Stedentrip Rome vaticaanstad
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
02/08/2022

Stedentrip Rome – Boek voordelig jouw vlucht & verblijf - WeezeAirport.nl

02/08/2022

Een stedentrip naar Rome is dé perfecte keuze voor een echte stedentrip. Ik ben fan van Rome en met dit uitgebreide artikel wil ik je graag alles vertellen over de hoofdstad van Italië. Bekijk mijn tips, ervaringen, aanbiedingen en meer over Rome:

Stedentrip Rome – inhoudsopgave:

Stedentrip Rome met trein, auto of vliegtuig?

Natuurlijk is het mogelijk om met de auto naar Rome te rijden. Ik zal hier persoonlijk nooit voor kiezen vanwege de afstand, de benzinekosten, de gevaren onderweg en het liefst kom ik niet uitgeput aan op bestemming.

Een treinreis naar Rome kan je ook boeken voor een paar tientjes, net zoals een vliegticket. Een groot nadeel van een treinreis naar Rome vind ik de tijdsduur. Met een beetje pech ben je zo een dag en nacht onderweg. 24 uur in een trein zitten vind ik gewoon te veel.

Zoals je misschien al weet woon ik in het noorden van Limburg. Binnen een paar minuten sta ik al op Weeze Airport. Ook is Eindhoven Airport voor mij binnen een uurtje wel te doen. Helaas moet ik dan mijn auto daar weer parkeren en als ik kies voor Weeze wil iemand mij echt wel even brengen (en ophalen 😉).

Stedentrip Rome vanaf Eindhoven of Weeze Airport?

Als je kiest voor Weeze Airport dan vertrekken er meerdere vluchten per Week naar Rome. Deze worden uitgevoerd door Ryanair.

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je met Ryanair naar Rome Ciampino en met Wizzair naar Rome Fiumicino. Let op! Kijk goed naar de luchthaven code van jouw gekozen airport. Ik vertel je er meer over in mijn artikel over van Weeze naar Rome.

Voordelige aanbiedingen voor een stedentrip naar Rome?

Er zijn veel voordelige aanbiedingen naar Rome. Dit heeft een aantal duidelijke redenen. Rome is echt heel groot en kent meerdere luchthavens. Rome leeft van de toeristen en de hele stad is daar op gebouwd. Er zijn genoeg hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Ze zijn allemaal stuk-voor-stuk de moeite waard.

Ik weet zeker dat je gaat zoeken naar de juiste aanbieding. Waarschijnlijk kom je (net als ik en veel anderen) uit bij de site van PrijsVrij.nl Ik boek ook via deze site, altijd zonder problemen. PrijsVrij heeft veel leuke aanbiedingen naar Rome en een handig filter om jouw ideale pakketreis samen te stellen.

Waarom zou ik naar Rome gaan?

Rome is een oude, unieke, warme en schitterende stad. Uiteraard is het een van de mooiste steden van Europa, waar je echt minimaal een keer in je leven geweest moet zijn.

“De oude Romeinse cultuur, de klassieke Vaticaanse cultuur en de mediterrane Italiaanse cultuur ontmoeten elkaar hier samen”

Je krijgt ook nog geweldige winkels, mooie bezienswaardigheden, oude monumenten en een geweldig klimaat er gratis bij. Natuurlijk heeft Rome een paar zeer bekende en overvolle hotspots, maar er zijn er nog veel meer om te bekijken.

Ik bespreek straks dan ook allerlei attracties en activiteiten in Rome, van bekende plekken tot buurten of plekken waar je niet direct aan denkt. Vergeet niet een echt Italiaans ijsje te halen bij een van de authentieke ijssalons in de stad.

Rome is de hoofdstad van Italië en was ook de hoofdstad van het voormalige Romeinse Rijk. Vaticaanstad, waar ook het hoofdkwartier van de rooms-katholieke kerk is gevestigd, bevindt zich ook in Rome.

De stad heeft echt zoveel monumenten en geschiedenis dat het te moeilijk is om ze allemaal op te gaan noemen. Vanwege zijn zeer belangrijke plaats in het oude Romeinse Rijk, het christendom en in de Renaissance, leverde Rome vroeger talloze kunstwerken en gebouwen.

Als je alles in deze grote stad wilt zien dan duurt het heel erg lang. Bijna elk hoekje of plein is wel gevuld met historische gebouwen. Beroemd is onder andere de Sint Pieter met de Sixtijnse Kapel, het Colosseum, de mooie Trevifontein, het Castel Sant'Angelo en ook de Spaanse Trappen zijn zeer bekend. Klik hier en kijk waar jij als eerste naar toegaat in Rome.

monument-voor-vittorio-emanueleStedentrip naar Rome? Alle grote bezienswaardigheden zijn op loopafstand

Wat is er te zien in Rome?

Rome is de grootste stad van Italië en staat natuurlijk bekend om zijn oude, romaanse bouwwerken zoals onder ander het Colosseum, het Pantheon en het Forum Romanum.

Ook de mini-staat Vaticaanstad en zijn vele beroemde musea trekken jaarlijks een zeer groot aantal bezoekers, zo een 15 miljoen zelfs, met ruim 30 miljoen overnachtingen als resultaat.

