stedentrip-oslo
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
12/19/2021

Stedentrip Oslo - Dit moet je zien tijdens een Stedentrip naar Oslo

12/19/2021

Een stedentrip naar Oslo wordt niet vaak geboekt. De meeste budgetreizigers slaan Noorwegen over omdat het een duur land is om te bezoeken.

De hoofdstad van Noorwegen - Oslo wordt overal gerangschikt als een van de duurste steden ter wereld vanwege de hoge belastingen, de sterke valuta en het hoge percentage geïmporteerde goederen.

Dit artikel schrijf ik voor je met de volgende vraag steeds in mijn hoofd: “Hoe breng je het perfecte weekend door in Oslo?”

Stedentrip Oslo – mijn planning:

Oslo is uniek!

Het is begrijpelijk dat het lastig is om hier met een beperkt budget te reizen. Toch moedig ik je nog steeds aan om te bezoeken, ook al is Oslo geen budgetvriendelijke bestemming. Bekijk hier de beste combideals naar Oslo

Er zijn unieke musea, prachtige parken en prachtige natuur om van te genieten. Het is klein genoeg dat een bezoek van twee of drie dagen meestal voldoende is om er een gevoel voor te krijgen.

“Om je te helpen bij het plannen van jouw reis en om het meeste uit de tijd te halen, volgt hier een artikel hoe je het perfecte weekend in Oslo door kunt brengen!”

Dag 1 in Oslo

Wandel door Vigeland Sculpture Park

Begin uw dag met verwondering over dit 80 hectare grote park en bekijk de 200 standbeelden. Gelegen in Frogner Park. Dit is het 's werelds grootste tentoonstelling van sculpturen gemaakt door één enkele kunstenaar.

Gustav Vigeland (1869-1943) creëerde de collectie bronzen, ijzeren en granieten beelden die nu in deze openlucht "galerij" staan (je hebt waarschijnlijk het beroemde 'huilende baby'-beeld op sociale media gezien).

In de zomer is het park de plek waar de lokale bevolking geniet van de lange dagen zonneschijn. Ook worden hier vaak evenementen en concerten gehouden. Ga vanaf hier naar het eiland Bygdøy, waar u veel van de musea van Oslo vindt.

Bekijk het Vikingmuseum

Dit museum herbergt de best bewaarde Vikingschepen ter wereld, waarvan sommige dateren uit de 9e eeuw. Het is een schaars museum (de focus ligt echt op de schepen). Maar de begrafenisschepen (evenals de bewaarde gereedschappen en karren uit de middeleeuwen) zijn ongelooflijk zeldzaam en de moeite waard om zelf te bekijken.

Het museum in Oslo biedt een korte film en een gratis audiogids, het laatste is de beste manier om het meeste uit jouw bezoek te halen.

Bezoek het Noorse Volksmuseum

Niet ver van het Vikingmuseum ligt het Noorse museum voor culturele geschiedenis. Het heeft een collectie van meer dan 150 gebouwen uit verschillende perioden in de Noorse geschiedenis.

Het is een openluchtmuseum, dus je kunt zowel het interieur als het exterieur van veel van de gebouwen verkennen, waarvan sommige dateren uit de 12e eeuw.

De meest indrukwekkende van zijn tentoonstellingen is de Gol Stave Church, een ingewikkeld gesneden houten kerk gebouwd in 1157. Het museum heeft ook een groot fotografisch archief en tal van historische voorwerpen, documenten, gereedschappen en meer.

Het Noorse volksmuseum is een must-go als je een stedentrip naar Oslo boekt…

Bezoek het Fram Museum

Als een noordelijk land dat gewend was aan koude temperaturen en strenge winters, is poolonderzoek een gebied dat nauw verweven is met de Noorse geschiedenis.

“Het Fram museum belicht die geschiedenis en concentreert zich op de bijdragen van Noorwegen aan poolonderzoek”

Het middelpunt van het museum is de Fram, 's werelds eerste ijsbrekende schip. Het schip is tussen 1893 en 1912 in gebruik geweest en is eigenlijk van hout.

De Fram maakte reizen naar zowel de Noord- als de Zuidpool en voer verder naar het noorden en zuiden dan enig ander houten schip in de geschiedenis.

Het museum is ongelooflijk gedetailleerd; er zijn veel foto's, artefacten, gereedschappen en tonnen informatie. Het is een unieke kijk op de Noorse cultuur door de lens van verkenning.

Bezoek het Holocaustcentrum in Oslo

Dit museum, opgericht in 2001, belicht de ervaringen van Noorse joden (evenals de vervolging van andere religieuze minderheden). Het is gevestigd in de voormalige residentie van Vidkun Quisling, een Noorse fascist die tussen 1942 en 1945 de Noorse regering leidde tijdens de nazi-bezetting.

Het is een sombere en ontnuchterende plek om te bezoeken, maar ongelooflijk inzichtelijk met verschillende tentoonstellingen, foto's, films, artefacten en interviews uit de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Noorwegen.

De Kon-Tiki-expeditie

In 1947 gebruikte de Noorse historicus en ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl een traditioneel balsa-vlot om de Stille Oceaan over te steken van Zuid-Amerika naar Polynesië.

Deze reis was bedoeld om te bewijzen dat de Polynesische eilanden werden bevolkt vanuit Amerika - niet uit Azië, zoals eerder werd gedacht.

Hij en zijn kleine bemanning brachten 101 dagen op zee door. Ze filmden veel van de ervaring en wonnen in 1951 een Academy Award voor Beste Documentaire (hij schreef ook een boek over de reis).

