stedentrip-brugge-grote-markt
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
05/01/2022

Stedentrip Brugge - aanbiedingen, persoonlijke tips, verhalen en meer...

05/01/2022

Stedentrip naar Brugge? Een gezellige stad met een historisch centrum welke als middeleeuwse stad is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO? Dan hebben we het inderdaad ook over Brugge!

Een stedentrip naar Brugge zal je positief verrassen. Ik heb alles wat je niet wil missen hieronder voor je samengevat. Veel plezier alvast. Bekijk de inhoudsopgave voor mee info voor jouw aanstaande stedentrip naar Brugge:

Stedentrip naar Brugge in België – inhoudsopgave:

Een stedentrip naar Brugge – dichtbij, maar totaal anders

Brugge is een ideale bestemming voor een stedentrip. Vooral als je niet per sé heel veel dagen weg kunt of wanneer je geen zin hebt om ver te reizen…

Vanuit het midden van ons eigen land, Utrecht, doe je er namelijk maar twee en een half uur over om er te komen met de auto. Ook het openbaar vervoer is een optie, dan doe je er wel bijna vier uur over en moet je vanuit Utrecht reizen over Amsterdam of Rotterdam.

Brugge is de hoofdstad van West-Vlaanderen en neemt je even terug naar de middeleeuwen. In Brugge loop je relaxed door alle smalle straatjes, neem je een paard met koets en verzuip je (of vaar op een van de kanalen, ook wel reien genoemd) in de historie.

Geniet van deze unieke stad en neem een Brugse Zot (bier) op het terras. Denk ook aan een typische Belgische wafel (met ijs en veel slagroom) of eet veel te veel Belgische chocolade.

De ‘eigen’ duidelijke Brugse chocolade heet het Brugsch Swaentje. Meer dan 40 chocolatiers in Brugge helpen je graag (en vriendelijk) verder in de wondere wereld van chocolade.

“Volgens mij heb je tot dit punt van mijn artikel al genoeg redenen om een stedentrip naar Brugge te boeken ;)"

Waarom Brugge?

Nu zijn er ook mensen die zich zullen afvragen waarom je voor Brugge zou kiezen. Juist omdat het vrij dichtbij is én je je in je eigen taal verstaanbaar kan maken. Voelt het dan wel echt als vakantie? Daar kan ik volmondig “ja” op antwoorden.

“Het Vlaams vind ik zo gemoedelijk klinken, ik genoot ervan om dat om me heen te horen” 

Stiekem is het soms ook best lekker dat het allemaal niet zo moeilijk is. Dezelfde taal, dezelfde valuta en ook nog eens geen lange reistijd. Daarnaast was het ook gewoon ontzettend gezellig bij onze zuiderburen.

Ik ben ook alleen maar vriendelijke en behulpzame mensen tegengekomen. Het voelde écht als even lekker weg zijn. Al heb ik ook geluk gehad met het weer, als dat grijs en regenachtig was geweest dan was de ervaring vast ook weer een beetje anders geweest.

Het is toch een verschil of je ook op een terrasje kunt zitten of dat je alleen maar te maken hebt met een natte omgeving.

Het centrum van Brugge

Zoals gezegd is het centrum van Brugge opgenomen als middeleeuwse stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook prachtig om hier rond te lopen.

De wonderschone gevels van de historische gebouwen, de boogbruggen over de kanaaltjes die de stad rijk is, je kijkt er je ogen uit!

Kijk ook niet verbaasd op wanneer je koetsen getrokken door paarden tegenkomt. Naast een ritje in zo’n koets is het ook een leuke ervaring om een rondtocht op de kanaaltjes te regelen.

Het cliché is toch echt waar, je ziet de stad (letterlijk!) van een andere kant. Klik hier voor tijdelijke aanbiedingen voor jouw stedentrip naar Brugge!

stedentrip-brugge-koets-en-paardStedentrip Brugge? Bekijk Brugge met koets en paard!

