stedentrip-boedapest-vanaf-airport-weeze-kettingbrug
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
09/05/2022

Stedentrip naar Boedapest – Ervaringen, 8 tips en belangrijke info | WeezeAirport.nl

09/05/2022

Een stedentrip naar Boedapest staat voor een aangename sfeer, lage prijzen en een opvallend westers karakter. In dit artikel over het mooie Boedapest in Hongarije vertel ik je over de geschiedenis, de pareltjes van de stad en ontvang je tussen de regels door ontzettend veel tips.

Stedentrip Boedapest – wat wil je weten?


Korte geschiedenis Boedapest - Boeda en Pest

Boedapest is een unieke en mooie stad. Met een overdaad aan schitterende gebouwen. De aantrekkingskracht zit natuurlijk in haar twee gezichten. 

Zo heb je het heuvelachtige Boeda, door de romantische Donau, gescheiden van het vlakke Pest, met brede boulevards en veel Jugendstilgevels.

Verschil tussen Boeda en Pest?

Over het algemeen mag je zeggen dat je meer voor de natuur gaat als je door Boeda aan het lopen bent. In Boeda is het wat ruiger en rustiger. De grote trots van de Hongaren vind je hier ook; het Burchtpaleis. Ik vertel je er later meer over.

Pest is de plek waar je wil zijn voor wat meer actie. Ook zal je hier meer toeristen zien. Je vindt hier meer gezelligheid door de vele cafés en restaurants. 

Maar waarom zou je kiezen als je ze allebei kan bezoeken? Loop gewoon over die prachtige kettingbrug. Dit is hét symbool geworden van Boedapest.

Vliegen van Airport Weeze naar Boedapest?

Hongarije is met de auto natuurlijk goed te doen. Oké, het zijn aardig wat kilometers, maar meerdere toeristen zijn je voor gegaan. 

Een groot nadeel is dat je lang onderweg bent en behoorlijke wat mag tanken. Ook kan je zeer vermoeid aankomen vanwege de lange reis.

Een goede en goedkopere optie is vliegen naar Boedapest. Helaas vliegt Weeze op dit moment niet naar Boedapest. Ook niet meer naar het toeristische Balatonmeer. Jaren geleden was dit wél het geval.

Ik herinner mezelf nog een luchthaven tegen te komen die kleiner was dan Airport Weeze 😉 Vanaf Amsterdam en Brussel wordt er wél op Boedapest gevlogen. Klik hier voor een goedkope pakketreis naar Boedapest.

Communistische tijdperk is verleden tijd

Uit de communistische tijdperk is weinig meer te vinden in Boedapest. Van de bloeiperiode in de 18e en 19e eeuw des te meer: monumentale panden en Jugendstil aan de brede boulevards.

“Eigenlijk heeft de vrijemarkteconomie Boedapest alleen maar voordelen gebracht”

Monumentale panden zijn er in oude glorie hersteld en stijlvolle winkels openden hun deuren, vooral op het Vörösmarty tér en de Váci utca. De nieuwe trendy cafés en restaurants vormen, naast de klassieke koffiezaakjes, een verrijking van de horeca. Een stedentrip naar Boedapest is een aanrader!

Boedapest kent een unieke ligging

Het mooist blijft echter de magische ligging tussen de heuvels van Boeda en het vlakke Pest. Geniet vooral van de afbeelding en video's die ik aan deze pagina heb toegevoegd. Tijdens jouw stedentrip naar Boedapest zal je veel unieke foto’s gaan maken.

“Maar liefst drie onderdelen van deze stad zijn in het Unesco-werelderfgoed opgenomen: de oevers van de Donau, de burcht van Boeda en de Andrássy út”

Is het veilig in Boedapest?

Laat je niet verrassen, want niet alle wijken van Boedapest zijn even veilig. Ook hier vind je nog steeds veel armoede en treurnis. Blijf in de toeristische wijken en er zal je niets/ weinig gebeuren. Ik geef geen garanties 😉

De Hongaren heb je namelijk ook keihard nodig als ‘rijke’ toerist. Veel inwoners ontvangen geld door in deze toeristenbranche werkzaam te zijn.