“Als je zelf veel van oude cultuur, met lekker eten en de Italiaanse sfeer houdt dan mag een bezoekje aan het mooie Rome niet ontbreken op je stedentrip bucket list”

Om het beste en het meeste uit je stedentrip te halen, heb ik alle hotspots voor jou even op een rijtje gezet: Van de Romeinse tempels tot de rustige parken, ik leg het allemaal voor je uit.

Wat is de beste reistijd voor Rome?

Bezoek Rome als het kan in de lente, dus van maart tot begin mei, of juist in de herfst dus van eind augustus tot oktober.

Rome – en Italië zelf ook natuurlijk- heeft andere temperaturen dan Nederland en in de stad kan de temperatuur makkelijk in zomer een graad of 35 tot zelfs 40 worden. Dit is niet echt prettig als je veel wilt bekijken, lange stukken gaat lopen en zoveel mogelijk van de stad wilt zien in een tijdsbestek van een paar dagen.

De hitte wordt dan een obstakel, want je voelt je loom, snel moe en het kan ook nog eens gevaarlijk zijn als je dan besluit de hele dag in de zon te lopen, veel te wandelen en dat ook nog eens in een hoog tempo.

Meerdere toeristen bezwijken jaarlijks hieraan, puur omdat ze niet in de gaten hadden dat ze oververhit waren geraakt, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of hartproblemen is dat desastreus.

Boven de 40 graden!

In het voorjaar en najaar zijn de temperaturen vanwege het mediterrane klimaat juist geschikt voor een stadsexcursie. Dan heb je een lekkere temperatuur van 15 tot maximaal 23 graden.

De zomermaanden juli en augustus zijn erg heet in Rome. De stad houdt ook de warmte vrij lang vast, want deze blijft hangen en als er dan geen wind is dan kun je het beste maar uit de zon blijven en relaxen.

Het duurt dan dus weer heel lang voordat het ’s avonds ook maar iets afkoelt. In de zomer ligt de temperatuur vaak ook ver boven de dertig graden en soms loopt de temperatuur 's middags zelfs op tot boven de veertig graden. Probeer deze dagen uit de zon te blijven, ga relaxen, span je vooral niet te veel in en drink veel water zodat je niet uitdroogt.

Bezienswaardigheden Rome

Het museumaanbod in Rome is behoorlijk overweldigend en er zijn er talloze. Kies je favoriete musea uit kunstmusea variërend van antiek tot modern en blader door eindeloze artefactcollecties.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome is de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. De plafondfresco's van Michelangelo zijn zeker van groot historisch belang. De kunstenaar lag vier jaar lang dag in dag languit op de horizontale steigers om deze missie uit te voeren.

Heb je zoveel moois gezien in Rome dat je helemaal tevreden bent? Doe dan nog even een laatste dingetje: een muntje gooien in de Trevifontein, want de gedachte erachter is dat je dan altijd terugkeert naar Rome. Klik hier en kies een datum om jouw muntjes te gooien!

Cultuur, Vaticaanstad, Winkelen, Eten en Parken in Rome

Als je een stad in Europa bezoekt, is Rome een van de mooiste steden die je kunt bezoeken. In vergelijking met veel andere Europese steden is er zoveel te zien. Naast Vaticaanstad en allerlei Romeinse bezienswaardigheden, heeft Rome prachtige parken en zelfs natuur. Ook de eetcultuur en de wijken Trastavere en Testaccio zijn een bezoek waard. 

De hoofdstad van Italië roept associaties op met antiek en classicisme, kerken en pleinen, pausen, gladiatoren, Romeinse keizers en last but not least, pracht en schoonheid Romeinse architectuur.

Alleen... Is Rome niet een beetje somber en stil vanwege al deze religie, geschiedenis en oudheid? Een bezoek aan de prachtige stad laat er geen twijfel over bestaan: niets is minder waar!

Rome is net zo bruisend als elke stad en doet qua sfeer niet onder voor steden als Milaan, Parijs en Londen, met één groot verschil: Rome is heel intiem (en natuurlijk heeft Rome een heerlijk klimaat!). Oké voor échte romantiek kan je beter een stedentrip naar Venetië boeken 😊

“De bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar en je waant je in een groot, overzichtelijk openluchtmuseum, bijna een dorp”

Er is een metronetwerk (2 lijnen), maar daar hoef je bij redelijke mobiliteit geen gebruik van te maken. Alles is op loopafstand en dichtbij elkaar en je kunt je hier prima vermaken.

Een stedentrip naar Rome moet je ooit gemaakt hebben

Rome is de stad van La Dolce Vita, van Frederico Fellini, Marcello Mastroianni en Sophia Loren, van de Trevifontein, van de Spaanse Trappen en van het Vaticaan.

Rome is mysterieus, elegant, verfijnd, maar in zekere zin is ze ook erg sexy en trendy. Als er één plek is om rond te hangen, dan is het in Rome. Geweldige omgeving, comfortabele stoelen, mooi terras en aardige mensen. "La dolce farniente", de stad van grote luiheid. Rome is eigenlijk gewoon een vakantie! 

