Verhuizen naar Spanje - Waar moet je aan denken? Veel tips | WeezeAirport.nl
Verhuizen naar Spanje is populair. Er zijn maar weinig landen in Europa die jaarlijks zoveel emigranten uit Nederland aantrekken als Spanje.
Na de zomervakantie, nog nagenietend van die heerlijk zonvakantie, wordt er door veel Nederlanders nagedacht over een verhuizing naar de Spaanse zon.
Heb jij ook verhuisplannen en wil je op termijn je leven opbouwen in Spanje? Ik vertel jou wat je dan zoal moet regelen. Want reken er maar op dat er veel op je afkomt bij een verhuizing naar Spanje.
Overigens, niet alleen in Spanje zelf zal je diverse zaken voor elkaar moeten krijgen. Ook in Nederland moet je veel afspraken maken en dingen regelen:
Verhuizen naar Spanje – waar moet je op letten?
Stappenplan verhuizen Spanje
Als je wilt verhuizen naar Spanje, dan is het belangrijk om voor jezelf een stappenplan te maken. Daarmee creëer je overzicht en voorkom je dat je zaken over het hoofd ziet.
Misschien start je wel met een stap voor een definitive verhuizing. Ook wel eens gedacht om eerste te overwinteren in Spanje?
Ik heb een handig stappenplan geschreven waarin in ieder geval de belangrijkste zaken aan bod komen. Deze kan voor jou als voorbeeld dienen. Onderschat niet wat er allemaal bij komt kijken bij het verhuizen naar Spanje!
Spaanse mentaliteit
Bereid je sowieso voor op de Spaanse mentaliteit. Dan kan het nooit tegenvallen! Spanjaarden staan erom bekend dat ze voor alles ruimschoots de tijd nemen. Wij Nederlanders zijn gewend dat we elkaar aan de afspraken houden. In Spanje gaat dat net even iets anders...
Zo is het tempo waarmee aanvragen in behandeling worden genomen en afgehandeld trager dan in Nederland. Ook moet je niet raar opkijken als afspraken continu verzet worden en procedures niet op gang lijken te komen...
“Heb je eenmaal een afspraak gemaakt met een instantie? Houd dan rekening met lange wachttijden”
Verhuizen naar Spanje – dit moet je in Nederland regelen:
Als je verhuisd naar Spanje en je je daar definitief wilt settelen, dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. En dit begint natuurlijk in Nederland. Zorg ervoor dat je niet halfslachtig te werk gaat en dat je vooraf een concreet doel voor ogen hebt.
1. Kopieën van documenten
Maak om te beginnen kopieën van belangrijke documenten en neem deze mee naar al je afspraken in zowel Nederland als in Spanje. Hieronder bespreken we in het kort welke zaken je in Nederland verder moet regelen voor de verhuizing naar Spanje.
2. Verhuizen en wonen
Zo is het verstandig om in Nederland al te beslissen waar en hoe je wilt wonen. Spanje kent prachtige (woon)gebieden.
Denk hierbij aan de Spaanse costa’s bijvoorbeeld. Misschien ben je wel helemaal verliefd geworden op Barcelona, Valencia, Malaga of Benidorm na die heerlijke stedentrip.
Je kunt natuurlijk een huis kopen, maar het is niet onverstandig om eerst te gaan huren. Zo kan je in alle rust acclimatiseren zonder dat je ergens aan vast zit.
Mocht de verhuizing naar Spanje niet goed bevallen of heimwee krijgen, dan zeg je gewoon het huurcontract op en ga je terug naar Nederland. Bedenk ook van te voren hoe je de verhuizing aanpakt.
Ga je ter plekke je inboedel aanschaffen? Of huur je in Nederland een vrachtwagen en verhuis je al je spullen naar Spanje?
3. Abonnementen en diensten opzeggen
Neem tijdig contact op met alle bedrijven bij wie je een abonnement hebt afgesloten of een dienst hebt afgenomen. Denk aan abonnementen voor telecomdiensten, tijdschriften, verzekeringen, energiecontracten, enzovoort.
“Vergeet ook niet de voorwaarden van je reisverzekering nog eens goed door te nemen. Wees er zeker van dat deze ook geldig is in Spanje”
4. Uitschrijven
Emigreer je naar Spanje, dan moet je je natuurlijk in Nederland uitschrijven. Dat doe je bij jouw eigen gemeente. Je ontvangt een bewijs van uitschrijving.
Deze zul je in Spanje nodig hebben. Anders is het niet mogelijk om je in Spanje in te schrijven. Je zult het document ook nodig hebben om belastingzaken te regelen en voor het aanvragen van een Spaanse zorgverzekering.
Bij aankomst in Spanje – dit moet je regelen:
Je hebt je uitgeschreven in Nederland! Nu kan het avontuur in Spanje beginnen. Direct bij aankomst in Spanje staat er natuurlijk het een en ander op je te wachten.