Stadhuis van Oslo

Sluit je dag af in het stadhuis, dat open is voor het publiek en gratis toegankelijk is. Hoewel het misschien niet als een interessant gezicht klinkt, zullen rondleidingen door de hal je veel inzicht geven in de stad en haar geschiedenis.

Het meest opmerkelijk zijn de twintig muurschilderingen en kunstwerken in de zaal. Ze verbeelden alles, van het traditionele Noorse leven tot de nazi-bezetting.

Ook wordt hier de geschiedenis van de Nobelprijs voor de vrede benadrukt. Het wordt hier jaarlijks uitgereikt (de andere Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, Zweden). Een bijzonder momentje tijdens jouw stedentrip in Oslo.

oslo-noorwegen-kasteel

Dag 2 in Oslo

Wandel door het fort van Akershus

Oorspronkelijk gebouwd in 1290, is het fort van Akershus een middeleeuws fort dat onder de Deense koning Christian IV uitgroeide tot een renaissancepaleis.

Momenteel wordt het gebruikt als kantoor voor de premier. Het werd gebouwd voor bescherming en het fort is nooit met succes belegerd (hoewel het zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi's heeft overgegeven).

“Binnen in het fort is een militair museum en een museum gewijd aan het Noorse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog”

In de zomer kun je een rondleiding volgen en ook zijn er vaak evenementen (meestal concerten). Kijk op de website of er iets gebeurt tijdens je bezoek.

Maak een boottocht door de haven

De fjord van Oslo is adembenemend. Met zijn torenhoge kliffen, kalme wateren en ruige groene kustlijn, mag de Oslo-fjord niet worden gemist.

Je kunt een hop-on-and-off boot nemen die mensen van de verschillende attracties en musea pendelt. Of je kunt genieten van een echte twee uur durende cruise door de fjord.

“Ik raad de twee uur durende cruise aan, omdat deze dieper de haven in gaat en je veel meer ziet”

Het is een ontspannende manier om een deel van je dag door te brengen, vooral als je de hele dag op de been bent geweest.

Verken het Koninklijk Paleis en het park

Het Koninklijk Paleis is de officiële residentie van de vorst (Yup, Noorwegen heeft nog steeds een koning!). Het werd voltooid in de jaren 1840 en wordt omgeven door een enorm park en de lokale bevolking kan hier meestal genieten van de lange zomerdagen.

Tijdens de zomer zijn delen van het paleis in Oslo open voor bezoekers en rondleidingen. Rondleidingen duren een uur en je kunt enkele van de weelderige en fraai bewaard gebleven kamers zien en meer te weten komen over de vorsten van het land en hoe ze over Noorwegen regeerden. Deze tip mag dan ook niet ontbreken als je een stedentrip naar Oslo plant.

Hoewel klein, heeft de National Gallery van Oslo een breed scala aan kunstenaars te zien. Hier vindt u impressionisten, Nederlandse kunstenaars, werken van Picasso en El Greco, en het hoogtepunt van de galerie, "The Scream" van Edvard Munch. 

edvard-munch-the-scream

Geschilderd in 1893, is The Scream in de loop der jaren twee keer uit de galerij gestolen. Toegegeven, de galerij heeft niet de grootste collectie die ik heb gezien, maar het is toch een bezoek waard. Het is een ontspannen manier om je stedentrip in Oslo af te sluiten.

Andere dingen om te zien en te doen in Oslo (extra tips)

Als je extra tijd in Oslo hebt (als je stedentrips een vakantie gaat worden 😉) volgen hier nog een paar andere suggesties om je te helpen het meeste uit je bezoek te halen:

Verken Nordmarka

De Nordmarka Wilderness Area biedt alles, van fietsen tot zwemmen tot skiën. Het beslaat meer dan 430 hectare en is de thuisbasis van hutten die beschikbaar zijn voor overnachtingen.

Je bereikt het gebied in slechts 30 minuten met de auto of 1 uur met de bus. Ga niet op zondag, want dan gaan alle lokale mensen, dus het zal drukker zijn (tenzij je meer lokale bevolking wilt ontmoeten!).

Ga rodelen

Als u in de winter bezoekt, doe dan de Korketrekkeren-rodelbaan. De baan is meer dan 2.000 meter lang en er zijn sleeën te huur (inclusief helmen) voor 150 NOK per dag (je kunt dus zoveel ritten maken als je wilt).

Het is alleen beschikbaar als er sneeuw ligt, dus het schema kan variëren, maar het is ook ontzettend leuk en populair bij de lokale bevolking!

Dwaal door de Botanische TuinDeze botanische tuin is de thuisbasis van meer dan 1.800 verschillende planten. De tuin heeft twee kassen vol exotische planten en een 'geurtuin' die speciaal is ontworpen voor blinden, zodat ze een zintuiglijke ervaring kunnen hebben (het is echt een leuke ervaring dus don niet missen). Er zijn veel banken zodat u met een boek kunt ontspannen, evenals kunstwerken in de tuin. Toegang is gratis.

Ga zwemmen

Oslo is omgeven door water en heeft veel plekken om te zwemmen. Het water is schoon en veilig en de lokale bevolking kan het hele jaar door zwemmen.

Hoewel Oslo nog veel meer bezienswaardigheden en activiteiten heeft, zijn twee dagen genoeg om een idee te krijgen van de stad en haar geschiedenis te leren kennen! Boek hier jouw stedentrip naar Oslo

Reacties