Trek je beste wandelschoenen aan

Het beste is om zonder problemen door deze geweldige stad te lopen, langs vele kerken, het indrukwekkende Forum Romanum, Massimo Circus, Piazza Navona, Campi di Fiori,  Pantheon, La Colosseum Code, de fontein de Trevi en de Spaanse Trappen.

Rome heeft eigenlijk alles wat je van een bezoek aan de stad als kunstliefhebber, historicus, pelgrim of wandelaar mag verwachten. Ondanks zo'n oude omgeving zijn er maar weinig steden zo levendig, fris en energiek als Rome. Mis het niet! 

In welke gedeelte vind je veel historische bezienswaardigheden?

Rome is een groot openluchtmuseum waar je historische plekken vanuit elke hoek kunt bewonderen. Het prachtige antieke decor verbergt echter een heel jong en kloppend hart: trendy en levendig... La Dolce Vita op zijn best.

Bezoek het Colosseum, de Spaanse Trappen of de beroemde Trevifontein, en duik dan een café binnen of dineer 's avonds in de gezellige en charmante wijk Trastevere.

Elke steen vertelt een verhaal

Welkom in Rome, de stad van oude ruïnes. Luister naar het geluid van het gekletter van wapens in het Colosseum, het beroemde amfitheater.

Keizer Vespasianus begreep dat hij zijn ontevreden volk kon afleiden door gratis "brood en spelen" aan te bieden. In de arena moeten gladiatoren vechten tot de dood.

Een andere legendarische plek in Rome is het Forum Romanum, het oude politieke en sociale centrum van de stad. Het ziet er nu uit als een verzameling ruïnes, maar elke steen hier vertelt een verhaal.

Top 9 bezienswaardigheden in Rome die je gezien moet hebben!

Een monumentale kerk aan de rand van prachtige pleinen. Een sierlijk vormgegeven fontein waar mensen verkoeling zoeken bij warm weer. Ornamenten, sculpturen en kunst zijn overal waar je kijkt.

De geschiedenis van Rome zinkt diep in de oudheid. Hier wandel je letterlijk in een van de mooiste steden ter wereld. Klik hier om ook te wandelen in Rome!

En wat Rome nog boeiender maakt: de stad komt tot leven! De levendigheid en moderniteit zijn altijd onverwacht. Maak een avondwandeling over de Spaanse Trappen en ontdek hoe modern en glorieus de Romeinen waren.

1. Colosseum

Het Colosseum is een kolossaal en zeer mooi amfitheater gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Je kunt je de leeftijd van dit oude gebouw vandaag de dag eigenlijk niet eens voorstellen.

De spelen die daar vroeger plaatsvonden werden allemaal voornamelijk georganiseerd door de keizer. Het kwam zelfs voor dat er letterlijk miljoenen liters water in werden gepompt om er officiële zeeslagen te kunnen voeren.

“Ook als je niet zo heel veel van cultuur houdt, is een bezoek aan het Colosseum toch nog altijd indrukwekkend”

Je komt binnen met een ticket wat je daar ter plekke kunt kopen. Ik raad je echter ten zeerste aan om dit ticket vooraf online te kopen om de lange wachtrijen te vermijden. Als er veel toeristen in de stad zijn kan het gemakkelijk weleens een uur worden, voordat je eindelijk je kaartje hebt kunnen kopen.

Als je hier een kaartje koopt voor het Colosseum is dat ook gelijk geldig voor het Palatino en het Forum Romanum.

Een andere manier om de erg lange rijen bij het Colosseum te vermijden, is door gewoon andersom te beginnen, dus bij het Forum Romanum of bij Palatino (een van de zeven heuvels van Rome).

2. Pantheon

Het best bewaarde oude monument in Rome genoemd; hiermee wordt vaak met het Pantheon bedoeld. De gevel van dit zeer geweldige gebouw is dan ook erg populair, net als de mooie koepel, die zorgt voor een uitzonderlijke verlichting.

Het Pantheon is dan ook een must om te bekijken en een unieke ervaring voor zowel architecten als bouwers als alle overige liefhebbers van cultuur.

Als je geen zin hebt aan een bezichtiging van het (grote) Pantheon? Je kunt er ook doorheen kuieren, maar 1 ding is zeker: Dat prachtige bouwwerk mag je zeker niet missen tijdens je reis naar Rome.

3. Borghese Park

De ambiance van Park Villa Borghese is erg romantisch en vooral pittoresk, waardoor het een van de beste parkjes van Rome is. Bovendien kun je hier even heerlijk ontsnappen aan het hectische tempo.

Het is werkelijk adembenemend mooi en je vindt hier allerlei museums en een dierentuin. Je kunt het park verder op allerlei manieren verkennen en het zal voor jong en oud ook een leuke plek zijn om te vertoeven. Je kunt riksja's, sleeën en kano’s huren.

3. Palatino

Het Palatino omvat de woning van keizer Augustus. Wat goed geconserveerd is gebleven gedurende vele duizenden jaren en zo heet ook de gelijknamige heuvel waar deze woning op staat.

Je kunt er heerlijk wandelen in de fijne tuin en aangrenzende natuur. Vooral op de wat warmere dagen is het geweldig als je even wat wilt drinken en hier uitrusten. Je vindt er genoeg mooie uitzichten waar je even de drukte kunt ontvluchten.