"Ook in de Metro blijft het opletten, waar armoedige kleding de boventoon voert, en op de metrostations, waar bedelaars en zwervers onderdak vinden"

Blijf opletten als toerist. Zo zijn er bijvoorbeeld naast de betrouwbare taxibedrijven, legio snorders, met taximeters die uitkomen op megabedragen. Het gezellige sfeertje kan gauw afgelopen zijn als je niet het volledige bedrag betaald.

Ook in restaurants en cafés is het belangrijk om goed op te letten, zeker als er geen menukaart met prijzen is, Ik raad je aan om nooit van een blanke menukaarten bestellen. 

Spreek altijd vooraf de prijzen door. Zo ziet de Hongaar ook dat je er bewust mee bezig bent.

stedentripTijdens jouw stedentrip naar Boedapest biedt de metro veel comfort!

Pest: de Joodse wijk

Boedapest bestaat officieel pas sinds 1873, door de samenvoeging van de stadsdelen Boeda, Óboeda  en Pest. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen karakter.

Dé blikvanger van de Joodse wijk in Pest is de mooi gerestaureerde centrale synagoge. Met 3000 zitplaatsen de grootste van Europa. 

Loop even naar binnen voor het goed gerestaureerde interieur met de grote galerijen. Op het terrein liggen verder een kerkhof, de Boom der tranen en het Joods museum.

Nog een blikvanger in Pest is het parlementsgebouw, een immens bouwwerk aan de Donau, dat je via een rondleiding van binnen kunt bekijken.


Niet al te ver hiervandaan ligt de Opera. Tijdens een rondleiding kan je je vergapen aan het overweldigend interieur, met de gigantische kroonluchter. Of je koopt een kaartje voor een voorstelling.

De Kettingbrug is de mooiste Donau brug. Vooral ’s avonds, want dan is deze hangbrug sprookjesachtig verlicht. In de buurt van het parlementsgebouw ligt het Etnografisch museum, dat een bezoekje waard is.

Met lijn 1,één van de drie metrolijnen, kom je bij het stadspark Városliget, met het Heldenplein en de hoge Millennium-Triomfzuil, de dierentuin en historische gebouwen rond het meer.

De twee opvallende gebouwen aan weerszijden van het Heldenplein bevatten veel kunstschatten. Het museum voor Beeldende Kunst herbergt de grootste kunstverzameling van Hongarije. In het prachtige gebouw van de Kunsthal vinden wisselende tentoonstellingen plaats.

Aan de route van de metrolijn 3 liggen nog twee interessante musea. Het Nationaal Hongaars museum heeft onder meer de kroonjuwelen in zijn collectie. 

Een halte verder bevindt zich het museum voor toegepaste kunst. De beelden van communistische leiders zijn naar het Statue Park buiten de stad verbannen; blijkbaar zijn de wonden van de Hongaarse opstand in 1956 nog te vers.

"Toch is het een rit van 20 minuten waard, alleen al vanwege de leuke winkeltjes en snuisterijen uit de communistische tijd"

Boeda: provinciale rust

De Donau scheidt Pest van het hoog gelegen kasteeldistrict Boeda. In Boeda is de Burchtheuvel een must om te bezoeken. Opvallend is de haast provinciale rust in de straatjes in de mooi gerestaureerde oude kern.

Alleen bij het Vissersbastion, de neogotische Mátyás-kerk met zijn gekleurde daken en de immense burcht (het Koninklijk Paleis) ,die drie musea huisvest, is het druk. Gezien het magnifieke uitzicht op de Donau en Pest is dit helemaal begrijpelijk.

In de straten met pastelkleurige huizen ademen ook daar de gevestigde kleine musea rust, zoals het Museum voor Commercie. Het mooi ondergebrachte Museum voor Muziekinstrumenten sprak mij echter het meeste aan. 

Vergeet niet door te steken naar de promenade aan de landkant van de burcht, voor een mooi uitzicht over de heuvels.

stedentrip-boedapest-vanaf-airport-weeze-etnografisch-museumHet Etnografisch museum is het bezoeken waard tijdens jouw stedentrip naar Boedapest!

Óboeda: parels van moderne kunst

Óboeda is het oude stadsdeel, maar daar is weinig meer van te zien. De wijk is opgeofferd aan een enorm viaduct. 

