stedentrip-bern-weezeairport-nl
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
06/09/2022

Stedentrip naar Bern

06/09/2022

Een stedentrip naar Bern? Geen idee of jij eerder over Zwitserland hebt nagedacht wanneer je op zoek ging naar een bestemming voor een stedentrip.

Mijn eigen ervaring is toch dat je bij Zwitserland denkt aan wintersport, wellicht wat grauw en grijzig, en dus niet zo snel overweegt voor een toeristische trip met een ander doel voor ogen dan activiteiten in de sneeuw.

Maar goed, dat dit niet helemaal terecht is zeg ik jullie bij deze want bijvoorbeeld de stad Bern heeft een hele hoop andere dingen te bieden. Bekijk de inhoudsopgave als je interesse hebt in een stedentrip naar Bern:

Stedentrip naar Bern - wat wil je weten?

De reis naar Bern

Het is mij niet gelukt om een directe vlucht van Nederland naar Bern te vinden en aangezien ik, als het even kan, tussenstops het liefst vermijd is mijn keuze op een reis met de auto gevallen.

Op deze manier doe je er bijna acht uur over om in de stad te komen, maar heb je ook het voordeel de trip te kunnen combineren met andere bestemmingen of een rondrit door de omgeving. Bern is namelijk geen ontzettend grote stad, dus mocht je meerdere dagen gaan, dan kan het handig zijn om ook gemakkelijk een kijkje buiten deze stad te nemen.

Wat je eventueel wel zou kunnen doen is een vliegticket naar Milaan te boeken vanaf Weeze Airport. Erg goedkoop en je bent er zo. Wanneer je bent geland kan je een auto huren en zo naar het noorden rijden. Om uiteindelijk in Bern aan te komen.

Bondsstad Bern

De stad Bern is de (onofficiële) hoofdstad van Zwitserland, ze noemen het de bondsstad omdat de regering van de bondsstaat er zit. Het Bundeshaus is dan ook een indrukwekkend gebouw dat ik toch even wilde zien tijdens mijn bezoek.

“Ook het plein dat ervoor ligt, de Bundesplatz is mooi met de vele fonteinen die hier staan. In de zomer worden deze trouwens verlicht wanneer het avond is, een prachtig gezicht!”

Bern is trouwens ook niet de grootste stad van het land, maar toch heeft deze plaats veel te bieden en is het in staat je te verrassen. Ik vond bijvoorbeeld de middeleeuwse stadskern prachtig, je waant je bijna in een andere wereld wanneer je hier rondloopt.

stedentripJe kijkt je ogen uit tijdens een stedentrip naar Bern!

Winkels en markten in Bern

Heerlijk om er een paar dagen tussenuit te knijpen en jezelf onder te dompelen in een andere wereld. Dit komt trouwens mede door de gaanderijen die je hier ziet in deze mooie, oude binnenstad.

Zo kom je ontzettend veel kleine winkeltjes, restaurantjes en cafés tegen. Qua winkels is er trouwens wel voor iedereen wat wils te vinden; kledingwinkels, boekenwinkels, juweliers, winkels met artikelen voor in het interieur. Ik heb er mijn ogen uitgekeken.

Naast al deze leuke winkeltjes zijn er ook veel verschillende markten te vinden in de stad. Naast de wekelijkse markten heb je bijvoorbeeld tussen maart en december ook iedere maand een markt gericht op creativiteit (Crafts Market).

Je vindt er ook markten gericht op planten (Geranium Market en de Market of Wild Plants, beide eind april), vlooienmarkten en een heuse Onion Market (eind november).

“Het is een aanrader, mocht je een marktliefhebber zijn, om eens te kijken welke markt(en) je kunt bezoeken tijdens je verblijf in Bern"

Prijzen in Zwitserland

Bern in Zwitserland staat trouwens niet bekend als goedkope stad, dat is wel handig om rekening mee te houden…

De valuta hier is de Zwitserse frank en hoewel grote warenhuizen, hotels en restaurants de euro regelmatig wel accepteren als betaalmiddel, krijg je wisselgeld wel terug in Zwitserse Franken.