“De keizer hield ervan om van bovenaf op zijn mensen neer te kijken. Op de top van de Palatino heb je een prachtig vergezicht naar het Forum Romanum”

4. Trevifontein

De indrukwekkende Trevifontein is een kolossaal architectonisch werk en is ook wel bekend om zijn vele gebeeldhouwde details. Er zijn altijd heel veel mensen, want het is echt een grote toeristische trekpleister.

Ideaal is om deze fontein te zien vroeg in de ochtend of laat in de avond. De munten die iedereen in de Trevifontein gooit hebben ook een doel. Mensen doen vaak een wens, maar het geld zelf wordt gedoneerd aan een goed doel. De fontein is vaak overvol met munten en wordt regelmatig geleegd.

5. Vaticaanstad

De ambiance in het katholieke Vaticaanstad is apart en dynamisch. De paus heerst daar, samen met allerlei andere lieden die onder hem dienen.

Je komt ook diverse Vaticaanse Musea tegen en daar zijn er 20 van, dus als je ze allemaal wilt bezoeken dan krijg je het druk. Hier vind je veel verschillende werken van eeuwenoude en modernere kunst en architectuur, zoals bijvoorbeeld de mooie Sixtijnse Kapel. 

De Vaticaanse Musea bevinden zich in de Paleizen van de Apostelen. Je zou er gemakkelijk een hele dag aan kunnen besteden om alles te bekijken en bezoeken, ook vooral door de rijen en het wachten, want de museums die je in Vaticaanstad ziet zijn erg beroemd.

Op toeristische dagen kun je gemakkelijk uren in de wachtrij staan voor tickets. Bestel vooraf je tickets, want dat zal je wat minder tijd kosten tijd. Of is het een idee om zeer vroeg in de ochtend te gaan, want dan is het veel minder druk?

Vertrek heel vroeg in de ochtend of ga op wat minder drukke dagen. Overweeg ook meer te betalen zodat je kan voordringen. Sommige reisbureaus bieden dit aan.

Jouw reis naar Rome is tenslotte sowieso al niet goedkoop en het zou dan zonde zijn om al je tijd in de rij te moeten staan. Dus je kunt maar beter wat meer betalen en zo het meeste uit jouw reis halen.

6. Appia Antica Park

Park Appia Antica ligt in het zuidoosten en heeft dezelfde naam als een oude straat die daar ook ligt. Het is enorm groot en heeft meerdere toegangswegen.

Het park is goed bereikbaar per metro of fiets (fietsverhuur is er ook aanwezig). Wil je een goede indruk krijgen van dit park kun je beter fietsen, zo enorm is het.

In dit park kun je een goede indruk krijgen van het oude Rome. Daar vind je ook allerlei catacomben, ruïnes van Romeinse gebouwen en tombes.

In het Appia Antica Park zijn ongeveer 80 verschillende diersoorten die allemaal vrij leven. Je kunt ze al wandelend of fietsend ontmoeten, dus kijk goed uit onderweg.

7. Forum Romanum

Een flink aantal eeuwen geleden was dit Forum Romanum het grote Romaanse centrum, wat uit elkaar spatte van de mensen, de energie en beweging, echt een kloppend hart.

Het werd altijd en elke dag door zeer veel mensen bezocht en in de politiek werden er alle knopen doorgehakt. Als je door het Forum Romanum loopt, waan je je helemaal in vroeger tijden.

Het Forum Romanum bevindt zich nog steeds in het hart van Rome, en is zeer uitgestrekt: Zelfs zo erg dat je er vele uren tot een dag voor nodig hebt om er doorheen te lopen. In de tussentijd kun je diverse verbazingwekkend goed bewaard gebleven oude Romeinse gebouwen bezichtigen.

stedentrip-rome-forum-romanumHet forum Romanum in Rome

8. Basiliek van Santa Maria Maggiore

Wil je de bijzondere sfeer van een katholieke kerk opsnuiven, dan is de Basiliek van Santa Maria Maggiore een absolute aanrader.

“Een tip is om je schouders te bedekken als je een kerk binnengaat. Dit wordt zeer gewaardeerd in een katholiek gebouw”

Hetzelfde geldt voor korte rokjes of shorts voor dames. Dergelijke kleding wordt in de kerk als onbeleefd beschouwd, dus houdt hier wel rekening mee.

Deze basiliek behoort tot de mooiste kerken van Rome. De details aan de binnenkant vertellen allerlei mooie verhalen. Het schitterende plafond is versierd met gouden banden, waarin prachtige fresco's zijn geschilderd. Het gebouw dateert uit het jaar 31 en is dus echt heel erg oud. 

9. Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersplein

De Sint-Pieterskerk, gelegen aan het gelijknamige plein is ongetwijfeld de beroemdste Roomse kerk, en is bij veel mensen over de hele wereld bekend. Elk hoekje en gaatje van deze basiliek is schitterend versierd en geweldig beschilderd.

Als je er binnen komt weet je niet waar je eerst je blik op moet laten vallen. Tijdens een rondleiding hoor je er alles over en je kunt met een City Pass de wachtrijen overslaan.

