stedentrip-malmö-stortorget-plein
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
04/28/2022

Stedentrip Malmö - Tips, foto's, adviezen en meer - WeezeAirport.nl

04/28/2022

Een stedentrip naar Malmö is een goed idee! Deze unieke stad in het zuiden van Zweden is prachtig.

Zoals ik al eerder schreef toen ik het over mijn stedentrip in Kopenhagen had, is Malmö een ideale bestemming om te combineren met deze Deense stad. Vandaag geef ik je graag tips, vriendelijke adviezen en meer over jouw stedentrip naar Malmö:

Stedentrip naar Malmö in Zweden – inhoudsopgave:

Combinatie van Zweden en Denemarken

Überhaupt zijn Denemarken en Zweden op dit punt mooi met elkaar in verbinding. Dat was dan ook de reden waarom ik mijn reis wat heb doorgetrokken en óók naar Malmö ben afgereisd.

En jeetje, wat een aanrader bleek dat! Ik heb hier een vakantiegevoel én het thuisgevoel allebei ervaren.

“Houd er trouwens wel rekening mee dat de valuta in Zweden de Zweedse Kroon is zodat je niet voor verrassingen komt te staan"

Stedentrip Malmö en de Sontbrug

Om tussen Kopenhagen en Malmö te reizen maak je gebruik van de indrukwekkende Sontbrug. Hier kan je met de auto overheen. Een auto kun je ook ter plekke huren.

“Houd wel rekening met de, toch redelijk forse, tol die je moet betalen. Voor een gewone personenauto betaal je €55 voor een enkeltje”

 Ook is er een spoorlijn welke over deze brug voert, dus je kunt ook overwegen om hiermee te reizen wanneer je enkel kort Malmö wilt bezoeken vanuit Kopenhagen en geen auto denkt nodig te hebben.

Persoonlijk vond ik de Sontbrug indrukwekkend en ben ik blij dat ik deze ervaring nu heb. Tegelijkertijd is het ook weer niet zó grandioos dat ik achteraf het gevoel behoud dat ik nog zoveel vaker over die brug zou willen reizen.

stedentrip-malmö-sontbrugSontbrug Malmö - indrukwekkende constructie

Reizen naar Malmö

Natuurlijk kan je ook in één keer van Nederland naar Malmö reizen. Neem je de route waarbij je niet over het vasteland van Denemarken gaat, dan heb je voor een gedeelte de veerboot nodig. Houd bij deze rit rekening met een reistijd van ruim acht en een half uur. 

Reis je liever wel via het vasteland van Denemarken, dan ben je op zijn snelst bijna tien uur kwijt aan reistijd.

Vliegen naar Malmö?

Hoewel je natuurlijk ook per vliegtuig kunt reizen, heb ik geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland kunnen ontdekken. Ook vanaf Weeze Airport is dit niet mogelijk. Dit seizoen is het zelfs helemaal niet mogelijk om vanaf Weeze Airport  naar Zweden te vliegen.

Ik heb geen rechtstreekse vlucht naar Malmö kunnen ontdekken vanaf Nederland, België of Duitsland. Je zit altijd wel vast aan een overstap in Stockholm. Een stuk minder aantrekkelijk dus wat mij betreft.

Openbaar vervoer Malmö?

Het openbaar vervoer in Malmö heb ik niet gebruikt tijdens deze reis. Alles was prima te belopen en de keer dat ik buiten de stad kwam was dat met de auto.

Nu twijfel ik er niet aan dat het openbaar vervoer prima geregeld is in deze stad. Dus het is zeker een optie om te onderzoeken als jij twijfelt of je dit nodig zult hebben tijdens je trip. Je mag het openbaar vervoer gerust vergelijken met onze OV in Nederland.

Overnachten in Malmö

Malmö bleek een hele leuke ontdekking te zijn qua stad. Het is wel groot, maar voelde niet massaal. Ik zat in een betaalbaar 4 sterrenhotel tegen het centrum aan. Het Mayfair Hotel TunneIn in Malmö is een aanrader.

Hoewel de kamer die ik had wel vrij klein was, zat ik hier prima. Ik weet niet hoe het qua geluidsoverlast is wanneer je een kamer aan de voorkant hebt. Ik heb hier eigenlijk geen hinder ondervonden, terwijl ik wel het voordeel had van een centrale locatie.

Wat te zien in Malmö?

Zo zit je met het Mayfair Hotel TunneIn in Malmö vlakbij het centraal station, maar wandel je ook zo door de winkelstraten of door het park en langs het Malmöhus Slott.

Deze laatste wordt trouwens vaak aangemerkt als must see en hoewel ik de aanblik ervan indrukwekkend vond, is het Malmöhuss Slot mij niet heel bijzonder bijgebleven.

Maar goed, daar moet ik ook bij zeggen dat lang niet alle musea mijn aandacht kunnen vangen. Het heeft wellicht aan mij gelegen dat deze bezienswaardigheid niet het hoogtepunt van mijn Malmö citytrip was.

