stedentrip-turijn
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
05/22/2022

Stedentrip Turijn - 7 Bezienswaardigheden, tips en aanbiedingen - WeezeAirport.nl

05/22/2022

Een stedentrip naar Turijn? Bij Italië denk je toch al snel aan Rome, Venetië of Milaan. Tenminste, dat heb ik zelf. Tot bekend werd dat het Eurovisie Songfestival van 2022 in Turijn gehouden werd.

Turijn, een plaats die ik denk ik weleens voorbij heb horen komen maar ook niet meer dan dat. Net zoals mensen uit andere landen dat hopelijk bij Rotterdam (Eurovisie Songfestival van 2021) hebben gehad, werd ik nieuwsgierig naar deze uitverkoren stad.

Wat is er in Turijn eigenlijk te beleven? Is een stedentrip naar Turijn eigenlijk wel de moeite waard? 

Een stedentrip naar Turijn – Noord Italië:

Stedentrip Turijn

De stad Turijn blijkt na Milaan de grootste stad van Noord-Italië te zijn. Een verschil met een groot deel van de rest van het land, is het klimaat.

Turijn heeft namelijk een continentaal klimaat waardoor het er in de winter nog best koud kan worden. Hoewel de zomers in de vlakkere stukken best warm kunnen worden, is het toch een verschil met de zuidelijker gelegen plaatsen.

Vliegen naar Turijn

Vanaf Weeze Airport (NRN) vlieg je niet direct op Turijn. Je kan er voor kiezen om van Weeze naar Milaan te vliegen. Daar huur je dan een auto en in iets meer dan 2 uur ben je in Turijn. (Rome en Venetië liggen net iets te ver weg ;))

De vliegtickets van Weeze naar Italië zijn echt zeer voordelig. Een verschil met ons eigen Schiphol. Met het vliegtuig ben je vanaf Schiphol in iets meer dan anderhalf uur in Turijn trouwens. Vanaf Weeze zal je iets korter vliegen.

Het vliegveld ligt zo’n vijftien kilometer buiten de stad. De airport van Turijn staat ook wel bekend als Luchthaven Turijn Caselle. De airportcode van Luchthaven Turijn Caselle is TRN.

Naast een huurauto of taxi is ook het openbaar vervoer een prima manier om naar de stad te komen. Als je naar het centrum wilt is het aan te raden om voor de bus te kiezen, de trein brengt je wel dichter in de buurt maar toch niet echt waar je wezen moet.

Ga je liever met de auto naar Turijn? Houd dan wel rekening met een flinke reistijd. Vanuit Utrecht is het zo’n elf en een half uur rijden.

7 Bezienswaardigheden in Turijn

Pleinen worden vaak genoemd als ‘must see’ en meestal kom je hoe dan ook wel minstens één of twee pleinen tegen tijdens je trip. Soms zijn ze nog indrukwekkender of gezelliger dan je vooraf had kunnen bedenken.

“Soms loop je er rond met een teleurgesteld gevoel. Eerlijk is eerlijk, de pleinen in Turijn waren voor mij niet de meest indrukwekkende bezienswaardigheden”

Hoewel ik er zeker het vakantiegevoel kreeg, zijn de pleinen iets te wit en gepleisterd voor mij. Het is ook niet zo dat het lelijk is hoor en het was leuk om Piazza San Carlo en Piazza Castello eens te zien, maar meer dan dat ook niet.

stedentrip-turijn-plein

Ook qua sfeer of bedrijvigheid vielen de pleinen mij niet op. Of dat komt door het moment dat ik er was of dat het hier vaak zo is? Dat durf ik niet te zeggen. Wel ben ik blij dat ik bij pleinen nooit hele hoge verwachtingen heb, waardoor de teleurstelling uiteindelijk toch meevalt.

1. Palazzo Reale Turijn

Het Palazzo Reale, het Koninklijk Paleis, is als gebouw al imposanter, vooral wanneer je er ook naar binnen gaat. De vertrekken voelen ook echt koninklijk aan, ze zijn groots en weelderig ingericht.

Ja, eigenlijk bracht het bezoek meer dan ik vooraf van de buitenkant had verwacht. Hoewel statig en groots, vind ik de buitenkant toch minder sfeer uitademen. Zo zie je maar hoe je verrast kunt worden!