Veel tijd om bij te komen van je reis heb je niet. Hieronder lees je wat je zo snel mogelijk moet regelen om je verhuizing vanuit Nederland naar Spanje definitief te maken.
1. De sleutel van je woning ophalen!
Heb je een woning aangekocht? Dan zul je de aankoop bij de notaris moeten bekrachtigen. Dit doe je natuurlijk zo snel mogelijk na aankomst.
Na ontvangst van de sleutel is het verstandig om direct een NIE-nummer aan te vragen. Dit nummer heb je bij vrijwel alle instanties nodig.
2. Direct een NIE-nummer aanvragen
Zoals hierboven al aangegeven heb je een NIE-nummer nodig om belangrijke zaken te kunnen regelen in Spanje. Dit nummer, wat te vergelijken is met de Nederlandse Burgerservicenummer, vraag je aan bij de vreemdelingendienst, ook wel bekend als Oficina de Extranjeros. Je kunt deze trouwens tevens bij de politie aanvragen.
Ook al heb je er 3 maanden de tijd voor na aankomst in Spanje, toch is het verstandig om deze zo snel mogelijk aan te vragen. Je zult het NIE-nummer namelijk altijd nodig hebben wanneer je zaken via Spaanse overheidsinstanties moet regelen. Zo heb je dit nummer ook nodig om je bij de gemeente te kunnen inschrijven.
3. Je inschrijven als inwoner bij de gemeente
Je hebt naast het NIE-nummer ook een koop- of huurcontract nodig om je als inwoner bij een gemeente in Spanje te kunnen inschrijven. En een bewijs van uitschrijving uit Nederland.
“Meer info over het NIE-nummer en de aanvraagprocedure lees je op de website van de Nederlandse Ambassade”
4. Bankrekening in Spanje
Een Spaanse bankrekening hoef je niet direct al op de eerste dag van aankomst aan te vragen. Doe dit wel zo snel mogelijk. Want net zoals het NIE-nummer zal je een Spaanse bankrekening nodig hebben om allerlei zaken te kunnen regelen. Denk aan zaken zoals een Spaanse autoverzekering of telefoonabonnement.
Bekende en goede banken in Spanje zijn onder andere Santander, Caixabank en Unicaja Banco. In vrijwel iedere dorp hebben deze banken een vestiging.
Je kunt zonder afspraak naar binnen lopen en een bankrekening openen. Online banken zijn er echter ook, net zoals in Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld N26 en Openbank.
5. Auto invoeren
Je hebt je als burger bij een gemeente in Spanje ingeschreven en bent daarmee officieel 'fiscaal resident'. Dit betekent dat je niet in Spanje met een Nederlands kenteken mag rondrijden. Je zult je auto moeten invoeren. Doe dit ook zo gauw mogelijk.
Voldoe je aan een aantal eisen, dan hoef je geen invoerrechten of BTW te betalen. Eén van die eisen is dat je de auto minimaal een half jaar in Nederland in je bezit had.
Een andere eis is dat je voordat je verhuisde naar Spanje, tenminste een jaar in Nederland woonde. Overigens is het verboden om de auto, als deze eenmaal ingevoerd is, binnen een jaar te verkopen in Spanje.
“Bij de Dirección General de Tráfico (DGT) is het mogelijk om het invoeren van de auto te regelen"
6. Spaanse zorgverzekering afsluiten
Uiteindelijk moet er ook in Spanje natuurlijk brood op de plank komen! Ga je in loondienst? Of wil je in Spanje als zelfstandige aan het werk? In beide gevallen kan je dan aanspraak maken op sociale zekerheid. Daarvoor schrijf jij je in bij de Seguridad Social.
En met het bewijs van deze inschrijving bij de Seguridad Social kan je weer een gezondheidspas (arjeta sanitaria) aanvragen bij een gezondheidscentrum (Centro Salud). Met deze pas heb je altijd recht op Spaanse publieke zorg.
Particulier verzekeren in Spanje
Wij raden je sterk aan om ook altijd een particuliere zorgverzekering aan te vragen. Want ook al is de publieke zorg van een uitstekende kwaliteit, de wachttijden hiervoor zijn erg lang. Met een particuliere verzekering ben je gegarandeerd van snelle zorg.
Tip: Belangrijke documenten altijd meenemen
Zorg er ook voor dat je alle belangrijke documenten meeneemt. Want ben je iets vergeten? Dan word je zonder pardon weggestuurd. Aan de Spaanse 'mañana-mañana-mentaliteit' moet je even wennen. 'Mañana' betekent letterlijk 'morgen' en dat zegt voldoende...
Natuurlijk gaat het je lukken en wens ik je veel plezier in je nieuwe (en zonnige) thuisland! Via deze link vind je de mooiste plekken van Spanje. Meer dan de moeite waard om een kijkje te nemen.