Eten en drinken in Malmö

Er zitten ontzettend veel eetgelegenheden door de stad verspreid, er valt dus genoeg te kiezen! En waar ik ook kwam, het personeel was altijd vriendelijk. Ook wat dat betreft is deze stad dus een aanrader.

Natuurlijk moet je wel een redelijk gevulde portemonnee hebben, alhoewel er ook genoeg goedkopere oplossingen waren. Max burgers (bijna 24/7 open), Sup Donut en Picco Bello pizzaria zijn hier voorbeelden van.

Stortorget plein

Het Stortorget is een plein van formaat waar je onder andere het stadhuis aan vindt. Dit plein stamt al uit 1530 en trekt nogal wat mensen. Niet gek want het is er mooi en de sfeer die er hangt is goed.

“Een kleiner plein is Lilla Torg, maar ondanks het kleinere formaat vond ik dit plein niet onderdoen voor Stortorget"

Er staan verschillende cafeetjes en restaurants om dit plein heen en in de zomer worden er ook nog allerlei eetkraampjes geplaatst. Een ontzettend gezellige plek om te vertoeven en te onthaasten.

Södra Tullgatan - straat

Als je verder loopt kan je ook in de Södra Tullgatan komen. Dit is de straat die uitkomt op de brug over de Södra Förstadskanalen. Hier kan je heerlijke ijsjes kopen en genieten van het zonnetje. Een perfecte stop tijdens een stadswandeling in Malmö.

“De stad stopt trouwens niet bij deze brug. Al kon ik aan het uitzicht vanaf de brug niet meteen zien dat het aan de overkant ook leuk zou zijn"

Wees dus een beetje avontuurlijk en loop nog een stuk verder wanneer je hier bent aanbeland! Er zijn nog een hoop verschillende (tweedehands) winkels te vinden in dat deel van de stad.

Ik zou je trouwens wel aan willen raden om sowieso niet alleen de grotere ketens aan te doen, zowel qua eten als voor het winkelen. Malmö heeft ontzettend veel leuke lokale zaken waar je goed kunt slagen. Juist deze bezoekjes hebben voor mij het verschil gemaakt en ervoor gezorgd dat Malmö mij zo bij blijft.

Pistool Malmö - Non-violence

In Malmö, vlak bij het centraal station vind je een prachtig kunstwerk van Carl Reuterswärd. Ik vond het pistool met knoop in de loop ;) niet bijzonder groot. Vooraf zag ik afbeeldingen en dacht ik dat het kunstwerk toch wel iets groter was.

Over de hele wereld vind je de kunstwerken met pistool van Carl Reuterswärd. In Göteborg en Stockholm vind je ze ook nog. Officieel heet het werk Non-violence en niet the Knotted-gun.

stedentrip-malmö-pistool-non-violencePrachtig kunstwerk in Malmö, maar niet groot - dichtbij het Station

Malmö en haar omgeving

Nog een andere tip die ik absoluut mee wil geven is een bezoek aan Kullaberg. Het ligt zo’n vijf kwartier rijden van Malmö af en je hebt dus wel een (huur)auto nodig om er te komen, maar dit bezoek was onvergetelijk.

Kullaberg is een natuurreservaat op een puntje van Zweden. Het is prachtig om hier te wandelen en het uitzicht is adembenemend. Hoewel je er de aangegeven routes hebt, kan je ook je eigen plan trekken.

Daarbij moet wel gezegd worden dat je op moet passen. Door de steile rotsen en diepe kliffen heb je geweldige klimmogelijkheden, maar kan je dus ook ver naar beneden vallen wanneer je niet oplet.

Alleen een wandeling maken over de reguliere paden hier is al geweldig. Toch kon ik het niet laten om ook her en der omhoog te klimmen of juist af te dalen. Een flinke inspanning maar daar krijg je dan ook veel terug.

Met rode wangen van de vermoeidheid en de wind heb ik heerlijk op de rotsen gezeten en uitgekeken over het water. Mijn bezoek aan dit reservaat zal me nog erg lang bijblijven.

stedentrip-malmö-kullabergKullaberg? Het uitzicht is schitterend!

Stedentrip Malmö - samenvatting

Malmö heeft je als stad zelf absoluut genoeg te bieden. Ik heb me er geen moment verveeld en had hier nog wel langer kunnen blijven. Dit is ook deels te danken aan het warme thuis gevoel dat ik er kreeg. De gemoedelijke sfeer, vriendelijke mensen, het mooie weer.

“Als je in de gelegenheid bent zou ik ook absoluut Kullaberg bezoeken, maar dat moge duidelijk zijn”

Daarnaast ben ik er van overtuigd dat er nog veel meer mooie plekken in deze stad en in de omgeving zijn. Voor mezelf sluit ik ook niet uit dat ik nog eens een bezoek zal brengen aan deze verrassen mooie stad Malmö. Klik hier voor voordelige pakketreizen naar Malmö

Reacties