openbaar-vervoer-in-barcelona
Stedentrips
Ralph Siebers
Stedentrips
03/14/2022

Openbaar vervoer in Barcelona - Tips, info en voordeeltjes over het OV in Barcelona

03/14/2022

Het openbaar vervoer in Barcelona biedt jou veel mogelijk heden. Barcelona is één van de grootste steden van Spanje en telt 1,6 miljoen inwoners. De Catalaanse stad kan jij lopend gaat ontdekken, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van het professionele vervoersnetwerk. 

De toerist kan eenvoudig door de stad Barcelona reizen met de bussen, trams en de metro’s. Echter zijn er nog meer mogelijkheden om Barcelona door te reizen. Hieronder heb ik alle vervoersmogelijkheden en ticketaanbieders voor je genoteerd: 

Openbaar vervoer in Barcelona – alle mogelijkheden:


Metro’s

De metro in Barcelona is voor het grootste deel ondergronds en verreweg de snelste reismanier in de stad. Er rijden acht verschillende metrolijnen door Barcelona, die vanzelfsprekend ook zullen stoppen bij de bekendste bezienswaardigheden en attracties. 

Het metronetwerk is van het vervoersbedrijf TMB. Je kan alvast de TMB applicatie downloaden. De app biedt de mogelijkheid om de juiste route uit te kunnen stippelen en de vertrektijden te kunnen bekijken.

Treinen

De treinen in Barcelona lijken in veel gevallen wel op de metro’s en zijn beschikbaar met de standaard tickets. Echter zijn de treinkaartjes voor een bestemming buiten de stad wat duurder, zoals een reisje naar het prachtige Montserrat. 

Je dient goed op de zones te letten bij aankoop van een kaartje, maar je kan altijd om hulp vragen bij één van de kaartloketten. 

De vertrektijden van de treinen kan jij gemakkelijk terugvinden in de Moovit applicatie, welke eveneens beschikbaar is in de App Store en de Google Play Store.

Er rijden overigens ook treinen van het vervoersbedrijf Rodalies in Barcelona. Deze treinen zijn ideaal voor uitstapjes buiten de stad, zoals een bezoek aan het populaire attractiepark Port Aventura.

stedentrip-barcelona-treinTreinreizen buiten de stad Barcelona vallen duur uit!

Bussen

De meeste inwoners van de Catalaanse stad reizen met de bus. Dat is ook niet zo gek, want er rijden dagelijks duizenden bussen door Barcelona.

“Het vervoersnetwerk kan dan ook wat ingewikkeld overkomen op de toerist. Daarom is het handig om de TMB app alvast te downloaden voor aankomst in de stad”

De bussen starten doorgaans rond 4:25 uur met rijden en stoppen rond 23:00 uur. Er zijn enkele populaire buslijnen waar je maximaal vijf minuten moet wachten op een bus, maar de frequentie kan behoorlijk verschillen. 

Er rijden ook speciale bussen van het attractiepark door de stad, die bieden de kans om voor 2,60 euro naar het park te reizen. Er rijden ook nachtbussen in Barcelona en die rijden ook echt de hele nacht door. Hierdoor kan jij ook zonder zorgen het uitgaansleven gaan ontdekken.

openbaar-vervoer-barcelona-bussenOpenbaar vervoer in Barcelona - bussen zijn relatief goedkoop

Trams

Er zijn zes tramlijnen en twee tramnetwerken beschikbaar in Barcelona en die bereiken de gehele stad. Echter kan een ritje lang duren, daarom is het verstandiger om gebruik te maken van de metro’s.

“Desondanks is het wel een leuke ervaring, aangezien de trams bovengronds rijden en jij dus ook kan genieten van al het moois dat langskomt”

Tickets voor het OV in Barcelona

Het vervoersnetwerk van Barcelona is in de handen van meerdere vervoersbedrijven. Echter kan de toerist een kaartje kopen, die zowel voor de treinen, bussen, trams en metro’s geschikt zijn. 

De losse tickets zijn geldig voor één zone, dus je zal met het desbetreffende reiskaartje wel binnen de stad moeten blijven. Het is voor een toerist alleen wel prijzig om constant losse kaartjes te moeten kopen en dat raden wij dan ook af. 

Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar die de kans bieden om voor een bepaalde periode onbeperkt door te stad te reizen. Dat scheelt tijd, maar het is ook nog veel goedkoper dan wanneer je steeds een los kaartje moet aanschaffen.

Barcelona Card

De Barcelona Card is een stadspas waarmee jij veel leuke activiteiten kan doen in de stad. Je krijgt bijvoorbeeld toegang tot bepaalde bezienswaardigheden en attracties in Barcelona.

Echter kan jij met de Barcelona Card ook onbeperkt reizen in het openbaar vervoersnetwerk. De toeristenkaart biedt ook korting bij restaurants en winkels. 

De Barcelona Card kan jij aanschaffen voor minimaal twee en maximaal vijf dagen. De transfer van de luchthaven naar de stad is ook inbegrepen in de prijs. Ontdek hier de goedkoopste vliegtickets naar Barcelona. 

Hola BCN Travelcard

De Hola BCN Travelcard is eveneens een toeristenkaart, maar uitsluitend gericht op het openbaar vervoer. Je kan de pas kopen voor twee, drie, vier of vijf dagen. Je kan onbeperkt gaan reizen met de bussen, metro’s, trams en de treinen binnen de Catalaanse stad. 

De pas kost hooguit een paar tientjes en biedt veel gemak. Je kan de Hola BCN Travelcard alvast online kopen, maar ook bij één van de automaten op de grote stations en op het vliegveld van Barcelona. Klik op deze link om meer over de Hola BCN Travelcard te ontdekken

Scooter huren in Barcelona

Barcelona is een prachtige stad en ook geschikt voor liefhebbers die graag reizen met de scooter. Er zijn op meerdere locaties dan ook scooterverhuurbedrijven gevestigd. 

Je kan alleen een scooter huren als jij in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Let op, je kan niet overal zomaar met de scooter rijden in Barcelona. 

Dat is anders wanneer jij besluit te gaan fietsen. Een scooter huren kost ongeveer 40 euro per dag, exclusief borg. Wij raden je aan om altijd te kiezen voor de beste verzekering, simpelweg om eventuele problemen te ontlopen. Het verkeer kan op bepaalde plekken nogal chaotisch zijn.

Fietsen huren in Barcelona

Barcelona kan worden gezien als een fietsstad. Er zijn vrijwel overal fietspaden aangelegd en de stad beschikt over ongekend veel deelfietsen. Je kan een fiets huren via een handige en gratis applicatie. Het is ook mogelijk om voor de deelfiets te betalen via de app. 

De prijs van de huurfiets kan verschillen, aangezien dat afhangt van de gebruikstijd. Er worden in Barcelona ook fietstours georganiseerd en die brengen je langs alle hoogtepunten in de stad.

barcelona-fietsenHuur een fiets in Barcelona - de stad heeft een goed fietsnetwerk

Toeristenbussen

In alle grote en toeristische steden (Rome, Madrid, Londen, Berlijn, etc.) rijden de beroemde ‘hop-on hop-off’ bussen. De toeristenbussen zijn ook te vinden in het mooie Barcelona. 

De bussen rijden verschillende routes en stoppen bij alle bezienswaardigheden en attracties. Je kan met een kaartje de gehele dag door gebruikmaken van de toeristenbussen. 

Je krijgt ook een koptelefoon en een audiogids tot jouw beschikking. Het is een leuke en bijzondere manier om Barcelona te gaan verkennen.

Taxi’s

Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om in een taxi te stappen tijdens de stedentrip in Barcelona. Je komt sneller aan op jouw bestemming, maar de prijzen liggen wel veel hoger. 

Het is slim om vooraf een prijs te bepalen, simpelweg om verwarring te voorkomen. De taxiprijzen zijn hoger dan in de nachtelijke uurtjes en in het weekend. 

Ryanair vliegt trouwens vanaf Weeze Airport niet direct op Barcelona. Van Weeze vlieg je eerst naar Girona. Met het openbaar vervoer is het makkelijk om naar het centrum van Barcelona te reizen. Ik wens je alvast veel plezier in Barcelona!

Reacties