Voor het bezoeken van deze kerk dient u in ieder geval vooraf kaartjes te reserveren of kaartjes te reserveren. Het plein waar de kerk aan ligt is ook zeer fraai en is volop omgeven door kolossale pilaren, diverse beelden en mooie fonteinen.

Waar kan je winkelen in Rome?

Het gezellige en aangename winkelcentrum van Rome nodigt u uit om door de prachtige winkelstraten te slenteren, de thuisbasis van de beroemdste warenhuizen en kenmerkende privéboetieks.

Als je veel van mode houdt, mag je ook de prachtige modewinkelstraten niet missen. In Rome zijn er enkele zeer dure en hoogst exclusieve straten, maar er zijn ook straten met luxe en betaalbare winkels waar ook de gewone Italianen winkelen.

Als je in Rome bent, winkel en wandel dan eens door de volgende straten:

De Via Condotti staat plaatselijk bekend als de Romeinse modeboulevard. Waar de meest exclusieve ontwerpen de etalages sieren van alle superdure luxe merken, maar daar hangt uiteraard wel een flink prijskaartje aan. Je vindt er boetieks van Gucci, Laura Biagotti, Giorgio Armani en andere grootheden.

Heb je een iets kleinere portemonnee kijk dan eens in de andere straten, of bij La Rinascente Department Store; Dat is een zeer groot warenhuis, wat je echt gezien moet hebben.

In de Via Cola di Rienzo zijn een aantal mooie boetieks, de Via Frattina heeft ook een aantal exclusieve winkels, de Galleria Alberto Sordi moet je gezien hebben met zijn mooie gebouwen, op de Campo de ' Fiori is een geweldige grote markt.

Ook de Via del Pellegrino, de Via Del Corso, de Via del Boschetto heeft een paar bijzondere bistro’s en leuke winkeltjes.

“Zelfs de minst exclusieve straten zijn nog de moeite waard om doorheen te wandelen in Rome, want je weet nooit wat je tegenkomt hier”

Eten en drinken in Rome

Vooral in de zomer zie je vaak de straten van Rome veranderen in een supergroot openluchtrestaurant. In elk steegje en in elk straatje vind je wel een geweldig restaurant of een leuk café met een buitenterras.

In Rome is het culinaire leven dan ook een groot feest. Er zijn veel trattoria's en natuurlijk zijn er ook een groot aantal goede restaurants. Net als een mediterrane stad: mensen eten er tot diep in de nacht, de meeste keukens zijn open tot minstens 23.00 uur of zelfs later.

De mooiste restaurants in Rome

Dineren, dat kan echt de hele dag door in Rome. Italianen houden van een goede maaltijd die lang meegaat.

Vooral rond het middaguur, maar ook zeer laat in de avond, gaan de Romeinen aan tafel met vaak ook familie en vrienden. Ze gaan graag uit eten en de restaurants zitten dan ook vaak gezellig vol.

Je vindt ze dan ook overal in de stad, in alle soorten en maten. Natuurlijk kun je hier een echte Italiaanse pizza proeven en minimaal één keer een bord met lekkere pasta bestellen.

Echt Italiaans eten en drinken in Rome? Neem dan de tijd. Begin met kleine overheerlijke antipasta gerechten, gevolgd door een paar verschillende gerechten, en eindig met een overheerlijke borrelplank en een dessert. 

Sluit af daarna met een heerlijke cappuccino en vervolg je bezoek langs de mooiste plekjes.

Welke wijk mag je niet missen in Rome?

De wijk Trastavere lijkt als je er doorheen wandelt meer op een dorp dan op een wijk in een stad. Maar ook dit is echt nog steeds Rome en ook zeker een bezoek waard.

In de wijk Trastavere vind je veel middeleeuwse huisjes en veel smalle straatjes. Het gebied is meestal heerlijk rustig in de ochtend, maar het wordt wel veel levendiger in de middag en zeker in de avond. Er zijn veel eetgelegenheden en restaurants in deze omgeving, dus om lekker te eten ben je hier dan ook aan het goede adres.

Italianen staan bekend om hun culinaire cultuur, dus voel je vrij om Rome naar hartenlust te verkennen. Je moet wel weten waar je heen moet. Het scheelt je dan namelijk een hoop geld en frustratie.

“Voor een hapje of je cappuccino vermijd je bijvoorbeeld het Piazza Navona. Deze plaats is erg toeristisch en duur. Het eten is maar net oké, maar wel kost dit heel veel geld”

Hoe kies je een goed restaurant in Rome?

Vermijd restaurants met veel toeristen. Ze zijn te herkennen aan de simpele menukaart met de standaard foto's en de mogelijkheid om een toeristisch compleet menu te bestellen voor 20 euro. Valt het eten tegen, dan is 20 euro ineens wel heel duur! Dus loop gerust hier aan voorbij.

“Onthoud: Als er foto’s te zien zijn op de menukaart wil je daar niet eten en als er te veel toeristen zitten te eten dan is het niet voor jou!”

Een echt restaurant maakt geen foto’s van zijn eten. Fijnproevers weten wat ze willen eten en hebben daar echt geen foto voor nodig om te zien wat het is.