12 Bezienswaardigheden in Brugge die je niet wil missen:

 1. Het Belfort – klim naar het hoogste punt
 2. Basiliek van het Heilig Bloed
 3. De Brugse reien (kanalen van Brugge) – een heerlijke boottocht
 4. De Bonifaciusbrug – een idyllisch plekje
 5. De Onze-Lieve-Vrouwekerk – uit de dertiende eeuw
 6. Chocolademuseum Choco-Story – incl. winkeltje
 7. Frietmuseum – aan de Vlamingstraat 😉
 8. The Beer Wall - uniek terras aan de achterkant
 9. Historium op de Markt – terug naar de Middeleeuwen
 10. Duvels genieten in het Duvelorium (verdieping in het Historium)
 11. Selected by Françoise – tweedehands merkkleding in een groot pand
 12. Brunch & Books aan de Garenmarkt -eten en tweedehands boekenmarkt

stedentrip-brugge-the-beer-wallThe Beer Wall - aan de achterkant vind je het mooiste terras van Brugge!

Grote Markt Brugge

De Grote Markt in Brugge is dus een plek die je niet over het hoofd zult zien, je kunt er niet omheen. Toch is het ook aan te raden om in de kleinere straatjes rond te gaan snuffelen.

Zo kwam ik twee geweldige winkeltjes tegen met verscheidene bijzondere zeepjes en andere verzorgingsproducten (La Maison du Savon de Maseille en Bubbles at Home). Ook zijn er meerdere boekwinkels en andere speciaalzaken te vinden.

Boudoir Boutique Brugge

Mocht je met je partner in Brugge zijn dan kan Boudoir Boutique (ook te vinden onder De Vijf Zintuigen) een spannende aanvulling zijn. Een smaakvolle, erotische winkel en juist daardoor geschikt voor iedereen.

Deze boutique laat zien dat erotiek niet vies of goedkoop is waardoor alleen er rondlopen en rondkijken al een gezonde spanning brengt. Dat heb ik deze trip met een vriend maar even overgeslagen 😉 Natuurlijk is er nog veel meer in Brugge te vinden naast winkels: 

Heilige Bloedbasiliek

Zo heb je de Heilige Bloedbasiliek waar in de Heilige Bloedkapel de relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard. Dit is een koker waar het bloed van Christus in zou zitten.

Stadhuis van Brugge

Ook het stadhuis  van Brugge is een bezoekje waard. In tegenstellig tot vele stadhuizen die ik eerder in mijn leven zag, is dit een prachtig gebouw in Gotische stijl.

Binnen vind je prachtige muurschilderingen en kan je wijzer worden over de geschiedenis van Brugge door middel van voorwerpen en documenten.

Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal

Om nog even in de kerkelijke sferen te blijven kan ik je ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Salvatorskathedraal aanraden. Op een of andere manier trekt het mij altijd om even kort de geschiedenis in te duiken tijdens een stedentrip.

Eten en drinken in Brugge

In Brugge vind je gelukkig ook tal van restaurants, cafés, terrassen en zelfs plekken waar je terecht kan voor een heerlijk tussendoortje.

Zo vond ik Lizzies Wafels wel echt een ontdekking waarbij ik mezelf kon trakteren op heerlijke zoetigheid. Ook The Olive Street Food was zo’n bijzondere plek waar je al te snel voorbij zou kunnen lopen en wat dan absoluut zonde zou zijn!

The Olive Street Food is een heel modern afhaalrestaurantje waar je zelf invloed hebt op de samenstelling van jouw streetfood, net waar je zin in hebt. Ook met mensen die vegetarisch of veganistisch eten hebben ze hier mogelijkheden.

’s Avonds kan je ook nog met veel plezier uit eten gaan in één van de restaurants die Brugge rijk is. Eten is hier echt een beleving. Naast heerlijke smaken zorgen ze er in Brugge ook voor dat het oog en de neus niets tekort komt.

De etensgeuren zijn heerlijk en er is duidelijk moeite gestoken in de opmaak van de borden. Of het toeval is kan ik natuurlijk niet zeggen, maar ik ben geen enkel restaurant tegengekomen dat tegenviel tijdens mijn bezoek aan de stad. Ook als je van vis en mosselen houdt dan kan je in Brugge je hard en broekriem ophalen. 