Met de combinatie van plukjes pastelkleurige huizen, lelijke flats, enkele Romeinse zuilen en een luidruchtige fabriek maakt het een bizarre indruk.

Toch is het een bezoek waard. Er zijn namelijk vier kleine, maar fijne musea voor moderne kunst.

Het Vargamuseum sprak mij het meest aan. Aan het sfeervolle Föter vind je het Zichy-paleis het Kassákmuseum en het Museum van Vasarely, de meester van op-art. Dit is een afkorting van het Engelse optical art.

Ook het Kiscellimuseum is sfeervol gehuisvest, in een barok klooster op een heuvel. Je vindt er een collectie 19e en 20e-eeuwse Hongaarse kunst.

Shoppen in Boedapest

Ook is het mogelijk om tijdens jouw stedentrip naar Boedapest lekker te shoppen. Rondom de Váci utca vind je grote parfumerieën, megagrote modezaken, fastfood restaurants en meer.

Dit is oom wel een mooi contrast met het (echte) Hongaarse leven. De hongaren uit de stad gaan vaak naar markthallen. Deze vind je bij de vrijheidsbrug, met kramen vol paprika's en worsten in alle varianten

Even op adem komen, kan je goed in een van de vele (soms zeer hippe) koffiebarretjes. Boedapest heeft er veel, in alle soorten en maten. Kies het koffietentje dat bij je past. 

Ook het gebak in Boedapest is geweldig. Niet moeilijk doen, gewoon eentje aanwijzen. Ze zijn allemaal lekker en je hebt er eentje verdiend ;)

Ontspannen in Boedapest

Ben je  moe geworden van de historie en de levendige stadssfeer? Er is geen betere plaats om te ontspannen dan in één van de vele beroemde historische warmwaterbaden. 

Ze zijn er in alle soorten en maten. Van sjieke art nouveau tot muffig, met schuifelende oudjes.

Maar romantisch zijn ze allemaal en dat past bij de sfeer van de Hongaarse hoofdstad. Boedapest wordt ook wel kleine Parijs van Midden-Europa genoemd.

120 Natuurlijke warmwaterbronnen

Uit ruim 120 natuurlijke warmwaterbronnen welt iedere dag zo'n 70 miljoen liter geneeskrachtig mineraalwater uit de grond op, rijk aan kalk, kalium, natrium, magnesium, zwavel en radium.

Een bad is goed tegen hartklachten, gewichtskwalen, astma, stress en een hoge bloeddruk. Maar je hoeft echt niet te kwakkelen om deze heerlijke baden te mogen bezoeken. Ze zijn namelijk ook prachtig om te zien en heerlijk om in te poedelen.

"Lekker dobberen in warme water, het stoombad in en je laten masseren. Neem wel je zwembroek, badpak of bikini mee naar Boedapest"

De mooiste baden van Boedapest

De mooiste baden liggen vrijwel allemaal An die schöne blaue Donau en aan de voet van de Burchtheuvel, het historisch stadscentrum. De grootste is het prachtige Széchenyi-bad, in het stadspark Városliget. Geliefd is het Gellért-bad in Boeda, tegenover de Vrijheidsbrug.

stedentrip-boedapest-vanaf-airport-weeze-szechenyi-thermaalbadStedentrip Boedapest? Bezoek het Szechenyi thermaalbad!

Heel anders van sfeer is het Palatinus Strand. Het lijkt om een strand te gaan, maar dit is niet zo. Het is een modern buitenzwembad. Met hippe muziek, golfslagbad, glijbanen, bubbels, fitness en warmwaterbaden. 

Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen én voor wie echt baantjes wil trekken. Ook goed te combineren met een wandeling of fietstocht over het recreatieve Margit-eiland.

8 tips om in Boedapest te bezoeken:

  1. Het kasteel in Boeda
  2. De kettingbrug
  3. Gellértheuvel
  4. Het Heldenplein in Pest
  5. Parlement en Etnografisch museum
  6. Vörösmarty tér
  7. Koffie met gebak op een uniek terras
  8. Bezoek een badhuis

Wanneer ga jij naar Hongarije? Helemaal klaar voor een stedentrip naar Boedapest? Klik hier voor pakketreizen naar Boedapest…

Reacties