiekjes met originele kleding, schoenen en sieraden vond ik toch een stuk interessanter dan de grote warenhuizen die ik in Nederland ook op kan zoeken.

Al moet ik zeggen dat Stephen’s Green Shopping Centre een uitzondering is. Dit grote overdekte winkelcentrum telt ruim honderd winkels en hoewel dit niet allemaal kleine, unieke boetiekjes, is alleen de bouwstijl van het pand al reden om er toch een bezoekje aan te wagen.

Ontdek deze citytrip hoe leuk shoppen in Dublin is

In Dublin vind je trouwens ook ‘op iedere hoek van de straat’ en souvenirwinkeltje. Daar verkopen ze veelal dezelfde spullen, maar ik moet bekennen dat hun aanbod een stuk aantrekkelijker was dan ik van tevoren had gedacht.

Zo heb ik daar een prachtige zilveren ring voor mezelf gekocht met een donkergroene steen en een klavertje van kleine steentjes erop. Ik vind hem nog altijd prachtig én het is een mooie herinnering aan mijn stedentrip naar Dublin.

Sluit je stedentrip af met een Cliff Walk

Met de DART trein (of toch je huurauto) kan je vanuit Dublin naar verschillende kustplaatsjes gaan. Reis bijvoorbeeld naar het plaatsje Howth af of ga juist zuidelijker, naar Bray waar je de Bray to Greystones Cliff Walk kunt doen. Of wandel hem andersom, van Greystones naar Bray.

“Dat laatste heb ik zelf ondernomen en naast de prachtige uitzichten vanuit de DART trein is het natuurlijk nog mooier om zelf zo’n tocht te maken”

Hoewel de route aan het begin en aan het eind niet zo mooi is en je kans loopt om met een grote groep mensen vanuit de trein dezelfde kant tussen de hekken door te lopen, vond ik deze Cliff Walk toch wel de moeite waard.

Als je eenmaal voorbij de hekken bent en de andere mensen hebt laten passeren, kan je alsnog heerlijk alleen genieten van de mooie vergezichten. En doordat de route maar zo’n zes kilometer lang is, is het een tocht die voor veel mensen goed te doen is.

Ook zin in een stedentrip naar Dublin? Helaas vliegt Weeze Airport op dit moment niet naar Dublin, maar naar Dublin vanaf Eindhoven Airport is een goed en goedkoop alternatief. Veel plezier in Dublin!

Reacties