2. Egyptisch Museum

Mocht je interesse hebben in Egypte, dan heeft Turijn een verrassend museum dat je, als ik de verhalen mag geloven, niet mag overslaan.

“Dit Egyptisch Museum heeft de grootste collectie oud-Egyptische kunst buiten Egypte zelf én het is ook nog eens gesitueerd in een paleis uit de 17e eeuw!”

Nu moet ik bekennen dat ik geen speciale interesse heb in Egypte en het museum dus niet heb bezocht, maar als waar is wat ik erover heb gehoord en gelezen, moet het absoluut indrukwekkend zijn.

3. Mole Antonelliana Turijn

Naar het Filmmuseum en Mole Antonelliana was ik dan wel weer heel nieuwsgierig. De Mole Antonelliana is en toren die je bijna niet kunt missen. Voor mij werd dit wel echt het symbool van de stad tijdens deze dagen.

Een ander geweldig iets is dat je binnen met de lift omhoog kunt gaan en zo zelfs vanuit de toren over de stad kunt kijken. Fenomenaal!

4. Filmmuseum

Het Filmmuseum draait niet alleen om Italië en om meer dan alleen films op zich. Ze hebben een mooie collectie van onder andere foto’s, posters en rekwisieten waardoor je je ogen uitkijkt.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de kop van Jaws? Of schoenen van Marilyn Monroe? Het was een feestje om hier rond te mogen kijken!

5. Shoppen in Turijn

Wat winkels aandoen vind ik ook altijd leuk om te doen. In Turijn moet je hiervoor zeker de Via Po en de Via Roma opzoeken, dit zijn dé bekende (winkel)straten. Hier kan je terecht voor de exclusieve en dure merken, maar ook voor de goedkopere winkels.

De stijl van deze straten past precies bij de pleinen, het zal de stijl van deze stad zijn. Niet mijn persoonlijke smaak zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn. Dus ook hier had ik dat gevoel van leuk om hier eens gelopen te hebben, maar hele warme herinneringen houd ik er ook niet aan over.


Zo blijkt maar weer hoe smaak en persoonlijke voorkeuren toch mee kunnen spelen in een stedentrip. Dit geldt ook voor een zonvakantie natuurlijk.

6. Parco Pietro Colletta

Gelukkig zijn er ook nog een hoop parken die je kunt bezoeken in deze stad. Parco Pietro Colletta was bijvoorbeeld echt een positieve verrassing!

Een groene oase, perfect voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en natuur. Extra bijzonder is het water dat er doorheen loopt, dat zorgt ervoor dat de dierenpopulatie nog diverser is.

Het park ligt een stukje buiten het centrum, maar mocht je geen zin hebben in een wandeling van zo’n veertig minuten naar Parco Pietro Colletta dan rijdt er bijvoorbeeld ook een bus die kant op.

Parco Pubblico Pellerina is een park dat dichterbij het centrum ligt, minder uitgestrekt is maar ook absoluut het bezoeken waard. Wellicht een mooi alternatief voor Parco Pietro Colletta.

7. Parco del Valentino Turijn

Toch wil ik je Parco del Valentino in Turijn ook niet onthouden. Dit park ligt aan de oevers van de rivier de Po en naast ook weer een prachtige plek om van de rust en de natuur te genieten, heeft dit park nog iets anders.

Middenin Parco del Valentino is namelijk een replica van een middeleeuwse Turijnse buurt gebouwd, Borgo Medievale. Dit is denk ik wel écht mijn persoonlijke grootste aanrader van de stad.

Hoewel je met je verstand weet dat dit een replica dorp is, kijk je je ogen uit en waan je je helemaal in de middeleeuwen. Ze hebben hier echt op allerlei details gelet en het is gewoon wennen wanneer je na dit bezoek weer de ‘gewone’ wereld van nu binnenstapt. 

Stedentrip Turijn samenvatting

Hoewel Turijn niet mijn meest memorabele trip is geweest, heb ik ook hier zeker hele mooie plekjes mogen ontdekken. Daarnaast was de sfeer hier vriendelijk en merk je dat de locals trots zijn op hun stad.

En de redenen waarom dit niet dé stad is voor mij, die zijn volledig persoonlijk en smaakgevoelig. Ook ik leer zo nog eens dingen bij tijdens mijn stedentrips 😉

Reacties