Maak niet mijn domme fout door aan de Grote Markt te gaan eten en een hamburger te bestellen. Dit was niet zo slim, de hamburger viel zwaar tegen namelijk. Helemaal omdat ik mijn reisgenoot zag genieten van zijn grote zwarte pan met mosselen. Natuurlijk kon ik er wel een paar ‘meepikken’.

stedentrip-brugge-grote-markt-eten-en-drinkenOp de Grote Markt in Brugge is er genoeg keuze qua eten en drinken

Nachtleven in Brugge

Wanneer je bent uitgegeten is het tijd om op stap te gaan. Natuurlijk werd er laat gedineerd, maar ook het bruisende nachtleven komt iets later op gang. Genieten van een nachtje Brugge? Klik dan hier…

De grootste aanrader vind ik om niet voor het geijkte te kiezen, maar op zoek te gaan naar de pareltjes qua ‘uitgaan’. De straat achter de Grote Markt vond ik dan ook echt een vondst. Je mag dan zoeken naar de Geernaartstraat.

De Geernaartstraat in Brugge is zo gevonden. Je vindt er veel cafe’s, terrassen en een goede club! Club 13 is een bekende club voor een jonger publiek en vind je naast café Pick en het hof van Rembrandt. Een iets ouder publiek kan zich vermaken rond de Sint Jakobskerk.

Overnachten in Brugge

Omdat alles in Brugge zich concentreert rond de Grote Markt, wilden wij graag een hotel in de buurt – maar ook weer niet te veel betalen. Hoeveel ben je tijdens een stedentrip op je kamer namelijk? De bedden en het ontbijt moeten altijd goed zijn bij mij en dan ben ik meer dan tevreden.

Wij kozen voor het Golden Tulip Hotel de' Medici aan de Potteriereistraat. Het is een rustig hotel en heeft kleine kamers met een rustig uitzicht op de binnenplaats. Het was oké, maar niet een verblijf om mijn vriendin ten huwelijk te vragen… 

Je auto kon je kwijt aan de achterkant van het Golden Tulip Hotel de' Medici. Eerst even melden bij de receptie en hopen dat er nog plek is. We waren vroeg aanwezig in Brugge, dus met geluk konden we een van de laatste parkeerplaatsen boeken.

Via de brug aan het einde Snaggaardbrug was je binnen 5 min. in hartje centrum Brugge. Tegenover het hotel bevond zich een kleine supermarkt. Handig als je weer eens je tandenborstel bent vergeten 😉

Andere hotels in Brugge die iets meer ‘allure’ hebben dan onze Golden Tulip zijn bijvoorbeeld: Hotel Jan Brito (overnachten in een uniek zestiende eeuws herenhuis), Het Crowne Plaza Hotel Brugge (midden in het centrum) of Hotel Navarra (verschillende wellnessfaciliteiten en perfecte terrastuin).

stedentrip-brugge-natuur-aan-de-dijverDe natuur in Brugge is fantastich - Achter de Grote Markt vind je de Dijver

Stedentrip Brugge - samenvatting

Brugge heeft mij positief verrast als bestemming voor een stedentrip. Toch zou ik het niet snel aanraden als je een week of langer weg wilt.

Brugge is ook weer niet zó groot en tijdens een langer verblijf zou je na een aantal dagen toch op zoek gaan naar andere plekken rondom de stad die het waard zijn om te bezoeken.

“Aan de andere kant is deze stad dus wel perfect als je er een dag of twee tussenuit wilt, nog eens extra wanneer je samen met je geliefde gaat!”

De sfeer in de stad, de straatjes, kanaaltjes, het heerlijke eten en de vriendelijke mensen hebben er voor gezorgd dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad.

Tel daar de redelijk korte reistijd bij op en er is eigenlijk geen reden te bedenken om niet voor een stedentrip naar Brugge te gaan. Geniet van jouw stedentrip in Brugge!

stedentrip-brugge-historium-bruggeStedentrip naar Brugge? -het Historium is het bezoeken waard!

Reacties