Het is handig om te weten dat voorgerechten antipasta worden genoemd, waarbij de eerste gang de eerste is (het kan ook pasta zijn) en dan de tweede, de tweede gang.

Het tweede gerecht bestaat uit vlees of vis en het is gebruikelijk om de groenten apart te bestellen. Desserts zijn ongebruikelijk in Italië, maar er is vaak een optie om ijs te bestellen.

Zo spot je de beste ijssalons van Rome!

Italianen zijn ook rasechte ijseters. Elke dag 2 of 3 ijsjes is voor hen normaal. Dit betekent dat je in Rome heel veel ijssalons zult tegenkomen en de meeste zijn ook behoorlijk goed.

Heerlijke ijssalons zijn vaak herkenbaar aan hun zachte ijs. Voor de beste ijsjes ga je naar Il Gelato di San Crispino, Neve di Latte, Gelateria del Teatro en Gelateria Alberto Pica. Zoek ze op via Google maps, geniet ervan en bedank mij later 😉

stedentrip-rome-ijs-etenEen ijsje eten hoort er bij tijdens jouw stedentrip in Rome

Uitgaan in Rome

Rome mag dan wel een oude stad zijn maar is wel een hippe stad als het om het uitgaansleven gaat. Theaters, grote bioscopen, leuke concerten en talloze eetgelegenheden maken Rome tot een moderne hotspot.

De levendige wijk Trastevere wordt steeds populairder vanwege de vele bars en uitgaansgelegenheden.

Vergeet de Via Veneto niet, waar het allemaal gebeurde in de wilde dagen van La Dolce Vita. Hoewel er niet veel meer over is, is het nog steeds leuk om na een drukke dag in Rome rond te dwalen en te ontspannen in een van de gezellige bars.

Piazza Navona is ook een publieke attractie, die je hier allemaal kunt vinden in de bars en op de terrassen of op het mooie plein zelf bij een van de fonteinen.

De "must-go-plekken" van het nachtleven verkennen
 Er zijn veel manieren om rond te hangen in Rome. Iedereen die van klassieke muziek houdt, zelfs een beetje, zal zeker een opera-avond op zijn to-do-lijstje zetten.

Italië is immers de geboorteplaats van de opera, waar voor het eerst in de geschiedenis de teksten van oude Griekse tragedies op muziek werden gebracht.

Maar ook in het donker is er genoeg te doen in Rome voor een jong en trendy publiek. In de oude binnenstad en het uitgaansgebied van Trastevere zijn de deuren van bars en clubs tot diep in de nacht open en Italianen kletsen vrolijk van tent tot tent.

De avonden waren heet en er werd overal op straat gekletst, gedronken en geflirt. Bekijk de Spaanse Trappen en je weet precies hoe het werkt om rond te hangen in Rome! Bovendien zijn deze trappen alleen al voor het uitzicht de omweg waard.

Rome City Pass

De Rome City Card is uw Rome Travel Pass naar de belangrijkste attracties en musea van de Italiaanse hoofdstad.

Bezoek de Palatijn, de legendarische stichter van Rome, of het Forum Romanum (indien geboekt en beschikbaar in het Colosseum), wat het centrum was van het oude Romeinse sociale leven. Je krijgt ook nog gratis toegang tot het Colosseum (indien beschikbaar en gereserveerd), het huidige herkenningspunt van Rome.

De ruïnes van het 2000 jaar oude amfitheater zijn (bijna) een van de beroemdste bezienswaardigheden van Rome en zeker een "must see" in Rome.

Een andere "must" bij een bezoek aan Rome is een bezoek aan het Vaticaan met de Sint-Pietersbasiliek. De Sint-Pietersbasiliek is een van de beroemdste attracties van Rome en het middelpunt van het Vaticaan in Rome.

De toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is over het algemeen gratis. Om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek te bezoeken, moet je een toegangsprijs betalen, die niet bij het ticket is inbegrepen.

De toegang tot het Vaticaan is inbegrepen in de Rome City Pass, in tegenstelling tot andere Roma-passen.

Het Vaticaan is de zetel van de paus en het hart van de katholieke kerk. Het Vaticaan wordt ook erkend als het kleinste land ter wereld, met ongeveer 1.000 inwoners op minder dan een halve vierkante kilometer.

Betreed het Vaticaan via de speciale ingang, sla de wachtrij over en blader door de Vaticaanse Fotogalerij en alle andere Vaticaanse Musea.

Daar, in een van de grootste musea ter wereld, zijn vele beroemde kunstwerken uit duizenden jaren geschiedenis te zien. Bewonder de meesterwerken van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel.

Bezoek het Domitianus-stadion op Piazza Navona en bewonder de archeologische vindplaats die pas sinds 2011 voor het publiek toegankelijk is op Piazza Navona.

In tegenstelling tot de Roma Pass, geeft de Rome City Pass je gratis en gedeeltelijk met korting toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome genoemd.

Stadskaart Rome

Rome City Pass is de reiskaart voor Rome die je moet kopen. Bezoek grote musea en attracties met een transitpas naar Rome om veel tijd en geld te besparen.