Zelf vond ik het ook wel zo prettig om gewoon de plaatselijke valuta op zak te hebben, maar zoiets is natuurlijk persoonlijk. Het kan ook zo zijn dat je in euro’s net iets te veel moet betalen voor verschillende aanschaffen.

Klokkentoren Zytglogge

De Zytglogge is de beroemde klokkentoren van de stad. Vroeger maakte deze deel uit van de verdedigingsmuur, maar tegenwoordig is het een van de trekpleisters van Bern.

De klok is al eeuwen oud en wanneer hij tijdens het hele uur slaat, zie je er nog van alles omheen gebeuren waaronder een mechanische nar die de klok luidt. Een heel bijzonder schouwspel dat ik nog nergens anders ben tegengekomen.

Deze Zytglogge staat ongeveer in het midden van de oude stadskern, tussen de oude straten Marktgasse en Kramgasse. De woningen hier zijn ook al zo oud en hebben allemaal vlaggen aan de gevels hangen. Een mooi gezicht, waar natuurlijk weer veel foto’s worden gemaakt.

stedentrip-bern-zytglogge-weezeairport-nlDe Zytglogge ga je zeker zien tijdens jouw stedentrip in Bern!

Berner Münster kerk

Ik houd wel van een mooi uitzicht. Ook in Bern kom je dan aan je trekken. Het Berner Münster is een enorme kerk met de hoogste kerktoren van Zwitserland.

Nu kan ik kerken sowieso prachtig vinden als gebouw, maar om de mogelijkheid te hebben deze enorme toren te kunnen beklimmen, dat heeft toch wel iets magisch want na zo’n gigantische klim krijg je er ook heel wat voor terug.

“Je krijgt een prachtig uitzicht over de stad en bij mooi weer kan je nog een heel stuk verder kijken. Indrukwekkend!”

De Berenkuil in Bern

Ook de Bärengraben (berenkuil) is iets typisch van de stad Bern. In deze kuil werden al eeuwenlang beren gevangen gehouden. Natuurlijk is dierenwelzijn een steeds grotere rol gaan spelen waardoor er door de jaren heen verschillende aanpassingen zijn gedaan.

In 2009 is het aangrenzende BärenPark opengesteld, hebben de beren meer leefruimte, klimmogelijkheden, een uitgebreidere vegetatie en badgelegenheid aan de rivier de Aare die door de stad stroomt.

Ten zuiden of juist ten noorden van de stad, vooral langs de rivier, heb je ook hele mooie stukken natuur. Een absolute aanrader om naast de drukke trekpleisters ook eens te bezoeken.

Natuurlijk is er verder buiten de stad ook nog genoeg natuur om bijvoorbeeld te wandelen, maar deze plekken in de stad vond ik toch wel verrassend.

Rosengarten

Ten slotte nog één laatste tip, en dat is zeker niet de minste! De rozentuin (stadspark Rosengarten) is werkelijk een pareltje van de stad.

Doordat het hoger ligt kijk je vanaf hier over de stad terwijl je heerlijk kunt  uitrusten en genieten van de groene en bloemrijke omgeving. Natuurlijk hangt het ook af van andere bezoekers, maar dit kan een oase van rust zijn in de drukke stad.

En zelfs wanneer de omgeving wat luidruchtiger is, maken de bloemen en het weidse uitzicht een hele  hoop goed.

Bern is intiem en de moeite waard

Zoals al eerder gezegd had ik een vertekend beeld van Zwitserland. Niks wintersport of sneeuw tijdens mijn trip, maar middeleeuwse sferen, prachtige straatjes, gemoedelijke mensen en verrassende groene plekken die ik mocht ontdekken.

Bern is niet de grootste stad van Zwitserland en ik hoop ook stiekem dat het nooit die kant op zal gaan. Van een kleine stad kan je ook zeker niet spreken maar juist dat intieme gevoel dat je hier nu krijgt maakt dit tot een unieke plek. Bern is ook ideaal te combineren met een vakantie naar Italië. Geniet!

Reacties