Als eerste even de belangrijkste voordelen op een rijtje:
 -GRATIS TOEGANG tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea van Rome

-NIET WACHTEN bij het Vaticaan Rome en de Sixtijnse Kapel

-GRATIS toegang Vaticaan en Colosseum

-GRATIS BUS MET DE BUS VANUIT ROME  om comfortabel en aantrekkelijk in en uit te stappen  

-GRATIS LUCHTHAVENTRANSFER

- INBEGREPEN Bezoek aan Castel Sant'Angelo

 Alles inbegrepen in Rome City Pass: 

- Gratis toegang tot de belangrijkste attracties en musea van Rome

- Snel kaartjes voor de belangrijkste attracties om tijd te besparen

- Gratis hop-on hop-off tour Rome

 -Gratis luchthaven shuttle Rome (optioneel)

 -Meer kortingen en aanbiedingen

Hieronder leg ik uitgebreid uit wat je met de Rome City Pass kunt doen:
 Gratis in het Vaticaan en zonder wachtrij: bezoek de heilige plaats zonder te achten op toegang, je slaat meteen de lange wachtrijen over, bezoek de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea.

Wanneer jij jouw ticket boekt kun je meteen kiezen tussen exclusieve toegang en voorrangstoegang, exclusieve toegang en voorrangstoegang plus een rondleiding, of een ticket boeken zonder het Vaticaan te bezoeken (jouw pas is dan ook goedkoper). Houd er rekening mee dat de Sint-Pietersbasiliek gratis is voor elke bezoeker. 

-Gratis toegang tot allerlei oude attracties: met je Rome City Pass kun je de bezienswaardigheden van Piazza Navona, het Pantheon met audiogids, de historische gebouwen van het langste museum ter wereld en meer bezoeken, zoals het Colosseum met Romanum Forum en de veranderlijke Palatino.

-Gratis toegang tot spannende musea en moderne attracties zoals het Castel Sant'Angelo, Leonardo da Vinci Experience,  Rome Wax Museum en VIGAMUS Video Game Museum.

 -De Hop-on Hop-off stadstour door Rome is inclusief een panoramaticket met de bus voor een dag met audiocommentaar door Rome.

-Luchthaventransfer Optioneel Rome-ticket vanaf de luchthaven Fiumicino of Ciampino, heen en terug; Het ticket wordt naar jou gemaild.

- Koop nu en ontvang uw Rome City Pass per e-mail na ontvangst van de betaling; Maar let op: de levering vindt plaats vanaf 6 weken voor de geselecteerde aankomstdatum.

Fietsen en wandelen in Rome

Rome staat zeker niet bekend als een paradijs voor fietsers. Toch raad ik het je wel aan. Als je slim rijdt en veilig blijft, zul je merken dat fietsen de snelste en leukste manier is om Rome te verkennen.

Huur een fiets bij de lokale verhuurders. Liefst een zo’n klein mogelijk zaakje met een oud mannetje, die vragen maar een paar euro per dag per fiets. Ook weet je zeker dat je fiets dan op en top in orde is.

Ook voor elektrische fietsen kun je bij hen terecht, wel zo makkelijk dat je amper hoeft te trappen bij de soms steile hellingen en heuveltjes in en rond Rome.

Agressieve automobilisten

Rome’s redelijk agressieve automobilisten, de files, de zeer onvoorspelbare voetgangers en geplaveide heuvels maken soms fietsen onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk.

Deze agressieve chauffeurs zijn Italianen die wel serieus rijden en niet het risico willen lopen hun klassieke Bugatti's te beschadigende.

Als je laat zien dat je daar fiets, weten ze dat je er bent, dat ze rekening met je moeten houden en willen ze je echt niet raken hoor.

Files zijn zeker de vijand van automobilisten, maar de fietsers kunnen er gemakkelijk doorheen of erlangs. Als je niet weet waar je heen moet, is er altijd een iconische Vespa op de weg die je de weg wijst.

Let op de voetgangers!

Natuurlijk kunnen de onvoorspelbare voetgangers die niet weten waar ze naartoe moeten lopen een probleem zijn. Maar een stad met veel voetgangers moet plannen maken voor serieuze voetgangersruimte.

De steegjes, pleinen en straten van de stad verbieden auto's en zelfs scooters, maar de talloze fietsen kunnen voetgangers volgen door de slagbomen.

Er is geen remedie voor de vele kasseien, maar dat eigenaardige gevoel is wel wat je zoekt in Rome, nietwaar? Laat even wat lucht uit je banden, stop met klagen en zeuren en geniet van de rit door Rome 😉

Kan je fietsen in Rome?

De populaire strijdbeweging (à la Critical Mass) groeit in Rome en protesten voor nieuwe cyclische paden kunnen in de nabije toekomst vruchten afwerpen.

Momenteel zijn er al fietspaden langs de Tiber en er is ook een uitgebreid netwerk van speciale voetpaden beschikbaar om de stress van het verkeer in te verlichten.

Een geweldige manier om kennis te maken met de stad is door een wandeling over de Tiber te maken en overal even te stoppen om goed rond te kijken.

Het Tiber-fietspad is voltooid in 2005 en beslaat bijna de hele lengte van de rivier in Rome, van Castel Giubileo in het noorden tot aan Ponte di Mezzocamino in het zuiden.

Het grootste deel van het pad is omgeven door een lange en hoge muur van 5 m. Jouw veiligheid staat voorop en je zult het heuvelachtige terrein van Rome graag bedanken voor het geweldige panoramische uitzicht langs het pad.

Fietsbestemmingen

Minder handig voor het verkeer, maar een bestemming op zich, is de Appia Antica. Om er met de fiets te komen, kun je de weg naar Tiber nemen tot aan de afrit Ponte De Palatino. Waar een nieuw fietspad u dan weer rechtstreeks naar de top van Parco Dell'Appia Antica brengt.

Vanaf daar kun je meer dan 10 kilometer afleggen -maar pas op voor wegdromende fotografen- door het weelderige landschappen en de mooi gespikkelde graslanden.

Het oude stadscentrum van Rome, waar je zeker minstens een paar dagen zou moeten zijn, heeft bijna geen fietspaden die echt alleen voor fietsers zijn. Wel is er een uitgebreid netwerk van voetgangersstraten beschikbaar.

Met de fiets ben je dan in een fractie van de tijd van de ruïnes naar het café. Met de bespaarde tijd kun je ook naar Rome's Gladiator School fietsen om de echte sporten te leren, zoals zwaardvechten, worstelen en alles wat de gladiatoren vroeger deden. Hartstikke tof om te bezoeken en hieraan mee te mogen doen.

Wandelen door Rome

Laat de kaart thuis, boek een betaalde wandeltocht door de stad, en laat iemand anders even de touwtjes in handen nemen.

Je ziet gegarandeerd meer dan wat je zou zien als je alleen gaat wandelen, en rondleidingen zijn ook een geweldige manier om meer energie op te doen voor toekomstige solo fietstochten door de stad.

De meeste bureaus waar je een toer kunt boeken bieden een breed scala aan themagericht en locatie specifieke tours in de stad.

Een rondleiding door het centrum laat je de bezienswaardigheden zien. En een panoramische rondleiding door Rome kan dan een beetje een dooddoener zijn, maar het is het uitzicht en de ervaring zeker waard.

Als je het allemaal al eerder hebt gezien, probeer dan eens een andere toer en ontdek dat de stad veel groter en fascinerender is dan je zou denken.

Ook zijn er kleinere fietstocht bureaus en die bieden een klassieke Rome fietstocht met vele stops bij het Colosseum, de Trevi fontein en alle andere bezienswaardigheden, maar ze maken het wel spannender en indrukwekkender op hun rondleidingen.

Fietstochten door Rome

De meeste fietstochten die je kunt boeken zijn in totaal een 20 tot 35 kilometer, dus je legt wel veel stadskilometers af.

Sommige bedrijven bieden ook fietstochten aan waarbij je met het openbaar vervoer verder van huis gaat. Deze trein- plus fietstochten brengen je dan buiten de hoofdstad om daar lekker te fietsen, de bezienswaardigheden te zien en de frisse lucht van het Italiaanse platteland in te ademen.

Je kunt daarbij ook vaak kiezen uit een aantal bestemmingen, waaronder de kleine Toscaanse steden en kleine plaatsen als bijvoorbeeld Caserta in Zuid-Italië.

Een tocht met de veerboot is dan weer aanzienlijk duurder, maar deze brengt je naar het relatief grote Ventotene eiland, waar je dan heerlijk kunt fietsen tussen de historische bezienswaardigheden en zandstranden.

Kaart van RomeTijdens een stedentrip in Rome kan je niet verdwalen

Fietskaarten van Rome

Er zijn op het internet genoeg fietskaarten te vinden van Rome, met daarin ook fietstochten die al uitgestippeld zijn en die je zo kan volgen.

Ben je avontuurlijker ingesteld dan heb je geen touroperator of toeristenbureau nodig; Je pakt de kaart en gaat op pad.

Voor meer informatie over wat nieuwere routes, gave wielerwedstrijden en andere evenementen check dan even het internet. De organisatie Red Bicycletour spaart kosten noch moeite in het geven van tips om Rome per fiets te verkennen.

Zoals deze zijn er nog meer die graag zien dat elke toerist de fiets pakt om Rome te bekijken, want je ziet meer dan in een auto of bus, plus het is beter voor het milieu.

Het is wel handig om te weten waar je heen gaat, maar een kaart is vaak niet eens nodig als je in Rome fietst. Soms is het beter om te doen wat de Romeinen nooit lijken te doen en te verdwalen.

Je zou echt dagen kunnen rondlopen van de camping naar de heuvels en door de geplaveide straten. Als je je ogen open houdt en een goede instelling hebt dan zul je een geweldige tijd in Rome hebben!

"Tijdens een stedentrip (in Rome) kan je niet verdwalen ;)"

Met veel plezier heb ik je alle ins-en-outs gegeven over jouw stedentrip naar Rome. Elke grote reis begint met een eerste kleine stap. Bedankt voor het lezen van mijn uitgebreide artikel. Klik hier voor jouw stedentrip naar Rome. Zet die eerste kleine stap 😉!

Reacties